[]

Çok RAM mi, SSD mi?

Merhaba,

16GB RAM ve SSD fazla yok galiba piyasada. O zaman RAM'den mi vazgeçmek lazım, SSD'den mi?

Büyük veri işlemem gerekecek, bu nedenle RAM önemli. Ama 8GB RAM + 128GB SSD olan bir şey daha iyi olabilir belki. Siz ne dersiniz?

 
ÖNCE İŞLEMCİ SONRA RAM SONRA SSD. bu sıraya göre olmalı. işlemciyi değiştiremiyorsan (laptop falansa) ram!e ağırlık ver bence. ayrıca eğer hdd ikiye bölünmüş veya yedek kasadan bağlı harddisk varsa işletim sisteminin olduğu yere sanal bellek kurmayalım ki hızlanalım.

ben şahsen oyun için tercih ettim iyi bir i7 işlemci 16 gb ram ve ssd yi. gayette iyi online oyun oynayabiliyorum.lagsız full kalite olarak.

ama dediğim gibi işlemci iyi olacak başta. adı üstünde işlemci. onun hızı daha önemlidir.
  • illegalstar  (04.05.14 16:06:36) 
Normal kullanım için 4GB ram + 120/128GB SSD bile gayet yeterlidir. İşlemci herşeye etkir kabul ama ben intel T3200 işlemciyle bile gayet akıcı kullanım elde ettim SSD ile. Ram de 3GB'dı. Sana hız nerde lazım o önemli anlıyacağın. Sıfırdan almayacaksan alette darboğaz neresi onu takip edip ona göre yükseltmek makbul.

edit: Bir de ekleyeyim oyun için oyunun açılış hızı hariç hiçbir şeye etkimez SSD. Ram de 8GB dolaylarından sonra olsa da olur olmasa da. Ortalama bir işlemci de yeterlidir. Oyun performansı için en büyük etken ekran kartıdır.
  • onexey  (04.05.14 16:11:58 ~ 16:14:43) 
büyük dosya işlerken ram daha önemlidir. ram ve işlemci. hdd sonra gelir


  • sttc  (04.05.14 16:21:24) 
bence ram ve ssd arasında ssd öncelikli olmalı.

ssd'nin performansa katkısı kullanımda daha bariz göze çarpıyor.
  • giderbey  (04.05.14 16:59:38) 
günlük kullanım için ssd
oyun için ekran kartı
veri üretim işlemci
ram hepsi karışık. ama 8 gb ram herşeye yeter gibime geliyor
  • ceycey e  (04.05.14 17:10:54) 
keyfine kalmış bir durum; bende 16gb ram 256gb ssd var misal... veri işleyeceksen daha çok ram'e ihtiyacın var. ssd işlediğin veriye daha sonra ulaşımını hızlandıracak. o sebepten önce ram arttır sonra ssd'ye geç...


  • mortar  (04.05.14 17:44:59) 
SSD
depolama birimi uzerine yazilan/okunan bilgilerin cok daha hizli islenmesini saglar. uygulamalarin cok daha hizli yuklenmesi dolayisiyla, isletim sistemi ve kullanacagim programlarin acilis hizini oldukca fazla etkiler, hizlandirir.
mesela win8.1 SSD ile 3 saniyede acilirken, WD raptor HDD ile 11-12 saniyede acilir. mesela office 2013 uygulamalari SSD ile instant acilir. veya photoshop cs5 saniyeler icinde kullanima hazirdir.

RAM
uygulamalarin, islemci tarafindan islenmeye hazir halde tutulugu, islemcinin direk muhattab oldugu veri transfer birimdir. bu birimin erisim hizi ve kapasitesi, uygulamalarin kesintisiz ve hizli calismasini direk etkiler. gunumuz kosullarinda 64bit isletim sisteminde buyuk veri islenmesi de dahil, maksimum performans icin 16gb oldukca yeterlidir. mesela en buyuk ram somuruculerden CS5 Photoshop kendine ortalama 5gb ram ayirilmasini sever. diger tum gundelik islemler icin isletim sistemi ortalama 2gb yer ihtiyaci hisseder.
  • angster  (04.05.14 18:13:24) 
Cevaplar için teşekkür ederim.

Matlab gibi programlarda uzun süren testler yapmam gerekecek tez yazarken, daha önceki deneyimlerimden yola çıkarak RAM'in önemli olduğunu biliyorum. Ama SSD'nin getirisini çok iyi bilmiyorum. Bir de, birkaç yıl idare etsin istiyorum, her yıl bilgisayara para ayıramayacağım.

Yeni bir laptop alacağım. Çok performans delisi değilim, hatta yaklaşık 3 yıldır netbook kullanıyorum ve kod yazdım, test yaptım, müzik yazılımı çalıştırdım. Lubuntu'yla filan idare ediyorum, ama yeni aldığım bilgisayar iyi olsun istiyorum tabii.

Photoshop gibi şeylerin rahat kullanılması iyi olur, ama 5 dakikada açılması hoş olmaz.

Bir de şarj sorunu var malesef. Performans arttıkça şarj inip gidiyor.
  • fadetoreality  (04.05.14 18:44:49) 
şu an kaç gb ram in var?
bütçen ne kadar?

bu soruların cevaplarına göre daha güzel yorumlanabilir. (cevapların hepsini okumadım yazdıysan sori)

ramin 4 gb nin üzerindeyse kesinlikle ssd. 8 gb yse mesela direkt ssd al.

4 gb yse; 2 gb daha ram alıp bi de üstüne ortalama bi ssd al.

benim tavsiyem de bu. :) 16 gb 120 gb ssd si olan birisi olarak.

madem yeni laptop alıyorsun; sshd li bir model al. tadından yenmez.
  • washe  (04.05.14 22:26:45 ~ 22:27:02) 
sshd +1


  • toua tokuchi  (04.05.14 22:49:27) 
ben 16 gb ram ve 256 gb ssd'li msi gx70 kullanıyorum, işlemcisi yetersiz sadece ama hız konusunda normal uygulamalarda ve işletim sisteminde çok hızlı. veri işleyeceksen ram önemli tabi, ssd pek bir işine yaramaz.


  • uckac  (04.05.14 23:25:05) 
2300TL değerinde çek (Bimeks ve Teknosa'da geçerli sadece). Üstüne de eklerim biraz.

Şu an 2GB RAM'li netbook'um var sadece. Tez yazmaya başlayınca görüntü veya ses verisi işlemem gerekecek. Gerçi teze daha bir yıl kadar var, ama çeklerin ömrü azaldı. Bir de müzik yazılımları filan çalışsın istiyorum.
  • fadetoreality  (07.05.14 23:39:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.