[]

yurtdışından para isteyen abi

abim 4-5 senedir amerika'da yaşıyor. şimdi bi ev almaya karar vermiş. annemin de ailesinden kalan ufak bir miras payı vardı. ikimiz için kullanmak üzere bankada tutuyordu. bir kısmını babamın borçları bir kısmını da abimin taşınma işleri için daha önceden kullanmıştık. kalan kısmını da nasılsa o yurtdışında paraya ihtiyacı olmaz, istemez zaten mantığıyla benim için kullanırız (ev kredisi için peşinatın bir kısmı vs. için) diye düşünüyorduk.

ama amerika'da ev almak istediğini ve peşinatı denkleştirmeye çalıştığını söyleyerek bizden 10 bin usd istedi. maaşlarından vergiler düşüldüğünde eşiyle birlikte bir aylık kazancına tekabül eden bir meblayı bizden istemesi bana ve anneme tuhaf geldi. 10 bin dolar amerika ile kıyaslandığından türkiye şartlarında iyi bir para, yemeden içmeden biriktirmeye kalksan 1 yılın gider. amerika içinse pul kadar bişey. bu parayı verirsek burdaki bütün planlar alt üst oluyor. o meblayı toparlamamız uzun zaman alacak. durumu anlattık ama o kadar ısrar etti ki veremeyiz diyemedik. ama yine de bize saçma geliyor.

sizce yanlış mı düşünüyoruz?

ek:çocukluktan beri o hep daha fazla harcayan, rahatlıkla para isteyen birisi; bense tutumlu, para istemekten çekinen birisiydim.

ek2:bir kısmını eline para geçtikçe geri vereceğini söyledi ama açıkçası onu birazcık tanıyorsak o para da yalan olur. iki kişi 3 yılda sadece 25 bin dolar biriktirebilmiş durumda olduklarını da düşünürsek tablo daha da netleşiyor.

 
geri ödeyecek mi abin ?

ben olsam vermem. anneme söylerim abimle konuşsun. "novotni'nin eğitimi için ayırmıştık, malumun." falan dedirttirirdim.
  • empati kuramayan psikolog  (21.07.14 15:34:23 ~ 15:34:45) 
doğru düşünüyorsunuz. birlikte aylık gelirleri 10 binse resmen vicdansız bunlar.


  • kisa bisey olsun istemistim  (21.07.14 15:34:58) 
Parada sizin ne kadar hakkınız varsa abinizin de hakkı var lakin bununla birlikte, abinizin yaptığı biraz ibnelik olmuş.


  • angelus  (21.07.14 15:35:02) 
Amerika'da da olsa 10bin usd ha diyince birikmez. Orası Amerika diye masrafları azalmıyor.

Siz planlama yaparken onu işin içine dahil etmemişsiniz, yani o sormadan önce krediyi almış olsanız ve onun ihtiyacı olunca "sen yurtdışındasın diye paraya ihtiyacın olmaz diye düşündük" deseniz durum çok da farklı olmayacaktı.

İhtiyaçları önceliklendirmek lazım bu durumda. Şu anda onun ev kredisi için kullanılır, o biraz biriktirince senin ev kredine destek olur vs.
  • cakabo  (21.07.14 15:35:45) 
yazıyı ilk okurken, ayıp amk abiye verilir, diyecektim.
devamını okuyunca, yine verilir ama geri istenir diye düşündüm. annen verirken "bak novotni'nin eğitimi için harcayacağız hemen ödemen lazım. bak çocuk zor durumda kalır" falan filan gibi konuşsun. amerikada iyi bir maaş alıyorsa, o 10.000doları kısa zamanda öder zaten.

  • kamera motor  (21.07.14 15:36:27) 
verme para, ordaki para değeri senin de dediğin gibi çok daha yüksek. sizin 1 senenizi heba edeceğine kendi kassın 2-3 ay çıkarsın o parayı.

ayrıca geri ödememe ihtimali de her zaman var. başıma geldi ordan biliyorum. hem de amerika, hem de dolar olarak (aynı seninki gibi yani)...
  • loveinaflipbook  (21.07.14 15:37:29) 
bir kısmını eline para geçtikçe geri vereceğini söyledi ama açıkçası onu birazcık tanıyorsak o para da yalan olur. iki kişi 3 yılda sadece 25 bin dolar biriktirebilmiş durumda olduklarını da düşünürsek tablo daha da netleşiyor.


