[]

İdam hakkındaki düşüncelerinizi alabilir miyim?

İdama karşı bir metin hazırlamam lazım. İdama karşıysanız neden karşısınız, idamı destekliyorsanız neden destekliyorsunuz? Belli suçlarda idam olmalı gibi bir ayrım yapıyor musunuz? İdam cezasının verilmesindeki kıstaslar ne olmalı? İdam cezasını veren hakim olmak ister miydiniz? İdam cezasına çarptırılan bir suçlunun ailesinin / yakınlarının durumu ne olur?


Benim için oldukça önemli bir konu bu. Eminim herkesin üç beş fikir yürüttüğü / yürütebileceği bir konudur. Fikirlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim. Yukarıdakiler gibi birsürü soru var aklımda. İdam hakkında ne düşünüyorsanız öğrenmek istiyorum. Teşekkür ederim şimdiden. :)

 
-idam toplum vicdanını rahatlatmak ve yine aynı toplumun gazını alma açısından faydalı ve gereklidir.

-tecavüz, tecavüz girişimi, çocukların istismarı gibi suçlarda idam gereklidir. hem birinci yazdığımdan dolayı hem de diğer insanları caydırma açısından.

-terörist eylemlerde bulunmuş kişiler, cinayet(karısını,çocuğunu öldürme vs) gibi durumlarda da idam gereklidir.

-idama çarptırılan bir kişinin ailesi veya yakınları kimsenin umrunda olmaz. durumları da kendilerini ilgilendirir sadece.

eyyorlamam bu kadar.
  • mahone  (07.05.14 23:06:17) 
Bu ülkede idam denilince insanların ürkmesinin, çekinmesinin onlarca, yüzlerce, belki de binlerce örneği/sebebi var.
Aptal insan herşeyle başa çıkabilir, tecavüzle, cinayetle, hırsızlıkla... Ama fikirle başa çıkamaz, onu çürütemez, engelleyemez karşı fikir sunmadıkça.
Bu nedenle bu ülkede çükünden dolayı adam asmazlar, beyinden, fikirden korkarlar asarlar. Ayrıca hiç zannetmiyorum, idam ne toplum vicdanını rahatlatır ne bu suçlar için caydırıcı unsur olur. İdam artık tartışılmaması gereken şeydir bence.
  • bugategonline  (07.05.14 23:06:18) 
Çocuklara tecavüz edenlerin, hayvanlara eziyet edenlerin, seri katillerin, teröristlerin filan kesinlikle idam edilmesini çok isterdim. Hümanist birisiyim ama bazı yaratıklar var ki onları rehabilite edemezsin. Adam 10 sene yatar, sonra çıkıp aynı suçu tekrar işler. Onlar "human" kategorisine girmediği için kendilerine iyi hisler beslemiyorum. Ama maalesef bu idam kriteri de yine başka dengesiz ve yanlı insanlar tarafından verileceğinden, yarın öbür gün aslında terörizmle alakası olmayan insanlar da terörist ilan edilip idamları istenebileceğinden (bknz: gezi olayları), idam sisteminin adil ve makul işleyebileceğine zerre inancım yok. Ya da suçsuz insanlar yanlışlıkla idam edilebilir ve suçsuzlukları ortaya çıktığında iş işten çoktan geçmiş olur ve bunun hesabı verilemez vs.

Sonuç olarak, idamı hakeden mahlukların olduğunu düşünsem de bu sistemin doğru kullanılabileceğine inanmadığım için idama karşıyım.
  • pandispanya  (07.05.14 23:07:53) 
Kimsenin yaşama hakkı elinden alınamaz.


  • alperz  (07.05.14 23:08:28) 
gönüllü cellat olurum. o derece.


  • brotha b  (07.05.14 23:09:23) 
çünkü suçu nereye çekersen oraya gider. her önüne gelene, üniversite öğrencisi olsun, çoluk çocuk olsun, terörist yaftası yapıştıran bu hükümetin zamanında idamın geri gelmesi çocuk tecavüzcülerinin değil, senin benim asılmamla son bulur.


