[]

Kontrol Kalemi Hakkında Bilgisi Olan

Ekteki resimde Türkiye'de yaygın olarak bulunan bir kontrol kalemi var.
Bu kalemin içerisinde 2 adet düğme pil. Birer adet direnç, led, ve tam emin olmasam da bir transistör var. Anladığım kadarıyla elektromanyetik bir alana yaklaştığı zaman içerisindeki led yanıyor. Örneğin bir tüplü televizyona yaklaştırmak bile ledin yanmasını sağlıyor. Yani normal kontrol kalemleri gibi değil.

Bu kalem tam olarak ne amaçla nasıl kullanılır? Bir de içerisindeki transistör ise bu transistör'ün adı nedir ? Bu konuda bilgisi olan yada okuyabileceğim bir dökümanı olan varsa yardımcı olursa sevinirim.

 
Anladığım kadarıyla hassas bir şey değil çünkü notr yada faz fark etmeksizin hepsinde elektrik varmış gibi yanıyor. Çünkü yakınlarda bir elektrik alan gördüğü zaman yanmaya başlıyor. Hatta statik elektriklenmenın olduğu kumaş parçalarında bile yanıyor içerisindeki led. Ben de bu yüzden bu amaçla kullanılmayacağını düşündüm. Kablo testi mantıklı tabi.


  • maxhoper  (31.05.14 17:33:14 ~ 17:40:05) 
nötrde yanmaması lazım aslında ama çok dandik olduğu için saçmalayabilir.
bu aletin bi avantajı da duvar içindeki kabloları belli bi derinliğe kadar tespit edebilmesi.

  • orpheus  (31.05.14 21:15:30) 
normal kontrol kalemlerinde neon lamba kullanılır,tüplü televizyona yaklaştırın ışığın yandığını görürsünüz..içindepil olmadığı halde.
burdaki kalemde ise muhtemelen fet türü transistör kullanılmış..içini açıp kurcalamadım sadece tahmin yürüttüm.transistör ve pil kullanılması sayesinde kablo kopukluğu vs test amacıyla kullanılabiliyor.

  • izole  (01.06.14 00:51:41) 
@orpheus duvar içindeki kablo tespiti mantıklı geldi bana. Ancak test ettiğim duvarlar mı kalındı bilmiyorum içeride kablo olduğunu ve üzerinde elektrik akımı olduğunu bildiğim halde kabloyu tespit edemedim.

@izole burada kullanılabilecek bir fet transistör ismi söyleyebilir misiniz ? mesela 2n3819 kullanılabilir gibi ...
  • maxhoper  (01.06.14 12:40:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.