[]

Polisin gbt bakma hakkı ve mevzuat.

Merhaba, bugün şişlinin ana caddes, cevahirin olduğu halasgargazi caddesinde yürürken, iki tane 90-93 doğum skalasında olduğunu tahmin ettiğim polis tedirgin bi şekilde 2 önümdeki adamı çağırdı yanına, sonra bir önümdekini en sonunda iki eli alışveriş poşetleriyle dolu, annesiyle eve doğru giden beni çağırdı.

adamlardan biri orta yaşlı, kaslı spordan geldiği belli bir adam. diğeri de yine alalede işinde gücünde tipli bir adam ve annemle ben.

tabu küfür ediyoruz, laf söylüyoruz bir şey de demediler çıkışımıza. polislerden biri sürekli telefonla konuşuyordu. üçümüzün kimlik kartına şöyle bir baktı (cihaz çıkarmadı) 1 dakikaya yakın bekledik sonra verdi kimliklerimizi.

bu ne oluyor lan allah aşkına? durmasak gitsek ne olur böyle durumlarda? neye istinaden durdurabiliyorlar sizi? ara sokakta da değilsin, gecenin bir vakti de değil. mevzuattaki yeri nedir bunun?

 
polisin seni yoldan çevirme yetkisi vardır yani gbtye bakmak amacı ile adam cihazı çıkarmadan baktıysa oralarda bi yerde sahte kimlikle veya bir isimle biri birşey yapmıştır oda kimliğe bakmıştır durmadan gidersen zanlı durumuna düşersin açık ve net biliyorum heleki annenin yanında gbtye gelmek aşağılayıcı bir durum ama bazen o polisler senin güvenliğin için orda bundan 2 sene evvel dallamanın teki okul çocuklarına uyuşturucu satarken yakaladı yunuslar adamı ilk bi dövdüler ortada alkışta topladılar bende otobüsteydim sevinmiştim. sicilin temizse polis sana agrasif davranmaz genelde.


  • Kozmik_Rakun  (02.08.14 19:20:31) 
pvsk madde 4. www.eksiduyuru.com burada ve başka duyurularda konuştuk. herkes kendi çerçevesinden bakıyor olaya.


  • xenophobe  (02.08.14 19:21:24) 
yine sizin durum iyiymiş. Eskiden kadıköyde vapur iskelesinin önünde pusuya yatıp son dakika vapura yetişmek için koşanları durduruyorlarmış. E doğal olarak vapuru kaçırıp bir sonrakini beklemen gerekiyor.