  • cilgin fantezilerin adami  (07.05.14 23:10:21) 
benim görüşüm. özetle, her gün değişiyoruz. idam ettiğimiz kişinin gelecekte olacağı iyi kişiyi de öldürmüş olabiliriz. eksisozluk.com


  • sharon and hope  (07.05.14 23:12:02) 
hic bir canlinin yasam hakki her ne sebeple olursa olsun elinden alinamaz.
(duygusal dusunmeden konusursak)
guncel ornek veriim basbakan ne dedi bence cocuk katilleri idam edilmeli dedi.
simdi bir insan baska bir insani katletti diye sen de gidip o insani katledersen ondan etik olarak ne farkin kalir?
adalet yerini mi bulmus oluyor?
bir canlinin yasam hakkini neye dayanarak aliyorsun?
(insan hayvan farki gozetmeden ele aliyorum olayi)
bir insanin baska bir insanin-hayvanin yasam hakki uzerinde bir yaptirimi, soz soyleme hakki olamaz.
  • rentts  (07.05.14 23:12:14) 
idamın caydırıcılığı sadece kağıt üzerinde, ezbere konuşmaktan ileri gelen boş bir iddiadır. idam o kadar caydırıcı ki, nedense hayvani suçları idamın olmadığı değil, idamın olduğu ülkelerde daha çok görüyoruz. demek ki o kadar caydırmıyormuş değil mi.


  • baldur  (07.05.14 23:12:22) 
kimsenin yaşama hakkı elinden alınamaz. ama nasıl yaşatacağın sana kalmış.


  • devilred  (07.05.14 23:13:25) 
karsıyım cünkü. hic bi zaman tamamen adil bi hukuk sistemi oluşturulamaz. bugun bi cürümü işlemekle hapse girerken yarın o suç olmaktan çıkarılabilir. ya da yanlis verilen kararlarda belki "pardon" deme şansı olur devletin. biraz da toplum tarafından adalet yerini buldu algısını pekistirmek icin.
mesela mısırdaki gibi idam olsaydi bizde o gezide her gözaltına alınan 3 4 kere idam edilmisti toplumu şiddete teşvik ettikleri gerekçesiyle. (aynı 529 kişinin asilmasi nedeni) ya da darbe girişiminin idam olsaydı karsiligi bugun güya sucsuz bulunan zannıların cogu yasamıyor olacaktı. ikincisi mevzuu verilen cezayı agirlastirmaksa, bi kisiyi öldürmek cezaların en kötüsü degildir

  • sylow  (07.05.14 23:14:02 ~ 23:16:19) 
Peki şöyle bir şey sormak istiyorum. Geçtiğimiz günlerde başka bir ülkede bir adam 1 yaşındaki çocuğuna tecavüz etti. Çoğu insan bu adamın idam edilmesinden yana olacaktır. Ancak şöyle bir şeye değinmek istiyorum. Hukukta cezanın varoluş amaçlarından biri de suç işlenmesini önlemektir. Yukarıda verdiğim örnekteki gibi bir adamın akli dengesi ne kadar yerinde ki idam cezasının önleyiciğilinden etkilensin?
Böyle uç suçlarda idamı destekliyor çoğu kişi. E bunun gibi suçları işleyen insanların suç işledikten sonra kökünü kazımak dışında hiçbir işe yaramaz ki bu ceza? Bu açıdan bakarsak neler diyebilirsiniz? Bu tip suçluların sağlıklı düşünme yetisinden bahsetmeyi de düşünüyorum da. Onun için fikrinizi almak istedim.

  • okuyamıyom ben ya  (07.05.14 23:14:50) 
çocuk istismarcıları ölsün istiyorum. bu insanlar yaşasa kimseye faydası olmaz tam tersine zararı olur. ölsünler dünya rahat bir nefes alsın.


  • rock n roll  (07.05.14 23:16:05) 
soruşturmayı da insan yaptığına göre her zaman hata payı vardır. yıllar sonra suçsuz olduğu ortaya çıkan insnalar var. bu durumda idamın geri dönüşü yok. ama idamlık olarak gördüğümüz suçlara müebbet hapis cezası verebiliriz. ama gerçekten müebbet, bizdeki gibi 30 sene yatıp çıkacaları şekilde değil.


