[]

Yurtdışında iş bulmak

Boğaziçi, Odtü, İtü mezunları için nasıl? Her ailede olduğu gibi bende de bilmem kimin kızı şimdi neredeler var. En son Boğaziçi kimyayı bitiren bir kız İsviçre'ye gitti. Bir tane de Rusya'ya giden mühendisimiz var. Nasıl beceriyorlar bunu? Arayıp sorma imkanım yok.
Şimdi ne derdin var derseniz başka ülkelerde bir yabancı olarak yaşamak istemesem ve onları günahım kadar sevmesem de artık Türkiye'de bir gelecek göremiyorum. Diş hekimliğini tutturamadığım için evde kaldım. Ama biraz araştırınca sağlık alanı için çok zorluk çıkardıklarını gördüm. Daha biraz önce İngiltere'nin Türk diş hekimlerine muayene açma izni vermediğini okudum. Seneye daha iyi bir sıralama yapacağımı düşünüyorum. Bu üniversitelere yöneleyim mi? Amacım düzgün bir ülkede insan gibi yaşamak.
Ayrıca bu gidip de 10 bin euro, 8 bin euro ile başlayanlar nasıl yapıyorlar bunu? Dil artı Boğaziçi yeterli mi?


 
he yeterli, isviçre de boğaziçi mezunlarını bekliyordu ülkecek.


  • baldur  (10.08.14 21:11:03) 
orda okursan, orada yaşarsın kural bu
boğaziçi, itü, odtü, bilkent, sabancı, koç tabii faydalı
direk orada güzel bir master programına kabul oluyorsun
master'ını orada yaparsan da yerleşirsin oraya

hangi ülke olursa olsun
  • cruseo  (10.08.14 21:18:11) 
Yurtdisinda calismak istiyorsaniz en kolay yontem universiteyi yurtdisinda okumak. Staj esnasinda, sosyal aginiz sayesinde vs is bulma sansiniz olabilir.

O olmadiysa yuksek lisansi yurtdisinda yapmak.

O da olmadiysa yabanci firmanin Turkiye ofisinde baslayip yurtdisi ofisine gecmeye kasmak.

Tabi bunlari yaparken hep en basarili ogrenci/calisanlardan birisi olmaniz lazim. Yoksa kimse sadece X okulu diplomaniz var diye size calisma izni cikartmaz.
  • crown  (10.08.14 21:18:52) 
bogazici mezunuyum. bu hafta basinda hollandada calismaya basladim. ben basvurmadim. buradaki sirket beni buldu. bolum birincisi vs degildim. ortalamam 3.20 gibi bolumum icin orta seviye. benim donemimden mezun olan 50 kisiden su anda 8-9 tanesi yurtdisinda calisiyor. muhendislik alanlarinda yurtdisinda calismak daha kolay. tip sanirim en zoru.


  • crucio  (10.08.14 21:25:05 ~ 21:26:22) 
Boğaziçi, ODTÜ havası anca Edirne'ye kadar. Üniversitenin falan bi önemi yok yani, bir türk üniversitesinden mezun sıradan bi göçmen olarak ele alınacaksın.

Erasmus veya benzeri bi programla geçici olarak bi kapağa atmakla başlayabilirsin diye düşünüyorum.
  • roket adam  (10.08.14 21:26:24) 
ben ortalama bir özel üniversiteden mezunum. kuzey ülkelerinden birinde, dünyada ilk 150'deki bir okuldan master için kabul aldım. ondan önce isveç'te ilk 50'deki bir okuldan kabul almıştım ama burs bulamadığım için gidemedim. sonuçta okul o kadar önemli değil yurt dışındakiler için. onların bakış açısında boğaziçi ile bahçeşehir aynı.

ancak...

arada çok önemli bir ancak var. bağlantı. bağlantı yapar okul sana ve bu konuda boğaziçi 10'sa bahçeşehir 3'tür. doğru insanı tanımak doğru yere gitmeni sağlar. bu kadar basit.

edit: crucio'nun olayı son derece nadirdir. bölümde ortalama biri olabilir ama eminim ki projeleri, portfolyosu, yarışma dereceleri falan vardır. ya da stajı çok iyidir.
  • sen git ben geliyorum  (10.08.14 21:30:47 ~ 22:01:39) 
dendigi gibi en kolayi egitim icin gidip kalmak. oyle bir secenek yoksa size calisma izni icin sponsorluk yapacak sirket bulmaniz lazim, onun icin de o isi yapacak oranin yerlisi bulamamalari ve bunu kanitlamalari gerekiyor. asagi yukari bir cok ulkede boyle isliyor. en iyisi sevdigin meslegi bul sonra her turlu cikarsin yurtdisina o kadar zor degil kendini gelistirmis dil bilen birisi icin yurtdisina cikmak. sirf ona gore secme hayatin boyunca yapacagin meslegi, tip/dis hekimligi vs. okumak istiyorsan onlarda yurtdisina cikmak zor diye muhendislik secme.

"Ayrıca bu gidip de 10 bin euro, 8 bin euro ile başlayanlar nasıl yapıyorlar bunu? Dil artı Boğaziçi yeterli mi?" yok oyle bir dunya. 8 10 bin euro ne demek siz biliyor musunuz? anca north sea de petrol muhendisi falan olmaniz lazim baska turlu o kadar para kazanmak icin cok farkli ozelliklerinizin olmasi lazim. her dil bilen bogazicili o kadar para kazansaydi turkiye'de bogazici mezunu kalmazdi, avrupa'da dogmus buyumus egitim almis yerliler o kadar para kazanamiyor 20 sene calisiyor.
  • babamasoliimbananickaldirsin  (10.08.14 21:38:56) 
AIESEC gibi universite ogrencilerine yurtdisinda staj ayarlayan kuruluslara yonel. Hem kendini gelistirir hem sansini artirirsin. Mutlaka arastir. Dil onemli. Bogazici Edirneye kadar diyen arkadasa katiliyorum.