edit: mevzuatta baya sağlam yeri var maalesef
  • bonjurkes  (02.08.14 19:24:19 ~ 19:24:32) 
şimdi ilgili mevzuatı buldum:
DURDURMA VE KİMLİK SORMAMadde 4/A- (Değişik madde: 02/06/2007-5681 S.K./1.mad)
Polis, kişileri ve araçları;
a) Bir suç veya kabahatin işlenmesini önlemek,
b) Suç işlendikten sonra kaçan faillerin yakalanmasını sağlamak, işlenen suç veya kabahatlerin faillerinin kimliklerini tespit etmek,
c) Hakkında yakalama emri ya da zorla getirme kararı verilmiş olan kişileri tespit etmek,
ç) Kişilerin hayatı, vücut bütünlüğü veya malvarlığı bakımından ya da topluma yönelik mevcut veya muhtemel bir tehlikeyi önlemek,
amacıyla durdurabilir.
Durdurma yetkisinin kullanılabilmesi için polisin tecrübesine ve içinde bulunulan durumdan edindiği izlenime dayanan makul bir sebebin bulunması gerekir. Süreklilik arz edecek, fiilî durum ve keyfilik oluşturacak şekilde durdurma işlemi yapılamaz.
Polis, durdurduğu kişiye durdurma sebebini bildirir ve durdurma sebebine ilişkin sorular sorabilir; kimliğini veya bulundurulması gerekli diğer belgelerin ibraz edilmesini isteyebilir.
Durdurma süresi, durdurma sebebine esas teşkil eden işlemin gerçekleştirilmesi için zorunlu olan süreden fazla olamaz.
Durdurma sebebinin ortadan kalkması halinde kişilerin ve araçların ayrılmalarına izin verilir.
Polis, durdurduğu kişi üzerinde veya aracında silah veya tehlike oluşturan diğer bir eşyanın bulunduğu hususunda yeterli şüphenin varlığı halinde, kendisine veya başkalarına zarar verilmesini önlemek amacına yönelik gerekli tedbirleri alabilir. Ancak bu amaçla kişinin üzerindeki elbisenin çıkarılması veya aracın, dışarıdan bakıldığında içerisi görünmeyen bölümlerinin açılması istenemez.
Bu Kanun ve diğer kanunların verdiği görevlerin yerine getirilmesi sırasında, polis tarafından gerekli işlemler için durdurulan kişiler ve araçlarla ilgili hükümler saklıdır.
Polis, görevini yerine getirirken, kendisinin polis olduğunu belirleyen belgeyi gösterdikten sonra, kişilere kimliğini sorabilir. Bu kişilere kimliğini ispatlamaları hususunda gerekli kolaylık gösterilir.
Belgesinin bulunmaması, açıklamada bulunmaktan kaçınması veya gerçeğe aykırı beyanda bulunması dolayısıyla ya da sair surette kimliği belirlenemeyen kişi tutularak durumdan derhal Cumhuriyet savcısı haberdar edilir. Bu kişi, kimliği açık bir şekilde anlaşılıncaya kadar gözaltına alınır ve gerekirse tutuklanır. Gözaltına ve tutuklamaya karar verme yetkisi ve usûlü bakımından 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu hükümleri uygulanır.
Kimliğinin tespiti amacıyla tutulan kişiye, kimliği tespit edildikten sonra ve talepte bulunması halinde, bu amaçla tutulduğuna ve tutulma süresine dair bir belge verilir. Kişinin kimliğinin belirlenmesi durumunda, bu nedenle gözaltına alınma veya tutuklanma haline derhal son verilir.
Nüfusa kayıtlı olmadığı için kimliği tespit edilemeyen kişilerin nüfusa kayıtlarının temini için gerekli işlemler yapıldıktan sonra, 5 inci maddeye göre fotoğraf ve parmak izi tespit edilerek kayda alınır.
Kimliği tespit edilemeyen kişinin yabancı olduğunun anlaşılması halinde, 5682 sayılı Pasaport Kanunu ve 5683 sayılı Yabancıların Türkiye'de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanun hükümlerine göre işlem yapılır

yalnız burada açıkça "keyfilik" içermemesi gerekiyor diyor. bunun açılımı çok belirsiz değil mi? durdurulan kişi için, vapura yetişen adamın, annesiyle yürüyen ellerinde alışveriş çantası olan adamın durdurulması bana göre keyfilik mesala.
  • Gururbey  (02.08.14 19:28:21) 
Ayrıca arama izinleri genellikle oluyor. Periyodik olarak savcılıktan ankara geneli gibi arama izni çıkartıyorlar.

Edit: Hiç girmesem haftada 2-3 defa gbtye tabii tutuluyorum.Öyle bi tipimde yok aslında, ankarada yaşamanın dezavantajlarından biri herhalde.

Hatta bazen ekip arabasının yanıma yanaşıp gbt yaptığı bile oluyor.
  • yatagants  (02.08.14 19:28:58 ~ 19:30:18) 
bir de @xenophobe mevzuatta yazıyor olması demek, uygulamanın suçluyu bulunmasını kolaylaştırmak amacıyla bu mevzuatın bu şekilde uygulanması gerektiği anlamına gelmez. ben önümdeki adamları alınca, hah beni de mi alacaklar düşüncesiyle adamın gözlerine baktım (polisin) büyük ihtimalle annemle konuşarak gitseydim beni çağırmayacaklardı.

tıpkı daha önce tek tek adamları çevirirken, kız arkadaşımla yürürken beni çağırmamaları gibi. aslında bu genel olarak böyledir, kız arkadaşıyla yürüyen adamları çağırmazlar.
  • Gururbey  (02.08.14 19:33:58 ~ 19:46:22) 
İyi de niye küfür ediyorsunuz? laf söylüyorsunuz onu anlayamadım. Kontrol amacıyla bakma hakları var.

