[]

enflasyon

Şimdi size çok temel birkaç soru soracağım.

TÜFE, TEFE falan ne oluyor tam olarak? Yüzdeleri neyi ifade ediyor? Bunlar ile enflasyon arasındaki bağlantı nedir?

Bir de yanlış bilmiyorsam enflasyon denen şey %7-8 gibi bir oran oluyor. Şimdi diyelim ki bir okulun yıllık fiyatı 20.000 lira. Bu ücret 22.000 liraya çıksa %10'luk bir zam yapılmış olmuyor değil mi? Daha az oluyor.

 
valla son 3 cümlenin cevabı, %10'luk bir zam yapılmış oluyor.

ha paranın alım gücüne göre o etki %10 olmayabilir o ayrı.
  • reavelyn  (27.05.14 00:36:55) 
tüfe - tüketici fiyat endeksi
üfe - üretici fiyat endeksi
Bunlar bir sayıdır ve belli malların ortalama fiyatını verirler. Üfe toptan piyasada üreticilerin satış fiyatlarının ortalaması, tüfe ise perakende piyasada tüketici mallarının fiyatlarının ortalamasıdır. Mesela markette alabileceğin her şey tüfeye dahildir, ve bunların fiyatları artarsa tüfe de artar. Bu sayede sen hayatın pahalılaştığını görürsün. Enflasyon kelime manası olarak ingilizce inflation dan gelir ve artış, şişme gibi anlamları vardır. Tüfe ve üfe arttığında biz artış kelimesi yerine enflasyon kelimesini kullanırız konjonktür icabı. tüfe enflasyonu %10 oldu demek tüfe %10 arttı demektir. Mesela 100 den 110'a çıktı. Ayrıca üfe enflasyonu vardır bu da üfedeki artışı belirtir. Eğer ne enflasyonu olduğu söylenmiyorsa genelde tüfe kast edilir.

Bir malın fiyatı 20.000'den 22.000'e çıkarsa bu %10 luk bir zam manasına gelir, tüm malların fiyatı %10 artarsa o sene enflasyon %10 deriz.

Bu açıklamalar çok yüzeysel ama umarım işine yarar.
  • yakuza123  (27.05.14 00:50:26) 
tüfe ve üfe fiyat endeskleridir. Enflasyonu görmemizi sağlayan iki tane fiyat endeksinden birisidir.
TÜFE-->Tüketici fiyatları endeksi

ÜFE-->Üretici fiyatları endeksi

TÜFE ve ÜFE, belli sabit bir yılda, mal sepeti içinde belirlenmiş malların fiyatlarındaki artışı gösterir. Bu alım-satım gücümüzü görmemizi sağlar. Şöyle ki Türkiye'de benim bildiğim en son 2003'te oluşturulan içinde farklı mallardan (elma, ekmek, süt, et vs. gibi)oluşan sabit bir sepet var. Her yıl sepetin içindeki malların fiyatlarında yaşanan artış bu 2003 yılındaki fiyatlarla karşılaştırılıp oransal olarak bir değer bulunuyor ve bu enflasyonu görmemizi sağlıyor. misal bu sepetteki malların fiyatları;

2003-->100.000TL iken
2004-->110.000TL ise %10'luk bir artış yaşanmıştır.Enflasyon %10'dur
2005-->105.000TL olmuşsa sabit sepet 2003 yılındakine göre bakılacağı için Enflasyon %5'tir diye gider böyle.

Tabi ki sorunun cevabı da %10'luk bir zam olmuş oluyor. Alım gücümüzün enflasyon oranında olup olmadığında ise literatürde farklı yaklaşımlara göre değişen cevabı söz konusu.
  • shbz  (27.05.14 01:39:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.