  • miii  (10.08.14 21:46:06) 
bilgisayar muhendisiysen, almanyada bu alanda açık var, boun koç falan bakmıyorlar, nitekliysen, programcıysan işe alıyorlar ve sana sponsor oluyor firma vb. ama ıyı yerde staj yapmıs olman, ya da calısman cok onemlı.
bence yurtdışını dusunmeden once gercekten ne okumak ıstedıgıne karar ver.
doktorasını yurtdısında yapan tonla bilgi mezunu arkadaşım var. bireye bakıyor hersey.
  • botamaniaensis  (10.08.14 21:47:22 ~ 21:48:03) 
Sen sınava tekrar hazırlanacaksın anladığım kadarıyla. Yanlış anlama ama yolun daha çok başındasın. Mühendislik falan okursan inanamayacağın derecede rakibin olacak. O bahsettiğin boğaziçi'nin mühendislik puanıyla zaten diş hekimliği kazanırsın. Zaten diş hekimliğinin yurt dışında yapılacak pek bir tarafı yok bence, akademik olarak çalışmayacaksan. İsviçre iyi ülke olmasına rağmen yılın 10 ayı falan soğuktur. Rusya da aynı şekilde. Rusya'ya giden de büyük ihtimal inşaat mühendisidir ve şantiyede çalışıyordur. Bence ne kadar kazanırsan kazan o bahsettiğin ülkelerde yaşamak sana zor gelecek. Şimdilik bunları düşünme. İyice çalış ve diş hekimliğini kazan. Öyle manavdan elma seçer gibi mühendislik seçersen para olarak hayal kırıklığına uğrarsın.


  • hohoya  (10.08.14 21:55:47) 
türk universitelerinin gecerliligi yok. egitimin kaliteli oldugunu dusunmuyorlar. turk diplomasiyla is bulamazsin ancak burda uni okursan yada master la yani burada gecerliligi olan bir okuldan mezunsan sansin olur. yine arkadaslar deginmis yazdigin rakamlari brut olarak mudurler-yoneticiler alir
ki her firmada degil bu da. sonradan gelmis bir gocmenin yonetici olmasi da cok zordur. uluslararasi firmalarda surekli ulke degistirip yukselenler ayri ki onlar da genlde belirli avrupa ulkelerinin vatandaslari zaten. yani o rakamlarla
hic kimse ise baslamaz oyle bir dunya yok.
  • eick  (10.08.14 22:07:12) 
diş hekiminin yurtdışında diş hekimi olarak iş bulma ihtimali, Türk dil ve edebiyatı mezununun yurtdışında iş bulma ihtimaline yakındır herhalde. benim tanıdığım çok iyi bir diş hekimi, Almanya'ya gidip, önce Almanca öğrendi ve sonra diş hekimliği fakültesine girip sıfırdan okudu ve fakülteyi yeniden bitirdi. Sonra da muayenehane açtı.

özet, madem yurtdışı, diş hekimliğine giremediğiniz isabet olmuş.

Almanya'da yazılımcı açığı olacağı, seneler öncesinden beri biliniyodu zaten. Rakamlar ortadaydı. İhtiyacın büyüme trendi şu, piyasaya çıkan yeni mezun sayısı şu. Yeni mezun sayısının artış hızı şu, ihtiyacın artış hızı şu şeklinde...

Bir de ara meslekleri araştırın. Onlara da ihtiyaç olabilir. Yani teknikerlik gibi, ön lisans gibi işler. Ama çok sağlam araştırmanız lâzım. Kulaktan dolma değil.

Rusya için inşaat mühendisliği iyi mesela. İnşaat mühendisliği genel olarak iyi zaten. Hele 4 bi yanımız savaş iken. O yakılıp yıkılan yerler, bi zaman gelecek ve yeniden yapılmaya başlanacak.
Çünkü barış kârlıysa barış olur, savaş kârlıysa savaş olur. Savaşın kârlı olmadığı bi dönem de gelecek.

Yalnız, başka ülkelerde bir yabancı olarak yaşamak istememek, atlatılması gereken bir durum. Avrupa'da yaşamadım. Psikolojisi nedir bilmiyorum ama yabancı olduğunuzu en az hissedeceğiniz ülke herhalde ABD'nin kuzeydoğu eyaletleridir. Massachusetts, Connecticut, New York, New Jersey gibi...

ODTÜ önemli bi okul tabii de, nerden mezunsun kardeşim sorusuna ''Middle East'' diye cevap vermek zorunda bıraktırıyo adamı. Zamanında adını niye Middle East kodularsa?
  • compadrito  (10.08.14 23:00:58 ~ 23:01:34) 
Bence süper bi hedef belirlemissin.durumun varsa yurtdısı üniversite olanaklarını arastır her ülke amerika gibi pahalı degil egitim konusunda. O olmaZsa da dishekimliğini salla bogaziçi koc a falan girmeye calıs.girince de ortalama kas.olmaz falan diyenlere bakma.Simdiden biseyler yaparsan kesin basarırsın gitme olayını


  • bes  (10.08.14 23:44:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.