[]

Cem Sultan

Osmanlı da "Sultan" ünvanlı benim bildiğim isimlerinden sonra bir tek kadın hanedan üyelerinde kullanılırdı (Ayşe, Fatma, Hatice Sultan vs). Erkeklere isminden önce söylenirdi (F. Sultan Mehmet, Sultan Süleyman vs).

Peki neden Şehzade Cem'e Sultan Cem hz vs yerine Cem Sultan denmiş? Bilgisi olan bilgilendirirse sevinirim.


 
Dalga geçmek için.


  • angelus  (07.06.14 21:41:29) 
Sözlükte bi entry'de görmüştüm bu mevzuyu. İtibarsızlaştırma amaçlı isimden sonra söylenmeye başlanmış deniyordu.


  • akatreil  (07.06.14 21:41:33) 
Dediğin sebepten dolayı. Dalga geçmek için.


  • yakuza123  (07.06.14 21:41:44) 
Tarihin Arka Odası'nda değinmişlerdi bu konuya, belki bulup izleyebilirsiniz.
Denildiği gibi itibarsızlaştırmak için.

  • johan sebastian  (07.06.14 21:48:29) 
sultan cem uymadığı için cem sultan denmiştir. şimdi dalgamı geçmişler kafasına mı uydurmuşlar o tarihçilerin değil dönem halkının bilebileceği bir mevzudur.


  • protrek  (07.06.14 22:10:18) 
zaten kendisi sultan değildi.
sultan sadece şu kişilere denirdi:
1. hanedanın başındaki erkek kişiye
2. hanedan soyundan gelen kızlara
3. hanedandan bir erkeğin annesine

ayrıca protrek'in cevabı baştan sonra saçma ve komik
  • dafuq  (07.06.14 22:17:49 ~ 22:18:24) 
Sebebini bilmiyoruz. Aşağılama ve küçümseme için denmiyor.


  • efrasiyab87  (07.06.14 22:43:48) 
dafuq.

Hani dense dense en fazla Sultan Cem denirdi anlamında dedim. Halk söyler gerçek olur ya da olmaz. Kanuni'nin oğlu Şehzade Mustafa'ya da bir kesim son dönemlerde Sultan Mustafa demeye başlamışlar. (Konu farklı biliyorum)

Cevap veren arkadaşlara teşekkür ederim.
  • air  (07.06.14 22:50:19) 
Şöyle;
Sultan sıfatı genel olarak yönetenin adının önüne getirilen bir takıdır. Sancağa giden şehzâdelere misal, sancak halkı tarafından sultan denilmektedir. "Amasya Padişahı Şehzâde Sultan Murad" örneğinde de görüldüğü gibi padişah da bir kişiye verilen bir unvan değil. O bir kişiye verilen unvan hünkâr, han, hakan'dır.Valilere, beylere sultan ve padişah dendiği bilinir. Mısır valileri de, Kavalalı'dan evvel dâhi Mısır sultanı unvanını, payitahta karşı değilse de, kullanırlar.

  • Dunedan  (07.06.14 23:07:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.