İlk defa başınıza geldiği için gaza geldiniz heralde.

Bir de geneli yok bu işin şüphelendiklerine bakarlar. Kırmızı montlu birini arıyorlardır. Sende de kırmızı mont vardır bakarlar. Hiç tahmin edemeyeceğin bir şey bile olabilir. Yanağında ben vardır çevirirler yani. Senin bunu tahmin etmen imkansız yani.
  • secilmis uye  (02.08.14 19:34:33 ~ 19:39:08) 
@lcnkr küfür dediysek, ana avrat değil. "saçma, salakça, aptalca vb." gibi. öyle küfür etsen türk polisimiz durur mu öyle hayvan.

@secilmis_uye polislerin kaliyifye olduklarından hemfikir miyiz? yoksa devletin bekası gereği onları ultra-hatasız birer kanun robotları olarak mı görmeliyiz. Mevzuatlarda açık (aslında değil) aramanın keyfi olmaması gerekiyor, tekrar etmemesi gerekiyor. benim bu başıma gelen 97339763. gbt sorgusu. bilirsiniz 2008 yılında gbt sorgulama olayı tavan yapmıştı. ekmek almaya gidiyorum üzerimde kimlik yok gbt, eğlenceden dönüyoruz gbt, acil okula yetişiyoruz gbt.
  • Gururbey  (02.08.14 19:45:22) 
mevzuatın kendisi saçmalık içeriyor zaten ama bunun karşılığını memurlardan almaya çalışmak mantıksız. onlara onu yapmaları gerektiği söyleniyor ve hakları var yapıyorlar. anayasa mahkemesine başvurun o zaman mevzuatın değişmesi için.

keyfilik içermiyor ve tekrar etmesin diye bir şey yok. şikayetçi olsan 2 memur birlikte, şüpheli gördük ve çevirdik demeleri yeter zaten. kaldı ki sizin 213467 kere başka memurlar tarafından gbt'ye sokulmuş olmanız onları ilgilendirmiyor, nereden bilecekler?

bu tarz şeylerden sonuç alamazsınız. kimliğinizi verin, ne yapacaksa yapsın 2 dakika sonra eyvallah, eyvallah deyip ayrılın işte. daha fazla muhattap olmayın ve sinir stres yaşamayın. ben de bi ton gbt'ye verdim, hiç de dert etmedim. verdim kimliğimi sorguladılar geri verdiler. maksimum 2 dakika yani. bırakın herkes işini yapsın.
  • xenophobe  (02.08.14 20:08:03) 
@xenophobe valla hocam, ingiltere'de yaşamış biri olarak. pasaportum 1 yıl boyunca bir akrabamda kaldı. türk kimlik kartımı sadece alkol alırken ve barlara girdiğimde yaşımı onaylatmak için kullandım. Gettolarında yaşamama, suçun çok fazla olduğu yerlerde dolaşmama rağmen bir polis memuru beni durdurmadı. Zaten de durdurmuyormuş. pasaportunuzu yanınızda taşımanız gibi bir saçmalık da yok zaten.

ki kaldı ki "kimlik kartı olmayan" bir ülke. pasaporttu da ihtiyacınız olursa talep edip, alıyorsunuz. Peki multi-kozmopolit ingiltere şu an leş gibi bir emniyete mi sahip türkiye ye göre?

dediğinizde haklılık payı var. ancak insan egoya sahip olan bir canlı. hiç kimse kendisi masumken, 8373 kere durdurulmasını istemez. zamanını bunun için harcamak istemez. hele hele hiçbir şeyden haberdar olmadığı, hangi suçluyu aradıklarını bile bilmediğiniz halde sorgusuz, sualsiz kenara çekilmek hoş değil.
  • Gururbey  (02.08.14 20:17:05) 
ya nasıl bir ütopyada yaşıyorsun sen arkadaşım? aç bi devlet nedir, ne iş yapar, nasıl çalışır bunları bi oku öğren. bir güruhun arkasına takılmış gidiyorsunuz bir bok bilmeden. gereksiz bi havalar ben ağayım paşayım, yok polis beni çeviremez o kim ki tavırları.


