[]

IŞİD'in amerikalı gazetecilerin kafasını kesmesi?

hem foley hem de sotloff'u öldürdü bunlar, değil mi? ABD'nin ülke içindeki BAĞZI kesimleri siklemediğini ancak uluslararası arenada vatandaşına çok büyük önem verdiğini biliyoruz. IŞİD'in ABD veya başka birileri tarafından desteklenen, pışpışlanan bir grup olduğu da belli.

benim aklıma şu soru geldi, bir tane kaptanı kaçırıldı diye orduyu harekete geçirip operasyon yapan ABD iki gazetecisinin kafasının kesilmesine nasıl ve neden göz yumdu? bu abiler amariga'nın çıkarları için kurban edilmiş, görmezden gelinmiş insanlar mı? yoksa IŞİD gerçekten ABD'yi iplemeyen, kafasına eseni yapabilen bir örgüt mü? ya da ABD'yle arası iyi olmayanlar tarafından mı destekleniyor örneğin?


 
1) IŞİD, kafasına göre hareket eden çılgın bi grup değil. Adamlar dikey örgütlenmiş, belirli bi strateji ışığında hareket ediyorlar.

2) ABD ve Türkiye eskiden dolaylı veya doğrudan ışid'i desteklediler evet. Ve şimdi besle kargayı oysun gözünü durumu var yaşanıyor biraz. El kaide'de de aynısı olmuştu. Bkz: 11 eylül

Öldürülen 2 gazeteci de en az 1 yıldır rehin durumdalar. Başka ABD vatandaşları da var ellerinde. Bu yüzden kurtarma operasyonu yapmıyor olabilirler.

Öte yandan, Obama artık eskisi gibi ortadoğuya girin, yakın yıkın emri veremiyor. Önce kendi halkını ikna etmesi lazım. Amerikan kamoyunun da sıtkı sıyrıldı ortadoğudan. Asker göndermek istemiyorlar. Bence haklılar.
  • pardonan  (03.09.14 18:10:57) 
abd, ışid'in kürt bölgesinin hakimi olacak kadar büyümesini istemiyor ama bağdat ve kürt bölgesi arasındaki güç dengesinin çok fazla bozulmaması için ışid'in belli oranda varlığına da göz yummaktan rahatsız olmuyordur.

ışid'in biti haddinden fazla kanlanınca, abd hava saldırıları ve k.ırak ordusuna destek gibi etkinliklere başladı, bu da tabi ışid'in kendi çapında blietzkrieg'ini bozdu. onlarda işte buldukları amerikalıyı keserek amerikaya geri adım attırmaya çalışıyorlar.

ben amerikanın öyle bir iki vatandaşı öldü diye, ışid'e gözünü karartıp saldıracak bir devlet olduğunu sanmıyorum. tamam vatandaşı umursamama konusunda bir türkiye değiller ama, bir tek vatandaşım için dünyayı yakarımcı israil tavrına sahip olmadığına da adım gibi eminim.

ışid abd'yi iplemese, her öldürdükleri esire, ırakla işbirliği yapmayın diye konuşturma yaptırmaz.

ışid'in varlığı hemen herkesin işine bir miktar geldiği için çoğu ülke tarafından belli oranlarda desteklendiğini düşünüyorum.
  • wilhelmwasmuss  (03.09.14 18:29:17 ~ 18:30:25) 
tabii hızlı büyümelerinin etkisi olarak ise bu sene içerisinde olmasa da geçtiğimiz senelerde çoğu körfez ülkelerinden aldıkları finansal yardımı da unutmamak gerekiyor. şimdiyse petrol olsun, haraç olsun, gayet iyi finansal durumları. sınır da kerhane kapısı gibi olunca gelişmeleri kolay şu saatten sonra.

amerika üzerinde baya baskı da oluştu tabii ikinci gazeteciden sonra. her basın toplantısında diş işleri sözcüsüne sorulup duruyor ışid'e savaş açılacak mı diye. savunma bakanı hagel türkiye'ye gelecekti koalisyon görüşmesi için. ne oldu bilemiyorum. bir yanda amerika'dan koalisyon teklifi, diğer yandan rehineler. akp hükümetinin muhteşem dış politikası sonucu elimiz kolumuz bağlı bir durumdayız anlayacağın.

amerika ise koalisyon olur olmaz ama bir şekilde girer bence. en son emirli'deki türkmenleri soykırımdan kurtaran kuvvetlere amerika'nın destek verdiği söyleniyordu zaten. suriye'de de keşif uçuşlarına başlamışlardı diye biliyorum. doğru zamanı mı bekliyorlar nedir, bilemiyorum o kadarını.
  • soso  (03.09.14 18:34:30) 
Amariga âni cevaplar vermez. Barak başgan "Henüz bir stratejimiz yok." dedi. Tek başına bu cümle bile yeterince ürkütücü.


  • compadrito  (03.09.14 20:49:09) 
obama'nın en büyük projesi obamacare ve ülke icinde ona para bulabilmek icin dış operasyonları kısıtlıyor. bu hali ile tekrar askeri operasyona girisse, kendi kendisi ile ters düser. kaldı ki, muhtemelen bir daha başarısız olacak bir ortadoğu operasyonu iceride kendisini zayif gösterecek. cumhuriyetci parti, şu an ölmüş eşek, ama tea party movement var ve onlar cok sert yükleniyorlar. demokratlar obamadan sonra da başarıyı garantilemek icin riske girmek istemiyorlar.

kaldi ki dış politikada her zaman netice mühimdir. isid bugün var yarin yok, ama uzun vadede isid'in orada olmasi kime yarıyor. bunun cevabini sormak lazim. abd, cok da zararlı degil isid'in yaptiklarindan. orasi açık.
  • atmaca.ged  (03.09.14 21:02:51) 
  • compadrito  (05.09.14 06:25:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.