  • elorelia  (07.05.14 23:19:30) 
Her ne şartla olursa olsun, kimse kimsenin yaşamını alma hakkını sahip değildir. Hele ki bu devlet eliyle, cezalandırma amacıyla yapılıyorsa. Şimdi "Aynısını senin anana bacına yapsalar ne yapardın" şeklinde argümanlar sunanlar da çıkacaktır tabii.


  • angelus  (07.05.14 23:19:35) 
Idam savunucularini gorunce dahi ibret aliyorum.

Hayatin guc dengeleri ile yasandiginin farkinda bile degiller. Onlar icin her suclu gosterilen suclu, cezalar hicbir sekilde amac disi guc kazanmak icin kullanilmiyor hatta insanlari bilgi sahibi olmadan linc etmenin hic sakincasi yok. Ulkede siyasi katletmeler olmamis, ulkedeki hukukun en buyuk problemi sanki eksik olan olum cezasiymis ve o gelse adalet saglanacakmis.
  • f_d  (07.05.14 23:20:13) 
idama karşıyım. idam bence bazı durumlarda cezadan çok ödül gibidir.

ölene kadar hapiste kalabilir. 2 kez müebbete çarptırırsın, aftan falan yararlanmasına izin vermezsin, hücre tipi cezaevine koyarsın, pişman olana kadar orada kalır. pişman olduktan sonra da orada kalır. ölene kadar orada kalır. yaptığı şeyler ufacık beynini kemirir durur.
  • himmet dayi  (07.05.14 23:20:50) 
Bir de kendi düşüncemi desteklemek için su soru işaretimi gidermem gerekiyor. Suçluların cezaevlerinde bulundukları sürede hayata kazandırılmaları da gerekiyor. Ancak çocuk tecavüzleri idam edilmezlerse ve hapse girerlerse hapishanelerde diğer mahkumlar tarafından kendilerine onlarca kez tecavüz ediliyor, işkenceye uğruyorlar. Zaten sağlıklı düşünemeyen bu bireyler bir de bu ağır şartlardan sonra nasıl hayata kazandırılacak ki? Boşuna hapishanede yer kaplıyorlar + serbest bırakıldıktan sonra suç işleyecekleri de aşikar. Bu yüzden idam edilsinler ve win win olsun. Yaşam hakkı dışında bunu çürütebilecek bir fikri olan var mı?


  • okuyamıyom ben ya  (07.05.14 23:22:21) 
akp liler olsun istiyorum
pkk lilar olsun istiyorum
cocuk tecavuzculeri olsun istiyorum
bu kafa kusura bakmasin kimse ama biraz ergen kafasi.
benim yaptigimi yapmayan, dusundugumu dusunmeyen herkes olsun o zaman.
oldu canim cok iyi dusunmussun.
cocuk tecavuzu de sanirim kafanizdaki en buyuk suc ki durmadan olay boyle tartismalarda buna geliyor.
adam 10 kisiyi oldurse kimse 1 cocuga tecavuz etmis baska bir adam kadar ustune gitmiyor.
nasil bir etik nasil bir algi anlayamadim.
  • rentts  (07.05.14 23:23:08) 
@okuyamıyom ben ya, tecavüz edenin hapse girince tecavüze uğraması 80'li yılların türk filmlerinde kaldı dostum, biraz ilerleyin artık.


  • baldur  (07.05.14 23:24:30) 
  • okuyamıyom ben ya  (07.05.14 23:26:19) 
Akp gibi baskici ve guce susamis hukumetlerin elinde muhalefeti imha ve korkutma aracina donusecektir suphesiz. Bu cocuk olumlerinin bilincli olarak bu kadar goze sokuldugunu dusunuyorum.


  • umarsizca umarim  (07.05.14 23:26:48) 
Kötü insan yoktur.

www.sonerabay.com
  • oddyseus  (07.05.14 23:28:18) 
son zamanlarda çok fazla çocuk öldürüldü, tecavüz edildi. kayıp bir türlü bulunamayan çocuklar var. bunları gördükçe o pislikler gebersin istiyorum. çünkü çocuklar çok masum, çok temizler. onların bu masumluğundan faydalanıp, kandırıp zarar veriyorlar. çocuk çok kıymetli. haliyle insan çıldırıyor. boş yere oksijen tüketmesinler. gebersinler tüm dünya kurtulsun. sırf böyle insanların varlığı yüzünden anne olmaktan vazgeçtim, ya koruyamazsam bu sapıklardan çocuğumu diye.


