[]

telif hakkının 75 yılla sınırlı olduğu doğru mu?

üretilmesinin üstünden 75 yıl geçince o artık anonim oluyormuş. bu yüzden mesela suç ve ceza'yı her yayınevi kafasına göre basqbiliyormuş.




 
ülkeye göre degisiyor. rus klasikleri üzerinde zaten bir telif olayi yok. isteyen istedigi gibi basıyor. ingiliz hukukuna göre yazarının ölümünden sonra 70 yıl gecmesei gerekiyor. amerikan hukuku bu konuda cok karisik. tek tek eser üzerinden tarama yapman gerekiyor.


  • atmaca.ged  (31.08.14 15:37:31) 
evet var öyle bi sınır. rakamın doğru olup olmadığını microfiction yazar şindi.


  • compadrito  (31.08.14 15:38:59) 
Fikir ve sanat eserleri kanunu, mali haklar bakımından -ki çoğaltma ve yeniden yayın da bunlardandir- sınırı eser sahibinin yaşam süresi+ 70 yıl olarak belirtir.


  • kaymaktutmayansicaksut  (31.08.14 15:42:59) 
evet 70+. ayrıca yapılar için kira süresinden itibbaren 50 yıl. yani bir yapıda 50 yıl veya daha fazla oturursan o mülk resmen senin oluyor.


  • cetoxim  (31.08.14 15:55:20) 
yettim compadrito! türkiye'deki mevzuata göre, eser sahibinin ölümünden itibaren yetmiş yıl geçmesiyle telif hakkı düşüyor, evet. şurada ülkelere göre telif hakkı süreleriyle ilgili liste var:

en.wikipedia.org

bu arada halk arasında çok karıştırılan bir konu olduğu için vurgulayayım: telif hakkıyla marka, patent gibi diğer fikrî ve sınai hakları karıştırmayın. onlarda düzenleme bambaşkadır.

cetoxim'in dediği süreninse bununla ilgisi bile yok. olağanüstü kazandırıcı zamanaşımıyla telif hakkının düşmesi bambaşka müesseseler. ayrıca arada bir kira sözleşmesi varsa zaten böyle bir şey talep edemezler. ilgili gayrimenkulü malik sıfatıyla ve 50 değil, 20 yıl elinde bulundurmak gerekiyor. onun da koşulları var, her durumda olmuyor. bilmeden sallamayalım.

cetoxim'in demek istediği şu sanırım:

MK 713:
Tapu kütüğünde kayıtlı olmayan bir taşınmazı davasız ve aralıksız olarak yirmi yıl süreyle ve malik sıfatıyla zilyetliğinde bulunduran kişi, o taşınmazın tamamı, bir parçası veya bir payı üzerindeki mülkiyet hakkının tapu kütüğüne tesciline karar verilmesini isteyebilir.

Aynı koşullar altında, maliki tapu kütüğünden anlaşılamayan veya yirmi yıl önce (23.07.2011 RG NO: 27893 ANY. MAH. 17.03.2011 T. 2009/58 E. 2011/15 K.) hakkında gaiplik kararı verilmiş bir kimse adına kayıtlı bulunan taşınmazın tamamının veya bölünmesinde sakınca olmayan bir parçasının zilyedi de, o taşınmazın tamamı, bir parçası veya bir payı üzerindeki mülkiyet hakkının tapu kütüğüne tesciline karar verilmesini isteyebilir.
  • microfiction  (31.08.14 21:32:05 ~ 21:43:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.