[]

neden oruç tutarken su içilmez sizce

Oruç ibadetinin amacı nedir? Yoksulların halinden anlamamızı hedefler. Fakat su içemeyen, susuzluktan ölen yoksul görmedim hiç. Eskiden böyle bir durum mu vardı acaba, dinimiz neden orucun içine su içme yasağı eklemiş sizce?

Edit: oruç tutuyorum.


 
ramadan yanıp kavrulmak demek değil mi Arapçada?


  • compadrito  (27.07.14 23:36:33) 
İbadetlerin amacı yoktur, tanrı istiyor diye yaparsın veya yapmazsın. Namaz kılmanın ne gibi bir amacı var? Tek bir amacı var o da tanrıya ibadet etmek. Başka da bir olayı yok. Oruç da öyle. Yoksulları anlama falan hikâye.


  • i was made for you  (27.07.14 23:36:44 ~ 23:40:54) 
oruç ibadetinin amacı yoksulların halini anlamayı hedeflemek değil. kim uydurduysa epey bir milleti kandırmış


  • dafuq  (27.07.14 23:39:16) 
şeker bayramı tartışması da vardı bence ismi güzel sıkıntı yok fakt bu ramazan olayı fakirleri anlamak kısmı almaya yenilince biz de yenilmiş sayıldık gibi ilkoul seviyesinde bi bilgi

bayramın adı iydi fıtır fitre /fitra bu ayda veriliyo bedenin yaradılışın karşılığı şükür amaçlı bi ibadet yani derin konu ac kalmak ya da kalmamk değil değişik tabii saçmaladım anlatamadım ama bu eksende olaylar
  • murtazaaaaaa  (27.07.14 23:39:24) 
Rasyonel düşünce ile dini özellikle ibadetleri açıklayamazsın, neden sorusuna cevap bulamazsın, i was made for you'nun dediği gibi bulmaman da gerekiyor zaten. sadece din istedi diye yapabilmelisin.
illa illa cevap: nefisine hakim oluyorsun işte.

  • harmonikhakaret  (27.07.14 23:41:02) 
nefsi terbiye etmek olabilir, yani susayınca acaba su içme dürtüsüne karşı gelebilip nefsini yenecek misin diye olabilir.
Not: oruç tutmuyorum ben.

  • innerbliss  (27.07.14 23:45:25) 
Ben de geçen gün düşündüm acaba neden tutuyoruz diye. Bir anda aklıma nefis terbiyesi geldi. Bir insan acıkmaktan daha çabuk susayacağı için oruç daha zor oluyor su içmediğimiz zaman.


  • aguilas negras  (27.07.14 23:50:30) 
fakirleri anlamakla ilgisi yok orucun. bedensel ihtiyaçların önemsizliğini, önemli olanın ruh olduğunu deneyimlemek için geçen bir süre işte.


  • instant crush  (27.07.14 23:50:36) 
Yoksulların halinden anlamaktan ziyade iradeyi güçlendirmek gibi bir şey. Dinin zaten genel konsepti sana bir yaşayış biçimi sunar ve bunları hayatına tamamen enjekte etmeni bekler netice olarak nefse hükmetmek asıl amaç.


  • Octavarium  (27.07.14 23:51:59) 
Bence daha çok sahip olduklarının değerini anlamakla ilgili. Yani 18 saat aç susuz kaldıktan sonra günlük hayatınızda fark etmeden içip geçtiğiniz suyun ne kadar güzel bir şey olduğunu anlıyorsunuz muhtemelen. Açken yediğiniz bir yemeğin daha lezzetli gelmesi gibi.
Bir de olayın dünyevi zevklerden uzaklaşma boyutu var ki ramazanda normalde yediğinin iki katı yemek yiyen insanları bu sebepten anlamıyorum.
Ayrıca ibadetlerin mantıklı açıklaması yoktur/olmak zorunda değildir. Evet.

not: oruç tutmuyorum.
  • ay nov kung fu  (27.07.14 23:54:35) 
Sen görmüyorsun diye susuzluk denen şey yaşanmıyor mu? Ne saçma bi insansın. Oruç tutma bence.

Not : Oruç tutmuyorum.
  • vyava  (28.07.14 00:00:11) 
birincil güdüleri kısıtlayarak bir nevi irade testi aynı zamanda. su-yemek-seks


  • sharon and hope  (28.07.14 00:03:04) 
genel yargılardan biri daha.
orucun amaçlarından biridir fakirleri anlamak, yani salt fakirler için yapılan ibadet değil. allah, "belli bir vakte kadar yemeni ve içmeni kısıtla benim için" diyor ve yapıyoruz.
ama nedense, yine sadece belli bir güruhun sanrısı ikide bir ısıtılıp ısıtılıp önümüze getiriliyor: oruç tamamen fakirler için tutuluyor. öyle bir şey yok.

ki fakirleri anlamak için değil bizzat onlara aktif olarak yardımcı olmamız için bir sürü görevler var: zekat, sadaka, infak...
oruç sadece bunun manevi boyutlarından biri. yani evet, fakirleri anlamak içindir de ama tamamen fakirleri anlamak için değil.
islam'ı bilen ve gerçekten yaşayan biri "oruç fakirler için tutuluyor" demez.
  • m e b  (28.07.14 00:10:07 ~ 00:10:52) 
kuranda oruc tutun yoksullarin halinden anlayin ya da son gunlerde cok cikiyor oruc kanseri yeniyor falan boyle seyler yazmaz. bunlar insan oglunun ibadetlerine ihtiyac varmis gibi kilif uydurmalari.

not: ben de tutuyorum
allah kabul etsin oruclarini.
  • kutsalbok  (28.07.14 00:12:47) 
İnsan vücudunda düzenli dehidrasyonun en büyük belirtilerinden biri, su kaybına bağlı beyin küçülmesi. Evet şaka gibi duruyor ama öyle, beynin çok çok küçük oranlarda da olsa resmen küçülmesine yol açıyor yani düzenli susuzluk.
Bu yüzden böyle bir şey istiyor olabilir bazı dinler.

  • İsmail Abi  (28.07.14 00:38:55) 
Orucun amacı dünveyi zevklerden uzaklaşmak zaten. Istekleri dizginleyebilmek. Ruhu terbiye etmek.

Zaten dinin butun amaci genelde bu gibi maddi zevklerden arinip manevi dunyaya erismek.

yoksa fakirler de sevisebilir masturbasyon yapabilir onlar da yasak. Sadece fakirleri anlamak diyemeyiz buna yani. Ama icinde o da var.

Nacizane yorumumu yaptim.
  • turkce konusan uzayli  (28.07.14 01:16:33) 
biz sanıyoruz ki bizi yaşatan yemektir sudur, oruç tutarken kendimize ispatladığımız ve buna inancımıza dair sadakatimizi allaha göstermekte olduğumuz bir şey var: bizi yaşatan, hayy olan allah'tır; yaşatacağı varsa aç susuzken de yaşatabilir, canımızı alacağı varsa karnımız yok sırtımız pek bütün ihtimaller uzuun yıllar yaşayacağımızı gösterirken de canımızı alabilir.


  • dafaiss  (28.07.14 02:25:07) 
@vyava ben dünyada hiç susuzluk yaşanmıyor demedim. Çevremizde fakir insanlar açlıktan can veriyorlar, susuzluktan değil.


  • arandur  (28.07.14 19:26:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.