  • rock n roll  (07.05.14 23:29:27) 
siddete siddetle karsilik vermek pek celiskilidir. sirf kanunlar boyle izin veriyor diye, baska bir hayat hakkinda soz soyleyebilmek zayifliktir. kamu vicdani ile kamu duzenini saglamaya calismak yetersizdir. her hatanin bir bedeli vardir, ancak olum en agir cezadir en iyi tarafindan bakilsa bile. evet idama karsiyiz! evet benzer tezleri sunuyoruz, her ne kadar karsi cikmalarinizi tahmin edebiliyor ve hatta belki az haksiz gormuyorsak da...
ancak cok etraflica dusunulmesi gereken bir olguyu boyle iki cumle ile sonuca ulastiramayiz.dusunulmesi gereken yuzlerce detay var.
hukuk-ceza sistemi insanligi ileriye goturmedigi surece gorevlerini tam olarak yerine getiremez. 'omur boyu' cezalar ya da idam cezasi, ceza olgusunun mantigina aykiridir. bir ceza omur boyu verilemez, cunku bu ceza yeterli mi, yerinde mi, etkin mi vb sorular incelenemez hal alir. cezanin kamu vicdanina ve duzenine negatif ve pozitif etkisi olculebilir olmalidir. cezalarin caydiriciligini gozetmenin yani sira, modern hukuk duzeninde, suclunun da bir noktaya kadar zaruri bedensel ihtiyaclarini, bedensel butunlugunu ve guvenligini minimum kosullarda saglamak gerekir; ve medeni bir toplum kendisini bu konuda yukumlu hisseder. insancil bir bakis acisiyla yasalari koymaya basladigimiz an, kaldi ki aksi orman yasalari olur, suclunun islah edilip, topluma geri kazandirilmasi buyuk onem tasir, bu da idam cezasi ile asla mumkun olamaz pek tabii.
  • dnznc  (07.05.14 23:53:14 ~ 08.05.14 00:04:09) 
Tecavüzcülerin özellikle çocuk ve hayvan tecavüzcülerinin yaşamaması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bu toplumun eğitilebileceğine dair bir umudum yok.
Ama şunu da düşünüyorum, türkiyede idam kararı çıkarsa sadece tecavüzcüler öldürülmez. Daha çok deniz gezmiş olur...

  • mutlusismankedi2015  (08.05.14 00:19:20) 
idamı istiyorum...
bazı hastalıklar var tedavi edilemez... idamın yıldırıcı olmadığını söyleyenler neye dayanarak söylüyorlar o da belli değil...
ben de bir mahkumdan duyduğumu söyleyeyim. işin ucunda nasıl olsa ölüm yok diye 5 kişiyi öldürdüm. nasıl olsa devlet bana ölene kadar bakacak... bu da yıldırıcı olduğuna dair delil...

başkasının yaşama hakkını alan katilin yaşam hakkını, kimse alamaz diyorlar. oldu canım gözlerim doldu...
idam kısasa kısastır... adalet ancak öyle yerini bulur...idamlık 100 kişiden birisi suçsuz olabilir diye idama karşı olmak da saçmalık...
  • inanmazsan inanma  (08.05.14 00:23:05) 
bir kişi bile suçsuz olduğu halde, yanlış kararla idam edilirse, tüm hak ederek idam edilenlerin yerine geçer.

ki zaten devlet lehine işleyen, hatta devletin direkt çıkarları uğruna çalışan bir sistemden bahsediyoruz. daha 6 mayıs'ı yeni geride bıraktık, idam cezasının varlığı durumunda çocuk tecavüzcüleri filan değil direkt iktidarın işine gelmeyen insanlar öldürülür.
  • gmzo  (08.05.14 00:23:46) 
bu toplum idam cezası korkusuyla mı düzelecekmiş? idam cezasına gelene kadar bu yolda uygulanması gereken şeyleri düzgün bir şekilde yapalım da hele, sonrasına bakarız. eğitimden, hukuktan, sosyal yaşantısına kadar her şeyimiz falso şu an. sanki sistem tamamen işliyor da, son çare olarak idama sarılıyoruz, oldu.

