[]

Özel Üni'de Paralı Tıp mı yoksa Mühendislik mi ?

Bi tanıdığımın oğlu sıralaması 45-50 binlerde
bize sordular ne yazssın diye,
ben de bir mühendis olarak gerekise yıllık 40 bin lira verin tıp okusun, 6 yılda okula ve kendine harcayacağı totalde 300 bin TL yi 3-4 yılda kazanır dedim ( klasik doktor maaşını + döner sermaye ile minimum 5000 TL ile başladığını varsaydık 3 aşağı 5 yukarı)

ama istanbulda sıradan bir devlet üniversitesinden mühendis olarak çıksa (bilgisayar ya da makina yazacak) mezun olunca teklif edilecek maaş 1500-2000 TL ( bakınız benim başladığım maaş 1750)

iyi bir mühendis de 3-5 yıl sonra kendini geliştirirse bir doktor maaşı belki daha fazlasını kazanabilir ama sonuçta zibil gibi mühendis mezunu var,rekabet fazla bu da bir gerçek.

not: orta halli bu ailenin ekonomik durumu özel tıpı karşılar belki ama yılların birikimini gömecekler , biraz sıkıntı olacak yani,

 
tartışmasız mühendislik. en geç 10 yıl sonra devlet doktoru da kpss ile almaya başlayacak. etrafınızda yunanistanda olduğu gibi işsiz doktorlar göreceksiniz. hadi diyelim ki böyle bir şey olmadı. aylık 5 bin liradan yılda 60 bin lira kazanacak. sırf 6 yılda okula harcayacağı parayı çıkartması 5 sene. 2 sene de fazladan okuyor. yani mühendis olarak 2018de mezun olduğu sıfıra sıfır elde var sıfır noktasına tam 7 sene sonra, 2025te gelebilecek. 30 yaşında. bu zaman zarfında mühendis olarak kazandığı parayı yakalaması daha da geç. bunun yanında 7 yıllık tecrübeli mühendis de devlette en çok kazanan uzman doktordan daha fazla kazanacaktır tahminen.

özetle mallığın lüzumu yok. mühendis olsun.
  • fayfim  (15.07.14 12:08:07 ~ 12:12:10) 
tıpçı olarak söylüyorum; şu zamanda o kadar para verip doktor olmak hiç akıl karı değil..


  • calzoncillos  (15.07.14 12:13:21) 
Bedavaya bile okunmaz doktorluk. Muhendislik tabiki.

Zaten yan gelip yatana iş yok. Ben istanbul'da olmayan, çok ortalama bir üniversiteden, çok revaçta olmayan bir mühendislik dalı mezunuyum, 2.3'le başladım işe.
Kendini geliştirmek, doğru yerde doğru şeyi yapmak önemli.
  • archely  (15.07.14 12:16:33) 
6 yıl artı mecburi hizmet, artı tus

bunları da düşünmek lazım
  • mea maxima culpa  (15.07.14 12:19:02) 
o siralamaya zaten ulkede burssuz tip yok. en kotu siralama 18-19 bindir. kibrisda kiytirik bi yer var 44binle alan onunda denklik falan sorunlari varmis. yani ogrencimiz zaten o siralamaya tip okuyamaz


  • keshdurden  (15.07.14 12:20:58) 
özel okula gittiğinde "canımmm sen bu kadar para harcadın üniversiteye, mecburini sahilde yap" demiyolar. ya da tus'ta bi ekstrası olmuyor. hatta çoğu özel tıp fakültesinin eğitimi ciddi kötü

mühendislikte olay staj. stajında kendini güzel gösterirse o firma onu tutar. belki bikaç sene az maaş alır ama işsizlik vs yaşamaz. sonra da ilerler kariyerinde

ayrıca klasik doktor maaşı en az 5000 değil. ya da devlet bana verdiği paradan çalıyor
  • la noix  (15.07.14 12:22:11) 
doktorluk maaşı 3200 gibi bi rakamla başlar 5000le değil. kaldı ki döner alınmayan vakıf üniversiteleri var burada doktorluk bildiğin ar.gör. maaşı 1800 bilemedin 2200. istanbul'da hem bu. bu sayılar da uydurma değil.

