[]

Bankaya ikametgah bildirme zorunluluğu?

Hesabım olan bankalardan sürekli mesaj, eposta geliyordu. İkematgah ya da adınıza düzenlenmiş fatura getirin diye. Yasal zorunluluk falan filan diyordu, son tarihi de geçti galiba... Ben hiçbir şey götürmedim. Ne olur?




 
1 eylüle kadar uzatılmış olması lazım son tarihin.


  • sanal uyku  (01.07.09 00:27:52) 
zamani gecerse (ki evet uzatildi sanirim) hesap kullanima kapatiliyor belge ibraz edene kadar.


  • sourlemonade  (01.07.09 00:48:55) 
kapatılmıyor bloke ediliyor.


  • bryan fury  (01.07.09 09:43:53) 
zaten kullanmıyorum hiçbirini, ne yaparlarsa yapsınlar o zaman...


  • late viper  (01.07.09 13:53:57 ~ 13:54:06) 
bu zorunluluk terörle mücadele yasası kapsamında getirildi. Yani terörist faaliyetler için kullanılan hesapların tesbiti ve kapatılması için ikametgah istiyorlar. Bence kullanmasanız da hesabınız varsa gidip verin ikametgah. Burası türkiye nolur nolmaz:) Başınız ağrımasın sonra.


  • aspryn  (01.07.09 14:31:55) 
kimse bloke edemez. sallamayın. bloke etmeleri bankacılık suçu ve hapis cezası var.


  • modesttiago  (01.07.09 15:39:53) 
Bloke etmeleri bankacilik sucu degil, yasa geregi. Gelis sebebi de terorle mucadele'den cok, mali suclarla mucadele. (bkz: masak)


  • nooneatall  (01.07.09 20:13:19) 
hangi yasa nın hangi maddesi?

neden hala cahilliğini sürdürüyorsun? ikametgah zorunluluğu 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun'a dair çıkarılan bir tebliğle getirildi. 5549 sayılı Kanun'da ikametgah vermeyenlerin hesapları kapatılır vs. deseydi haklısın. Ama bırak kanun'u tebliğde bile böyle bir hüküm yok. velev ki olsun 5411 sayılı Kanun'daki hüküm tebliğ ve yönetmelikten önce gelir.

Bir daha söylüyorum. Kimse mevduatınıza bloke koyamaz. Hesabınızı kapatamaz. Bunun sorumluluğu hapis cezasıdır. Bankasıyla sorun yaşayan benimle irtibata geçebilir.
  • modesttiago  (01.07.09 21:48:19) 
Ben bilmem devletim bilir:

rega.basbakanlik.gov.tr
  • nooneatall  (01.07.09 22:00:21) 
afedersin hangi madde?

birde bırak maddeyi sen yönetmeliği vermişsin? yönetmelik kanun'un önüne nasıl geçer? biraz hukuk bilen bunu iyi anlar.

5411'in 61 inci maddesi,
"..mevduat ve katılım fonu sahiplerine ödenmesi gereken tutarları geri alma hakları hiçbir suretle sınırlandırılamaz."
  • modesttiago  (01.07.09 22:06:58) 
cevaptaki "cahillik" suclamasina dikkat etmemisim bu arada, keske once bir mesaj atip "neye dayanarak soyluyorsun bunu?" diye sorabilecek kadar kibar ve akilli olabilseler insanlar. Bloke'nin neye dayandigini bir onceki cevabimdaki linke tiklayip 3. bolum 5. maddeyi okuyanlar zaten gorduler:

(2) Kimlik tespiti, iş ilişkisi tesisinden veya işlem yapılmadan önce tamamlanır.

Bankalar boyle yukleri kafalarina gore ustlenmezler, uygulamalar da yasal uyumluluk birimlerinin kontrol ve onaylari ile gerceklesir. Hic bir bankanin hosuna gitmiyor bu zorunluluk, ama uygulanmasi gerektigi yaziyor resmi gazete'de, uygulanacak. Bu kadar basit..
  • nooneatall  (01.07.09 22:11:56) 
1 eylül e kadar uzatılan ve arkadaşın sorduğu mevcut yönetmelikten önceden açılmış hesaplardaki adres bildirim zorunluluğu.

bu zorunluluk kişilere değil bankalara getirilmiş. bu nedenle bankalar kasıyor. yoksa ceza yiyecekler. tabi yönetmelikten sonra açılan hesaplarda adres teyiti almadan hesap açmıyorlar ve sorun olmuyor. ancak eskileri sorunlu.

ama bu eski hesapları bloke edemez veya kapatamazlar. tek yapabilecekleri insanları uyarmak. bir süre sonra bonus dahi verecekler. ya da masrafları arttırabilirler (adres teyit etmeyenin-teşvik etmek için)
  • modesttiago  (01.07.09 22:16:27) 
61. maddenin tam metni asagida. "diger kanunlar" kismi yonetmeligi mesru hale getiriyor sanirim. (hukukcu degilim de) bildigim su, o ikametgah olmadan, bu yonetmelik bana musterinin hesabina bagli bir islem yapmamami emrediyor. bu da birak para cekmeyi, atm'den hesap bakiyesi bile gosteremem demek. Uygulama nasil olur, neler yasanir bilemem, belki de hakikaten sadece bankalar ceza yer, ama benim bu ulke ile ilgili kisisel tecrubem, -gerekirse bir degisiklik ile- bankalarin bundan yirtacagi, halkin ise yirtamayacagi yonunde..


Mevduatın ve katılım fonunun çekilmesi
MADDE 61- 4721 sayılı Türk Medenî Kanununun rehinlere ve hapis hakkına, 818 sayılı Borçlar Kanununun alacağın devir ve temlikine, takasa dair hükümleri ile diğer kanunların verdiği yetkiler ve koyduğu yükümlülükler saklı kalmak şartıyla mevduat ve katılım fonu sahiplerine ödenmesi gereken tutarları geri alma hakları hiçbir suretle sınırlandırılamaz. Mevduat veya katılma hesabı sahipleri ile kredi kuruluşları arasında vade ve ihbar süresi hakkında kararlaştırılan şartlar saklıdır.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usûl ve esaslar Kurulca belirlenir.
  • nooneatall  (01.07.09 22:21:03) 
bende zaten baştan beri kanun dedim. 5549 sayılı kanun'da olsa anlarım dedim. orada yok. yönetmelik'te getirilmiş. 5549 da adresle ilgili ufacık bir emare olsa tamam derim ama yok.

son cümlem şudur ki, hangi işlem olursa olsun mevduata bloke koyan bankacı, bunun KANUNİ dayanağını açıklayamazsa sonu suç duyurusudur, yargılanmaktır.

#16422948
  • modesttiago  (01.07.09 22:32:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.