[]

işten ayrıldıktan sonra tekrar babanın sigortasına geçmek

şu anda çalışıyorum, ama 25 yaşımda olsam da kız çocuk olduğum için çalışmasaydım babamın sigortasından yararlanabilecektim.

peki diyelim ki istifa ettim. tekrar babamın sigortasına geçmek için ne yapmak ve ne kadar süre beklemek gerekiyor? 99 gün gibi bir şey duydum, ama o zaman bu 99 gün içinde ben sigortasız mı olacağım?


 
18 sonrası okumuyorsan yararlanamazsın. üstüne bir de;
(bkz: sigortalı olmayanların 213 tl ödeme zorunluluğu)

  • rhan  (04.07.14 15:20:02) 
rhan, kız çocuklar için öyle değil. evlenene kadar veya çalışmaya başlayana kadar babanın sigortasından yararlanabiliyoruz.


  • letheavendangered  (04.07.14 15:21:57) 
beklemek gerektiğini hiç duymadım ben. ikametgahının olduğu sgk'ya git. orada hallederler.


  • elorelia  (04.07.14 15:24:14) 
1 ekim 2008 de 18 yaşını doldurmuşsanız sigorta babaya geçiyor dediğiniz gibi.
ama bir şey yapmanız gerekmiyor diye biliyorum ben işten ayrıldıktan sonra sskye sorduğumda sigortan direkt babanın üstüne geçmiş demişlerdi.

evet sigorta dedik ali tezel eksik kalmasın :)
www.alitezel.com
  • irbat  (04.07.14 15:25:14 ~ 15:26:39) 
@rhan, ben erkek olarak 25 yasina kadar calismadigim donem icin ailemin sigortasindan yararlandim.

gorevliler maddeleri yanlis yorumluyor, cogu da bilmiyor zaten. adamlara anlatana kadar akla karayi sectik ama sonunda haa evet ya falan dediler.

simdi 25 doldu orasi ayri.
  • she was my baby  (04.07.14 15:26:33) 
1998 ve öncesi doğumlu olanlar "eski kız" olarak geçtiğinden şuan babanızın sigortasına geçmiş vaziyettesiniz. yasa, 98 ve sonrası doğumlular için geçerli.


  • harekatamiri  (04.07.14 15:28:48 ~ 15:30:09) 
yok arkadaşlar, kız çocuklarının 25inden sonra da çalışmadıkları ya da evlenmedikleri sürece baba sigortasından yararlanıyor olmaları doğru bir bilgi. daha önce sgk ile görüştüm bu konuyu. ama şu an bu soruyu ve birkaç başka şeyi daha (mesela AT/11 belgesi) sormak için telefonla hiç kimseye ulaşamıyorum. kafayı yemek üzereyim.


  • letheavendangered  (04.07.14 15:29:18) 
evet kızlara karşı bi cinsiyet ayrımcılığı var. ben erkek olduğum için yararlanamıyorum. ama kız olsam çatır çatır maaş+sigorta alıyordum.

süre kısmı yaklaşık 3-4 ayda hallolur. o da en fazla. o süre içinde sigortasız olursun ama geriye dönük olarak birtakım haklarını alabilirsin fakat biraz zor işler. o süre içinde sabretmek gerkiyor.

tekrar sigortaya geçmek için içinde bulunduğun durumu ve talebini anlatan bi dilekçe yazıp ankaradaki sgk ya ilgili birime göndermen gerekiyor.
  • error522  (04.07.14 15:34:49) 
error522, yok hem maaş hem sigorta olmuyor. şu an çalışıyorum ve kendimden sigortalıyım. ama istifa edersem babama geçeceğim.

açıkçası ne kadar sürede babama geçtiğim sigortalılık hastane vs açısından umrumda değil. almanya'da üniversite başvurusu yapıyorum ve onun için AT/11 denen belgeyi almam lazım. Onu da sadece babamdan yararlanabildiğim süece alabiliyorum. SGK'ı aradığımda evet yararlanabiliyorsun dediler, ama hiç "istifandan şu kadar süre sonra yararlanmaya başlayabilirsin" falan demediler. öyle bir şey olmadığı için mi, yoksa uyarmak akıllarına mı gelmedi bilmiyorum. eğer ben daha önceden duymuş olsaydım kesin sorardım zaten. ama dediğim gibi, şu an telefonla kimseye ulaşamıyorum ve araya haftasonu girince de pazartesiye kadar gözüme uyku girmeyecek bu stresten dolayı.
  • letheavendangered  (04.07.14 15:39:34) 
o 99 gün içinde eski sigortanız geçerli oluyor sanırım. bir süre daha devam ediyor olması lazım.


  • innerbliss  (04.07.14 15:39:54) 
yani babamın sayesinde alabileceğim o AT/11 belgesini alamıyor muyum? ay kafayı yiyeceğim şimdi.


  • letheavendangered  (04.07.14 15:42:50) 
kazanılmış hak diye bir şey var. soruyu soran arkadaşınki de kazanılmış hakka giriyor. önce aldılar elimizden o hakkı ama sonra yine vermek durumunda kaldılar. işten ayrıldıktan sonraki ilk 3 ay kendi sigortanı kullanırsın, sonrasında babanın sigortasından devam edersin.


  • devilred  (04.07.14 17:24:56) 
öğrenmiş olduk, eski kızlardansan ne mutlu.


  • rhan  (04.07.14 22:21:40) 
Iste benim icin 3 ay beklemek gibi bir sey soz konusu olmamali, cunku o belgeyi istifadan cok kisa bir sure sonra almam lazim ve onu da sadece babama gectigimde alabiliyorum. Of cok karisacak bu isler.


  • letheavendangered  (05.07.14 01:43:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.