  • zebragibi  (02.08.14 20:31:41 ~ 20:33:57) 
@zebragibi. kardeş mesala sen hükümete %100 güveniyor musun? adalete güveniyor musun? anayasanın ya da yasaların adil bir şekilde uygulandığını düşünüyor musun? suç oranlarımız düşük mü? suçlu adil şekilde yargılanıyor mu? daha doğrusu suçlu bulunuyor mu bu ülkede kolayca. Ya da hükümet ya da devlet kendi suçlusunu kendisi mi yaratıyor? bu soruların cevabını sen bu ülkede ne kadar kesin olarak biliyorsun? türkiye şeffaf ve adil bir ülke mi?

eğer bu mevzuatlar, gbtler, anayasa, yasalarımız, uygulanış biçimi mükemmel olsaydı. ergenekon yaratılıp/aklanmazdı. Cemaatçiler tepeye çıkarılıp, indirilmezdi. vesair vesair.

edit: hayır norveç gibi bir ülkede yaşıyoruz lan sanki. çok normal herşey ülkede de biz anormaliz ve artistlik yapıyoruz sadece. bütün adalet ve hukuk tıkır tıkır işliyor.
  • Gururbey  (02.08.14 20:44:51 ~ 20:54:16) 
gbt bakma hakkı diye bir şey yok. görevleri gereği kullanılan sistemin adı gbt. adam işini yapıyor yani. durmayıp gitsen suçlusun. sonuçta resmi devlet memuru. hayatımda hiç bakmadılar bana. tekin olmayan tiplere bakıyorlar özellikle.


  • hohoya  (02.08.14 20:50:36 ~ 20:51:06) 
Olayı polis devleti diye kivirmaya gerek yok. Gbtye bakmis adam hakaret etmemiş zor kullanmamis. Bal gibi de bakma hakki var. Siyasi veya düşünce sucuyla degil uyusturucu hırsızlık tutuklama karari vn sebeplerden bakiliuor.

Ayrica ego nedir insanlik hakkinin kuuck dusurulmesi nedir yahu. 4 5 defa bende cevrildim adamlar tc noya bakip 3 dk de biraktilar. Bu kadar ince narin olmayin.

Ingiltereye gelince 2 yil onceki ayaklanmada yuzlerce isyeri yakildi Londra'da ic savaş cikti neredeyse. Ingiliz hükümeti az daha twitteri kapatalim polisleri silahlandiralim diyr karar veriyordu. Tamam Türkiye rezalet ama gbt gibi tamamen adi suclarla alakali bir konuyu alakasiz bir sekilde egom zedelendi insanliga uygun değil olayina cevirmeyin bir zahmet
  • efrasiyab87  (02.08.14 21:02:44) 
valla gururbey tipten kaybediyorsun herhalde. şimdiye kadar benim gbtme bakan olmadı. bir kere grup halindeyken durdurdu polis, ben uzattım kimliğimi ama almadı :D

işlerini yapıyorlar ve arkadaşın dediği gibi cihaza her zaman gerekmiyor. bir şüpheliyi arıyorlardır, seri numarası bellidir vs kimliklere bakmaları yetiyordur. ayrıca neden baktıklarını söylemek zorunda değiller. birgün sorarsın, terslerler şaşırma :)
  • air  (02.08.14 21:02:55) 
@efrasiyaba polislerin kayıtsız şartsız seni alıkoyması garip. O yolda annemle konuşuyor olsaydım beni çağırmayacaklardı ya da şu ana kadar kız arkadaşımla kol kolaylen benim önündekileri çağırıp beni çağırmadılar. Ya da beni çağırdılar ama arkamdakini görmediler (işlek cadde) suçlu olan o geçen adamsa peki. Peki ya da suçlu bir kadınsa? Kadınlara gbt uygulandığını ben hiç duymadım mesala. Onlar suç işlemiyor mu


  • Gururbey  (02.08.14 21:26:30) 
@air zaten erkeksen ve grup halindeysen muhakkak çevriliyorsun.


  • Gururbey  (02.08.14 21:28:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.