[]

Psikiyatrist - psikolog falan filan felan

Hayatimda ne psikologa ne de psikiyatriste gittim, psikiyatrist tip okuyani, psikolog ise psikoloji okuyani diye biliyorum sadece. Tip okuyanin adi aklimda pskiyatr diye kalmis ama simdi emin olamadim, psikiyatr ameliyat filan yapiyordu galiba. Neyse konumuz o degil. Sormak istedigim psikologlar.

Buralara gidenler gercekten verimli buluyorlar mi seanslari? Nasil sorunlar icin gidiliyor? Illa yasadiginiz bir sey olmasina gerek yok "soyle soyle olunce gidilebilir" gibi bir sey yeterli.

Cevremde birisi "psikologa gitmem lazim dayanamiyorum artik" diyince cok sasiriyorum ben, adama/kadina gidiyorsun derdini anlatiyorsun o da yorumlar yapiyor ve sorunun cozuluyor. ( Dedigim gibi bir fikrim yok icerde neler oluyor, bir koltuga uzanip bir seyler anlatiyorsun, psikolog da notlar aliyor diye biliyorum. )

Nasil bir surec izleniyor? Psikolog sorunlara yorum mu yapiyor, nasil davranman gerektigini mi soyluyor ne yapiyor? Saatine asiri derecede fazla para alanlar var, digerlerinden farklari ne? Daha mi iyi yorum yapiyorlar?


Aklimda deli sorular :(

 
Sizinkisi sırf merak olduğu için diyorum: In Treatment'ı izleyin, terapi seanslarının nasıl ilerlediği hakkında fikriniz olur.


  • m e l t e m  (13.05.14 12:53:35) 
her psikologun yöntemi farklıdır.

terapi için uzman klinik psikologla görüşülmesi gerekir. tr'de denetimi yapılmıyor ne yazık ki, yakın alanlardan birinden mezun olan dahi birkaç aylık sertifika programına katılıp uzmanlık yapabiliyor ülkemizde.

daha pahalı daha iyi diye bir durum yok elbette ama tecrübe ve başarı önemlidir tabii ki.
  • sayns  (13.05.14 12:53:52) 
herhangi bir destege ihtiyacim oldugunu dusunmuyorum, psikologlarin yeterliliklerini de sorgulamiyorum. buradaki cevaplara gore psikolog secmeyecegim yani :)

sorularim,
1- bir psikologun iyiligini ne belirler? sorunlari daha iyi ozdukleri icin mi bazilarinin ucretleri fazla?

2- terapinin sureci ( buna cevap verilmis )

3- nasil durumlarda psikologa gidilir?
  • fakyoras  (13.05.14 12:56:57 ~ 12:59:00) 
psikolog ve psikiyatristlerin farklı alanlarda tecrübe ve uzmanlıkları olabilir. örneğin daha sık rastlanan bozukluklara yönelik terapi veren psikologlar daha uygun fiyatlı, daha spesifik rahatsızlıklarda tecrübesi olan psikologlar daha yüksek ücret alabilir. ama daha çok bunun bir standardı belirlenemediği için aralarında fiyat uçurumu oluyor. iyi psikolog derken "senin probleminde tecrübeli psikolog" anlamında kullanmak lazım.


  • nilmiye  (13.05.14 13:07:25) 
1- Aldıkları eğitim, uzmanlık alanları, tecrübeleri, hasta portföyleri, muaynehanelerinin bulunduğu semtteki diğer meslektaşlarının ücretleri (rekabet ediyorlar)

3- Travmatik bir tecrübe yaşanıldığında stresle baş edebilmek için, depresyona girildiğinde, bir türlü mutlu olunamadığında, bir türlü üstesinden gelemediğin duygusal bir sorunun olduğunda, davranış bozuklukların olduğunu fark ettiğinde vb.
  • m e l t e m  (13.05.14 13:29:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.