[]

eve canlı almak

selamlar

yalnız yaşıyorum. ev hayvanı almak istiyorum. ama alıp bakamayıp sokağa salan insanlardan değilim, o yüzden emin olamadan bir canlının bakımını üstlenmedim. kedi istedim hep ama her zaman evde olmam, arada bir memlekete giderim diye ondan vazgeçtim. fakat şimdi daha düzenli, her akşam eve geldiğim ve bi kaç günden fazla evden uzaklaşmadığım bir hayatım var. kedi edinmek istiyorum bakabileceğimden emin olmadan da almam. ne gibi şeyleri göz önünde bulunduırmam gerekir bir kedi edinmeden?

aynı sorum köpek için de geçerli. köpek hayvanı benim karakterime daha uygun ama evim küçük. küçük bir köpek edinmeliyim. zamanımın bir kısmını onla harcayıp sabah veya akşam yürüyüşe çıkarmam dışında bir köpeğin nasıl ihtiyaçları olur? ikisi için de aylık ne kadar bir bütçe harcamam gerekir minimal olarak.

kedi\köpek yerine hamster, muhabbet kuşu falan mı edinsem? hayvanları kafese koymak hoşuma gitmiyor açıkçası.

 
"hayvanları kafese koymak hoşuma gitmiyor açıkçası" demişsin ama hayvan beslemenin her türlüsü hayvan için esaret oluyor.

bundan bağımsız olarak deneyimlerime dayabarak balık diyebilirim, akvaryum koyacak uygun bir alan varsa. kolay beslenebilen türlerden başlarsan sıkıntı yaşatmaz.
  • doxanikee  (20.07.14 19:11:11) 
kesinlikle tavsiye etmiyorum. muhabbet kuşu iyidir. ben bir çift muhabbet kuşu için 350 TL'ye bildiğin papağan kafesi aldım. tel aralıkları fazla açık olduğu için sineklik ile tamamını kapladım. kesinlikle daha mutlular.

ama kedi, köpek kesinlikle ama kesinlikle tavsiye etmiyorum. nedenlerini sıralamaya başlasam bir düzine sayfa yazabilirim.
  • zam sampiyonu domates  (20.07.14 19:12:53) 
kediyi bilmem ama köpeğin gezdirme ve beslenme ihtiyacı dışında eğitim ihtiyacı da var. özellikle yavru almayı düşünüyorsan özellikle ilk aylarda hatta 1 yaşına kadar falan saatlerini ayırman gerekir. Ben haftanın 3-4 günü gece hayatındayım, eve geç gelirim diyorsan tavsiye etmem.

yetişkin haldeyken de eğitim ve disiplin ihtiyacı devam ediyor tabi. ayrıca evde onunla zaman geçirmen, oynaman, tüylerini taraman vs vs. mama ve veteriner masrafları var. tabi bir de kendi kişiliğine uygun köpek seçmek var. tipine değil de kişiliğine bakmak daha mantıklı. sen sürekli çıkarıp koşturamayacaksan sporcu ruhlu bir köpeği mutlu edemezsin, o da enerjisini atamadığı için evi dağıtır falan filan.
  • r_u_h  (20.07.14 19:26:44) 
yalnız yaşıyorsan ve gün boyu işteysen köpek alma bence. muhabbet kuşu bile tek başına bırakmaya gelmiyor hemen bunalıma giriyor ki köpekler onlardan kat be kat hassas hayvanlar bu konuda. bizim muhabbet kuşunu evde bırakıp gezmeye gittiğimizde bile eve döndüğümüzde bir süre trip yiyoruz kendisinden. kuş alacaksan çift olarak al bari ki sen yokken canı sıkılmasın.


  • dust in the wind  (20.07.14 19:45:10) 
kedi köpek tavsiye etmiyorum +1
kuş ya da balık olabilir. ben olsam balık alırdım.

  • anil  (20.07.14 20:23:01) 
kedi ya da köpek tavsiye etmeyenlerin neden etmediğini rica edebilir miyim? altından kalkamayacağı bir sorumluluğun altına giren tiplerden değilim. bi düzine sayfa değil de bir kaç makul sebep yetecektir bana.


  • dahinnotha  (20.07.14 20:31:10) 
Eğer çalışma saatlerin uzunsa 2 kardeş kedi alabilirsin, sen yokken sıkılmazlar böylece. Ama şunları göz önünde bulundurmak lazım:
Aşı fiyatları: 30-60 tl arası değişiyor. İç-dış parazit ilaçlarını da eklemek lazım.
Kısırlaştırma: 200 tl- 1000 tl arası, nerede yaptırdığına bağlı biraz.
Tabak çanak: kırılıyor, yapılacak bir şey yok.
Bir de mama ve tuvalet kumu masrafları var. Ben mamayı 10kg'lık alıyorum, aylarca idare ediyor 3 kedi için. Ucuza geliyor.
Para dışında şunlar lazım:
Olur da birkaç günlüğüne evden uzaklaşırsan, kedilere bakabilecek arkadaş.
Rastgele saatlerde miyavlayan, halıya kusan, salona sıçan, eşyaları çizen ve kıran kediye gösterilecek anne sabrı.
İnsan gibi ev sahibi ve komşular.
Anlayışlı ve hayvansever sevgili-eş-anne baba.
Hayvanı kafese kapatmak konusuna ise katılmıyorum, kedi bir ev hayvanı. Sokaktaki hayat kalitesiyle evdeki kıyaslanamaz bile.
  • witcher  (20.07.14 20:34:55) 
hem kedi hem de köpekle yaşayan biri olarak iyi eğitimli bir köpekle yaşamın kedi ile yaşamaktan daha kolay oluduğunu düşünüyorum. kediler her yere giriyor, çıkıyor, eşyaları devirebiliyor. köpeğin en zor yanı sürekli sizinle olmak istemesi. siz eve gelmediğinizde ilgilenecek biri dahi olsa mutsuz oluyorlar. havlama, miyavlama, tüy, koku vb. şeyleri dert edecekseniz ikisini de hayatınıza sokmayın. yaşadığınız yerde hayvansever insanlar azınlıktaysa problem yaşamaya hazır olun. birlikte yaşayacağınız ilk hayvan olacağı için yavru bir can düşünmeyin. min. 6 aya kadar çiş-kaka temizleme derdiniz olabilir. eşyalarınız zarar görebilir. bunları önemsemiyorsanız köpekler gerçekten arkadaş oluyorlar.


  • madarch  (20.07.14 21:21:59) 
muhabbet kuşları psikolojisi çok hassas hayvanlar. yalnız kalmaya, ilgisizliğe gelemiyorlar. depresyona girip kendi tüylerini yolanından, yemeyi bırakıp intihar edenine kadar bir sürü acıklı hikaye biliyorum. ayrıca uçmazlarsa göğüslerinde yağlanma oluyor ve ömürleri kısalıyor. yemini tazelemeyi unutursanız ve 1 gün yem yiyemezlerse açlıktan ölüyorlar. oldukça büyük bir kafes alamayacaksanız, uçması için ara sıra evin içinde serbest bırakamayacaksanız ve ilgilenemeyecekseniz (vitamini, ek besinleri, adı üstünde muhabbeti vs bir çok ihtiyacı oluyor) almayın.


  • treize  (20.07.14 22:22:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.