ayrıca tıp ömürden ömür yer. o "çok zor" mühendislikler hiç bir tıp fakültesinin yarısı kadar zor değil. türkiye'deki tus dünyanın resmi olarak ikinci en zor sınavı.
mezun oluyosun zorunlu hizmet, tusu kazanabildiğin yerde okuyabiliyorsun yalnızca, üzerine 2 ila 4 yıl daha zorunlu hizmet. sonra uzmanlık hastanende kalmayacaksan bekle ki hayalini kurduğun ilde kadro açılsın da git.
ah hatta bak şu yazıyı oku:
eksisozluk.com

özet: mühendislik okusun
  • shubulubapshubaptishaluva  (15.07.14 12:28:53 ~ 12:29:53) 
ikisi de değil, eczacılık bence. bilgisayar mühendisi olarak söylüyorum, şimdiki aklım olsa eczacı olurdum.


  • contavolta  (15.07.14 12:41:25) 
300 bin lira verip tıp okursa maldır bu kadar net. Bunu bir doktor olarak söylüyorum.

Bu parayla çok güzel işler kurulabilir. Örneğin ortalama bir devlet üniversitesinde bilgisayar mühendisliği okusun bir yandan da o 300 bin ile kendine güzel bir iş kursun bilişim alanında. Yazılım olur mesela. Oradan yürür gider böyle bir sermayeyle.

aksi halde 6 yıl (belki de 7 hazırlıkla) sonra parayı çıkartması için de en az 10 yıl çalışacak bu parayı 16 yıl içinde amorte edecek. Tabi daha sıfıra gelmiş olacak yani 35 yaşında.

Tabi bunu doktor olmak için yanıp tutuşmuyor diye söylüyorum. Öyle olsa mühendislik ile kıyaslanmazdı. Kar zarar hesabı yapınca mühendislik ''no brainer'' dır bu şartlarda.
  • vendorth  (15.07.14 12:42:26) 
biri de dememiş ki çocuğa soralım, ne istiyo?

yazın kafanıza göre tıpı-mühendisliği, bak bakalım okuyabilecek mi? okusa da meslek edinebilecek mi? edinse de mutlu olacak mı?

kafanıza göre hesap yapıyonuz da tutmaz o.

cevap: istediği bölüme gitsin.
  • seksen9  (15.07.14 13:03:02) 
bir de eğitime, o insanın bütün hayatı olacak mesleğine parasını üç senede çıkarır, beş senede çıkarır gözüyle bakmasak ne güzel olur.

ailenin parası vardır verir, çocuğun geleceği için, mutluluğu için işin getirisini düşünmez.

ama sen dersin tıp öğretimi şudur budur, getirisi şudur. mühendislik öğretimi şudur budur. artıları eksileri yazarsın. ona göre kararını versinler.
  • mea maxima culpa  (15.07.14 13:14:21) 
amaç para kazanmaksa 300 bin tl ile iş kursun hepsinden iyi. hem kendi işinin patronu olur. Hem de doktordan da mühendisten de fazla para kazanır.


  • maxhoper  (15.07.14 13:17:47) 
bir kisi de gidip cocuga sordu mu oglum/kizim sen doktor mu olmak istiyorsun muhendis mi? yada baska birsey mi? bahsettiginiz bolumler zorla okuncak bolumler degil. bosu bosuna cocugun yillarini heba edeceksiniz, 3,4 yil sonra ben aslinda konservatuara girmek istiyorum, guzel sanatlara girmek istiyorum cok mu gec kaldim diye gelecek burada duyuru acacak.


  • crucio  (15.07.14 13:21:34) 
ya mutluluk, eğitim, vatan-millet-Sakarya filan dedik ama 300 bin de az para değil.

o paraya ya da üzerine biraz daha ekleyip yurtdışında iyi bir eğitim, olmadı yüksek lisans yapılır. hepsini düşünmeleri lazım.
  • mea maxima culpa  (15.07.14 13:52:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.