ayrıca ben acıma duygusunu yitirmiş bir katil, tecavüzcü olsam idam cezasını ağırlaştırılmış müebbet hapsine tercih ederim. bu canileri yaşarken ölümü dahi isteyecek hale getireceksin, direkt olarak ölümle ödüllendirmeyeceksin.
  • tonoto  (08.05.14 00:28:50) 
düz mantık: mesela abd'de idam cezası var. her sene infaz edile sayısız insan da var, demek ki caydırıcı değil.
bazı suçluların ölmesini hepimiz istiyoruz evet ama onlar da ölmek istiyor. adana'daki suçlu iki defa intihara kalkışmış. bedava ölüm olmamalı öylelerine.
sinirli olduğumda idam cezası getirilsin istiyorum ama mantıklı düşününce olumsuz yönlerini daha iyi görüyorum kendi adıma.
el kadar çocuğa el kaldırmaya gözü dönen bir varlığın gözünü hiçbir şey korkutamaz.
  • g7mor  (08.05.14 00:41:49) 
idam cezasini tartismadan once acaba dogru suclu mu yakalanmis ondan emin olmak lazim. misal buradaki idam edelim! diye cigiran insanlardan bir tanesi masumken haksiz yere boyle bir suclamayla karsilassa acaba ne hisseder? yani ben merak ediyorum cidden, hadi gelin pandispanya ile okuyamiyom ben ya'yi yargilayalim. birisi cinayet digeri tecavuz zanlisi olsun. ikisinin de aleyhinde ikincil dereceden kanitlar olsun, fakat baska bir suclu bulamadiklarindan halkin da gazini almak icin davayi cok uzatmadan idam kararina baglasinlar. acaba yine insan eliyle adalete ilmek boyna gecirilirken de guvenecekler mi?
bu ulkede katiller birinci dereceden deliller omasina ragmen muebbet bile yatmadan cikarilmadilar mi? suclu olan zaten cekmesi gereken gercek cezayi cekse aflarla ortaliklara salinmasalar idam tartisilir mi hala?
suc olustuktan sonra, suclu yaratildiktan sonra cezalandirsan ne farkeder? acaba turkiye'de niye suc artti? engellenebilr miydi?
tartisilicak ise bunlari tartismak lazim. bir de amerika'yi yeniden kesfetmeye gerek yok, suc oranlarini dusurmenin yolu zaten biliniyor; cevap kesinlikle idam degil. bu biline biline idami savunmak ancak cehalettir, hele turkiye'de bunu savunmak iki kat cehalettir. insanlari hicbirseyle suclamadan senelerce tutuklu adi altinda hapis yattirdilar hala idam cezasi tartisiliyor, hey allahim yaaa...
idam cezasi gelecek butun katiller teroristler olecek zanneden salaklar var hala, evet butun teroristler iceride zaten degil mi? habur kapisindan eskimolar girdi halaylarla, hizbullah da bitirildi gitti, bir tanesi bile kacmadi, saklanmadi, di mi guzel kardesim? yani allah askina bir gaste alin okuyun bir kitap okuyun yahu...
gece gece sinir oldum valla!
  • mavicorap  (08.05.14 01:04:05) 
öncelikle kompil karşıyım hiç bir canlının yaşama hakkı elinden alınamaz gasp edilemez. evet hepimiz arada cinnet geçiriyoruz duyduğumuz haberlerden fakat ...

diğer yandan bölgesel olarak değerlendirirsen malesef ki idam için gerçekten verimli çalışan bir hukuk sistemine ihtiyacımız var zamanında tüm ülke gördü ki idam cezası geldiğinde baştaki kişinin sevmediği yada düşünce tarzında oolmayan insanlar çatır çatır asılıyor.

diğer taraftan hukuk sistemimiz o kadar kötü işliyor ki o yaptı yada bu yaptı/yapmadı diyemiyoruz bence bu yaptı diyerek hapise atılan suçsuzlar olduğunu gördük (bknz: pardon).
  • exodia  (08.05.14 01:16:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.