  • novotni  (21.07.14 15:40:02 ~ 15:42:28) 
geri ödeyecek olup olmaması önemli evet. ama bence de yanlış düşünmüyorsunuz. madem bir aylık kazancına tekabül ediyor, sizi de zor duruma sokmadan halletmesi lazım işleri. yakın zamanda geri ödeyeceğine eminseniz, bunun üzerinde konuşup anlaşabiliyorsanız, kısa vadede yardımcı olmak için verilebilir belki, ama öbür türlü vermeyin bence de.


  • idyl  (21.07.14 15:40:09) 
tuhaf bulmanız mantıklı. amerika'da yaşayan biri için 10 bin dolar cidden büyük bir meblağ değil. sonuçta annenin parası o, annen vermek isterse verir, istemezse vermez. hesap kitap yapıp ne kadarı ona ne kadarı sana harcanmış (harcanması planlanmış) bakılabilir, abine de annen bunu açıklayabilir.

altında bi bit yeniği ararsak bu parayı ev için değil eşinden gizlediği bir şey için kullanacaktır. şayet eşinin haberi varsa yine eşi dolduruşa getiriyodur, o para senin hakkın, bak biizm ihtiyacımız var falan diye aldşkdsl
  • spatzle  (21.07.14 15:41:10) 
abi adamın hakkı neyse verin daha fazla muhattap aramayın kasmayın. kuruşuna kadar verin yarın veya yıllar sonra benim hakkımı vermediler dedirtmeyin.


  • protrek  (21.07.14 16:01:41) 
arkadaşlar okuduğunuzu iyi anlamamışsınız.

''abim 4-5 senedir amerika'da yaşıyor. şimdi bi ev almaya karar vermiş. annemin de ailesinden kalan ufak bir miras payı vardı. ikimiz için kullanmak üzere bankada tutuyordu. bir kısmını babamın borçları bir kısmını da abimin taşınma işleri için daha önceden kullanmıştık.''

demiş. yani ağabey o paradan taşınma masraflarını almış. bir kısmı babanın borçlarına gitmiş. baba her iki çocuğun da babası sanırım. yani bu durumda novotni' ye kalan yok. o niye almıyor bu durumda? anne haksızlık yapmak istemiyor belli, vermesin. novotni' nin hakkı olduğunu söylesin. novotni ''ben de ev alacağım'' desin. onlar da o paraya güvenmeyip, başlarının çaresine baksınlar. biraz daha para biriktirsinler. ya da başkalarından borç alsınlar.

not. kendinizi üzülüp, sıkılacağınıza, en yakınınız bile olsa insanlara hayır demesini bilin.
  • oinone pe  (21.07.14 16:49:09 ~ 16:53:17) 
yanlış düşünmüyorsunuz. hele üstüne plan yapmışken böyle düşünmeniz çok normal. bi şekilde, olabildiğince kırıcı olmadan, vermemeniz en iyisi olur gibi görünüyor. böyle abiler/ablalardan usandım yahu. hep daha fazlasını istiyorlar, zaten siz ona düşen payı vermişsiniz. eminim geçmişte, bu meblağda değilse de, çokça benzeri olay yaşanmıştır, belki de hayatınız boyunca böyle olmuştur. vericem deyip de verdiğini pek görmedim böylelerinin, hele evliyken vereceğini hiç sanmıyorum.


  • mutley  (21.07.14 17:01:31) 
zamanında abim tarafından istenmiş ve para yalan olmuştur..

hem bence sen de & siz de durumun farkındasınız ama vicdanınızı hafifletmek istiyorsunuz gibi.. bence o para uçar gider..
  • monreve  (21.07.14 17:05:54) 
kesinlikle vermeyin. uygun bir dille de hemen söyleyin. düşünüp taşındığınızı, ev alacağınızı, paranın yeri olduğunu söyleyin. ev baktığınızı da belirtin ve hatta siz onlardan isteyin. nasıl olsa ellerinde paraları var.


  • oinone pe  (21.07.14 17:25:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.