[]

kutsal roma cermen

The Holy Roman Empire'ın iç yapısı nasıl bir şeydi? Yani ortaçağ haritalarına baktığımda en düzensiz yer orası gibi görünüyor. Böyle bir sürü prenslik falan. Örneğin şu harita upload.wikimedia.org

biraz anlatsanıza. Bir de kitap önerebilir misiniz bu imparatorlukla alakalı olarak?


 
o harita westfalya barışı sonrası, yani imparatorlugun fiilen bitmesi sonrası haritası. o barıştan 150 sene sonra da resmen bitecek
bu devlette elector denen seçici prensler var. sanırım 7 taneydi, sonradan bikaç tane daha ilave oluyor. bu herifler en güçlü en karizmatik soyluyu imparator seçiyorlar, ki bu yüzde 90 bir önceki imparatorun varisi oğlu oluyor zaten. bi gün geliyor habsburglar alıyor bu imparatorlugu sonra yüzlerce yıl bırakmıyor.
iç yapısını anlaman için crusader kings 2 oyununu oynamanı tavsiye ederim
  • dafuq  (22.06.14 23:41:24) 
evet harita dafuq'un da dediği gibi 17.yüzyıl haritası. Ama buna benzer bi şey daha vardı. Böyle alman toprakları hep prenslik falandı. :)


  • umarsizca umarim  (22.06.14 23:45:02 ~ 23:45:13) 
anlatalım kardeşim,

şimdi burada prensler ve arşidüklerin olduğu 7 kişilik bir grup var, buna golden bull deniyor. holy roman emperor denen adamı da bu yedi kişi atayabiliyor, avrupa'da öyle kafasına göre çıkan adam ben holy roman emperor'um demiyor. diplomasi açısından böyle bir şeyi kimse tanımaz zaten. mesela hohernzollernlar var, 1300'lerden itibaren, rönesans'ın medici'si gibi düşün, taşaklı bayağı. habsburg'lar var, bunlar da roma cermen'e dahiller. bunun gibi farklı hanedanlıkların birbiriyle birleşmesi sonucu oluşuyor yani.

1648'de de dafuq'un dediği gibi westphalia anlaşması oluyor. bu da tarihin ilk diplomatik anlaşması olarak geçiyor ve diplomasi tarihinin başlangıcı olarak sayılıyor çünkü papalık bu anlaşmaya dahil edilmiyor falan fişmekan.

yarın bana hatırlatırsan sana güzel bir kitap önereyim, diplomasi tarihi kitaplarına bakman lazım.
  • otshe  (23.06.14 00:01:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.