[]

Volt, amper sorusu (cihazın yanma ihtimali)

Merhaba, elimde 9.6 volt 200 mA adaptörle çalışan bir cihaz var.
Bu değerlerin dışında cihaz yanabilir diyorlar internette.
Bir elektronikçide sordum, ayarlanabilir adaptör tavsiye ettiler.
9 volta ayarlanabiliyor ama 500 mA değerinde.
500 mA olmasının daha garanti olacağını, sorun çıkmayacağını söylediler.
Kullanayım mı adaptörü?

edit: adaptörün açıklamasında akım gücü: 500 mA yazıyor.
bir de şöyle bir yazı var;
Uyarı: Switch adaptörü 500 mA'dan fazla akım gerektiren cihazlarda kullanmayınız.

 
önemli olan voltajdır. 9.6V verdiğine eminseniz kullanın sıkıntı çıkmaz. Ancak 9,6 volta ayarlanabilen bir adaptör görmedim pek piyasada. Voltaj aynı olmalı.

Akım olayı da şöyle cihaz ne kadar akım talep ederse güç kaynağı o kadar akım verir. o 500 mA cihazın bu talebe karşılık verebileceği maksimum akım değeridir. Eğer cihaz onun üzerinde akım çekecekse o adaptör yetersiz kalacaktır. O yazdığınız uyarı da bunun için yazılıyor. Ama sizin cihazınızın orjinal adaptörü 200mA verebiliyormuş dolayısıyla cihaz 200mA dan az akım çekiyor. Akım konusunda sorun yaşamazsınız bu yüzden. Satıcının daha garanti dediği nokta burası. Ancak söylediğim gibi voltaj aynı olmalı.
  • maxhoper  (09.06.14 13:10:47 ~ 13:16:12) 
Ek bilgiler eklendi.


  • hadi ya la  (09.06.14 13:15:03) 
@comptol Dostum güç dediğin şey de voltajla akımın çarpımıdır. Ayrıca çıkış akımıysa alma yoksa yakar cihazı yazmıştınız yukarda. Çıkış akımı dediğiniz şey nedir :D öyle bir akım mı var. Önündeki yük ne çekerse devrenin alacağı akım odur. Akımı zaten öyle ölçeriz. Yeni terimler mi türettiniz kendinizce.


  • maxhoper  (09.06.14 13:19:21) 
9.6 volt olması da çok önemli değil, 9 volt, 10 volt hepsi olur. Akımı ise, alet ne kadar akım çekiyorsa iki katı akım verebilen bir adaptör al.

Elektronikçi arkadaşlara da sorayım; hiç 9 volt'luk pil'in gerilimini, 9 volt adaptörün gerilimin ölçtünüz mü? Elektronik cihazlar belli bir gerilim aralığında sorunsuz çalışır zaten.
  • alperz  (09.06.14 13:30:04) 
@Batuhanolabilir

1. cihaz 9v 0.2A ile çalışıyorsa 1,8W güce sahiptir. 1,8Wh enerji tüketiyordur deriz.

2. Vermez. Cihaz 0,2A talep ediyorsa kaynaktan da 0,2A akım çeker. Kaynağın verebileceği maksimum akım 0,5A orada. Bunu aşmadığı sürece akım talebi karşılanır.

3.Güç kaynakları sonsuz gerilim sonsuz akıma sahip değildir. Elbette belli bir güçleri vardır. Bu güç verebildikleri voltaj ve maksimum akım değerinin çarpımıdır. Örneğin output değerleri 9V 0,5A olan güç kaynağı 4.5W lık bir güç kaynağıdır deriz. Taktir edersiniz ki 1V 4,5A verebilen bir güç kaynağı da 4.5W lık bir güç kaynağıdır. Güç sabit kalmasına karşın voltaj ve maksimum akım değerleri değişiklik gösterebilir.
  • maxhoper  (09.06.14 13:33:44 ~ 13:37:42) 
@alperz cihaz o adaptörden gelen voltajı eğer içerisindeki regülatörde 5v a falan çeviriyorsa sorun olmaz elbette. Ama bundan emin olamayız. Cihazın yapısına da bağlı yani ne kadar düşük yada yüksek voltajı tolere edebileceği. O yüzden ben voltaj değerinin aynı olması konusunu vurguladım.


  • maxhoper  (09.06.14 13:36:00) 
@maxhopper haklı, sorun olmaz

@comptrol adı üstünde troll galiba.
  • yakuza123  (09.06.14 13:45:48) 
Cihazı sürekli o adaptörle kullanacaksan ayarlı adaptör almanı önermem. Ayarlı adaptörler çok dandik oluyor. Sen 9.6V'a ayarlayacaksın o adaptör (yük bindikten sonra ölçersen) atıyorum 9.2V veriyor olacak.


  • zombi  (09.06.14 15:43:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.