[]

frankenstein'ı okuyanlar - mary shelly

selamlar,

oldukça güzel ve etkileyici olan bu romanda ana karakter victor neden yaratığı yarattığı gibi ondan tiksiniyor. tanrıya has olan "yaratı" gücünden mi korkuyor?

yaratık oldukça duygusal ve insani özelliklere sahip. akıllı ve "erdem" arayışında. tanrının yarattığı insanda olmayan bir iyi niyet var onda. ama kötülük görüyor herkesten, sırf dış görünüşü ve önyargılardan dolayı.
burada insanların kötü davranması neyi simgeliyor? dış görünüşe verilen önem mi, ön yargı mı, yoksa kendinden olmayanı ya da farklı görüneni dışlamak falan mı?

yaratığın tek istediği yalnızlığını giderecek bir dişi. adem gibi görüyor kendini. onun havvası vardı diyor. bana da benim gibi çirkin birini yarat diyor Victr'a. ama o reddediyor. hem de sert bir şekilde, hakaretlerle. neden yaratıcısı bile sevmiyor. ilk etapta sevmemek için bir sebebi yoktu.

dişiyi yaratmıyor çünkü nesilleri devam eder, canavarlar insanları tehdit eder diye düşünüyorlar. ama neden direk "iblis" ya da şeytan gibi görüyor yaratısını? oysaki içinde iyilik taşıyan bir bireydi o yaratık. belki dişi de öyle olacaktı. peşin hüküm onda da var.

insanoğlnun tanrıcılık oyununa başlaması, tanrıya kafa tutması gibi yorumlanabilir mi Victor un "can bahşetme" girişimi. ve ardından başına gelen talihsizlikler de tanrısallık ve insanoğlunun bilmesi gereken sınırlar, haddini bilmesi gibi yorumlanablir mi?

bu kadın 18yaşında yazmış bu kitabı. çevresindeki elemanlar da ingiliz edebiyatının sağlam adamları ve kadının kocası da o yılların ünlü şairiymiş. yani kitabı yazarken onlardan da yardım almış. yine de 20yaşından küçük birinin böyle bir kitap yazması sizde de hayranlık uyandır mıyor mu? oldukça derin ve felsefi bir eser olduğunu düşünüyorum.

biraz beyin fırtınası yapalım, kitap hakkında üç beş konuşalım istedim.

 
Bu kitabı yazmasını nedeni o dönmde yaptığı birçok düşükmüş. kendisi de bir nevi sorunlu-tam olmamış yaratık(lar) dünyaya getirmiş.


  • cinematography  (01.06.14 23:29:41) 
kitap hakkında dikkatinizi çeken bir şey, eleştirmek istediğiniz bir şey varsa bu konu üzerine üç beş konuşalım.

bu kitap sarmadıysa bir de bunun yeniden yazımı var. victor frankenstein'in vaka defteri. yky'den çıkma. o da güzel kitap.
  • dahinnotha  (02.06.14 15:10:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.