[]

Polis yetkileri

Kesin sorulmuş ve cevap verilmiştir ama yine de sorayım,

Örnek olarak, dün dolmuştan indikten sonra polis direk kollarını açıp gel buraya yiğen dedi, benle bir eleman daha polisin yanına gittik öpe öpe. Orada bir eleman daha vardı ve polis arıyordu.

Kimlikleri verdik, gbtlere bakıldı vs, sonra polis gel bi de seni arayayım dedi ve beni paçalarıma kadar aradı.

Polisin bunu kendi keyfine göre yapması ki yapıyor, yasalarla sağlanıyor mu? Yoksa bizimkiler yetkinin dibine mi vuruyor?

Polise gider yapacak halim yok ama yine de merak ettim

 
Sağlanıyor. PVSK madde 4 ü inceleyin.


  • xenophobe  (27.11.11 15:51:10) 
" Durdurma yetkisinin kullanılabilmesi için polisin tecrübesine ve içinde bulunulan durumdan edindiği izlenime dayanan makul bir sebebin bulunması gerekir. Süreklilik arz edecek, fiilî durum ve keyfilik oluşturacak şekilde durdurma işlemi yapılamaz."

www.mevzuat.adalet.gov.tr
  • in memory of botvinnik  (27.11.11 16:05:40) 
PVSK 4. madde

1-)Durdurma yetkisinin kullanılabilmesi için polisin tecrübesine ve içinde bulunulan durumdan edindiği izlenime dayanan makul bir sebebin bulunması gerekir. Süreklilik arz edecek, fiilî durum ve keyfilik oluşturacak şekilde durdurma işlemi yapılamaz.

"Polislerin keyfi olarak durdurma yaptığını herkes dile getiriyor"

2-) Polis, durdurduğu kişiye durdurma sebebini bildirir ve durdurma sebebine ilişkin sorular sorabilir; kimliğini veya bulundurulması gerekli diğer belgelerin ibraz edilmesini isteyebilir.

"Sebep falan bildirilmiyor, gel buraya yeğenim deniyor"

3-)Durdurma süresi, durdurma sebebine esas teşkil eden işlemin gerçekleştirilmesi için zorunlu olan süreden fazla olamaz.

"Süre ne kadar? Ortalama 5-10 dak. alıkoyuyor bir polis.

4-)Polis, görevini yerine getirirken, kendisinin polis olduğunu belirleyen belgeyi gösterdikten sonra, kişilere kimliğini sorabilir. Bu kişilere kimliğini ispatlamaları hususunda gerekli kolaylık gösterilir.

"Adamı dövüyorlar kimlik sorunca"


PVSK yı baya esnetiyor polis belli ki

edit :

5-)Polis, durdurduğu kişi üzerinde veya aracında silah veya tehlike oluşturan diğer bir eşyanın bulunduğu hususunda yeterli şüphenin varlığı halinde, kendisine veya başkalarına zarar verilmesini önlemek amacına yönelik gerekli tedbirleri alabilir. Ancak bu amaçla kişinin üzerindeki elbisenin çıkarılması veya aracın, dışarıdan bakıldığında içerisi görünmeyen bölümlerinin açılması istenemez.

"Adamın arabasını A dan Z'ye bagajını açmayı geçtim, paspaslarını bile söküp arıyorlar izin olmadan, bu da mı gol değil ? "
  • bonjurkes  (27.11.11 16:08:09 ~ 16:15:10) 
İzin olmadığını kim söylüyor? O izinler genel olarak çıkartılıyor savcı tarafından. Atıyorum x mahallesi genelinde x/y tarihi arası arama izni gibi. Kişiye özel izin değil o.


  • xenophobe  (27.11.11 16:22:43) 
öyle izin mi olur?

O zaman savcılar, Tüm Türkiye'deki herkesi kafanıza göre arayın diye de izin çıkartır
  • bonjurkes  (27.11.11 16:55:29) 
www.ntvmsnbc.com

Ya şunun gibi mesela işte?

Onun dışında arabanın paspasının altına bile bakıyor demişsiniz? E bakmasaydı o zaman herkes saklamak istediğini oralara saklardı, aramanın ne anlamı kalacaktı?
  • xenophobe  (27.11.11 17:02:43) 
çıkarmışlar zaten işin durumu vahim,

izinsiz olarak paspasın altına arama kısmından bahsediyorum. PVSK da polis arabaya bakabilir ama dışarıdan gözükmeyen yerleri izinsiz arayamaz diyordu
  • bonjurkes  (27.11.11 17:14:49) 
@xenophobe istanbul üniversitesi'nde yapılan benzeri genel arama izni hukuka aykırıdır. arabanın paspasına falan kafasına göre bakamaz. "e herkes oraya saklardı" gibi bir düşünce ceza muhakemesinin ve genel olarak da kişi hak ve özgürlüklerinin doğasına aykırı zaten. zaten ceza muhakemesi hukukunun temel amacı polisin eline yetki vermekten ziyade kolluk kuvvetlerinin vb. makamların kişi hak ve özgürlüklerine aykırı uygulamalarına karşı bireyleri korumaktır. türkiye'de birtakım rezillikler yaşanıyorsa bunun temelinde polisin, savcıların ve hatta yargıçların yasanın açık hükümlerini elinden geldiğince uygulamaktan kaçınması hatta bile isteye sürekli olarak çiğnemesidir.

hukukçu olarak eyyorlamam bu kadar.
  • microfiction  (27.11.11 20:30:13 ~ 20:30:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.