[]

Bir hard disk'in daha önce kullanılıp kullanılmadığını nasıl anlayabiliriz?

Bir arkadaşıma ikinci el bir bilgisayar satılmış olmasından şüpheleniyoruz. Kendisinin yüklemediği bazı fotolar bulmuş bilgisayarda. Bi de, korsan kopya Microsoft Office yüklemişler. Onun da Program Files klasöründe oluşturulma tarihi, bilgisayarın fatura tarihinden 5 ay önce görülüyor.

Get Data Back adlı bir yazılım kullanarak vaktiyle silinmiş bir dosya var mı diye arattık. Ancak pek bir şey çıkmadı. Acep daha önceden format atılıp atılmadığını yahut 2. el olup olmadığını anlama yolumuz var mıdır?

Esenlikle:)

 
recovery programlarından birini kullanarak eski dosyaları görmeye çalışırsın, eğer dosya çıkarsa kullanılmış demektir.

edit: pardon direk başlığa cevap yazdım ben.
  • ocanal  (01.07.09 22:38:45 ~ 23:01:34) 
@ocanal, Get Data Back'le onu denedik. işe yaramadı.

bi de bulduğu fotoğraflar da fatura tarihinden önce yüklenmiş gibi duruyor.
  • loststone  (01.07.09 22:42:16) 
sistem geri yükleme tarihine bakarsanız ve satın aldığınız tarihten önce sistem geri yükleme noktası tarihi görünüyorsa o zaman o bilgisayarın sabit diski önceden başka bir makine de kullanılıyormuş demektir. fakat sistem geri yüklemeyi kapatmış olabilirler o zaman tarih olarak hiçbir şey göremezsiniz.

Başlat/Programlar/Donatılar/Sistem Araçları/Sistem Geri Yükleme

ek: divit değinmiş; imaj dosyası kurulması daha kolay olduğundan divit in dediği gibi çakmışlarsa hdd ye eski dosya şeklinde gözükebilir. şayet geri yükleme noktası varsa, o zaman da yanıltır, yamultur. benim öneri patlıyor o zaman.
  • lejant  (01.07.09 23:41:13 ~ 02.07.09 00:24:14) 
harddiskin sağlığını ölçen programlar var. "smart" diye bir keyword olacaktı hatta.
harddisk monitör falan diye arat. orada işte ulaşım başarı yüzdeleri falan gibi low level detaylardan yola çıkarak hard disk "health" diye bir yüzde verebiliyorlar, bu kullanımla oluşan zararla doğru orantılı. o %100 derse bu kullanılmamıştır diyebilrsiniz sanırım.

hah ismi de buldum
google: active harddisk monitor. limited versiyonu dahi işe yarar sanırım.
  • lhun  (01.07.09 23:44:31) 
crystalmark.info

harddiskin sağlığı ile beraber kaç saat çalışmış olduğunu da işletim sisteminden bağımsız olarak gösteren bir programdır kendisi.
  • diabolus79  (02.07.09 00:01:46) 
Komut satırını açıp "systeminfo" yazarsan Windows ne zaman kurulmuş görebilirsin. Fotoğraflar bulmandan dolayı adamların satmadan önce format atmadığını varsayıyorum.


  • crown  (02.07.09 07:26:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.