[]

sinema kültürüm olsun istiyorum

nerden başlayayım? kimlerin filmlerini izleyeyim? ingmar bergman,tarkovski vs.bu adamların yaptığı filmleri anlamak için neler öğreneyim? bi aydınlatın beni dostlar




 
Kimsenin bisey anladigi yok zaten.siradan izle.uzun uzun planlar falan.sana carpici gelen yerleri aklinda tut.izledikten sonra sozluge gel bak yazmistir birileri bisiler.islem tamamdir.

Duz adamim.
  • duptıs  (21.04.14 21:48:10) 
Tamamiyle amator bir yorum yapiyorum, imdb top 250 den baslayin, hepsini izleyin izledikleriniz hakkinda da profesyonel elestrileri incelemeleri okuyun ki bir filmde nelere dikkat edildigini anlayin. Teknik acidan degil tabiki anlatmak istedigi sey hakkinda. Sonra aralarinda en begendiginiz filmlerin yonetmenlerinin ilginizi ceken baska filmlerini izleyin, begendiginiz oyuncularin filmlerini izleyin o filmleri begenirseniz onlarinda yonetmenlerinin baska filmlerini izleyin. Yani mutlaka su filmi izle diye onerilen seyleri degilde kendi begenilerinize gore acilin sinema dunyasina daha cok zevk alir izledikce izleyesiniz gelir. Ben de sirf bilgim olsun diye insanlarin onerdigi ama begenmedigim filmleri zorla izlerdim artik film izleyesim gelmiyor.


  • cometome  (21.04.14 21:49:56) 
izleye izleye oluyor iste. elestirmenlerin her ovdugu filmi de mukemmel sanma ama. ornek: 2001 a space odyssey


  • fortisvita  (21.04.14 21:51:53 ~ 21:52:15) 
bence top 250 gibi film listelerinden çok yönetmen odaklı izleyin. bir yönetmenin bütün filmlerini art arda izleyin yani. böylelikle yönetmenin tarzını anlamış olursunuz. bol bol eleştirileri okuyun bir de. film sonrası ekşi'ye girip yorumları okumaya bayılıyorum mesela ben. hatta biri bir ayrıntı belirtmişse (eğer evde izlemişsem) o sahneyi açıp tekrar izliyorum falan.


  • empati kuramayan psikolog  (21.04.14 21:52:42) 
Alfred Hitchcock

woody allen

David Lynch
  • objektifkompulsif  (21.04.14 22:04:57) 
her hafta bir yönetmen.


  • tonoto  (21.04.14 22:35:17) 
www.idefix.com

www.kitapyurdu.com

bu iki kitabı okuyun bence öncelikle.

Sonra tarkovsky, bergman, coppola kimi isterseniz izlersiniz.

Kimsenin bir şey anladığı yok lafına da katılmıyorum. Eğer ne bekleyeceğinizi bilirseniz çok şey anlarsınız sinemadan.


IMDB 250 filmi izlerseniz popüler filmleri öğrenmiş olursunuz. İçerisinde çok kaliteli filmler de olsa kofti hollywood yapımları yarısından çok fazlasını oluştururyor listenin.

Bunun için avrupa sinemasının son 40 yılına göz atmanız gerekebilir. Elbette ki IMDB'den de film seçin. Fakat sinema kültüründen kastınız popüler filmlerden haberdar olmak değil de sinemanın teorilerini bilmek ise mutlaka ve mutlaka işin kalbine yani avrupa sinemasına inmeniz gerekecek.

Bunun yanında iranlı, koreli ve japon bir çok iyi yönetmen var. Zamanla sinema akımlarını öğrendikçe zaten merak edip daha da ismi öğrenirsiniz.

Bunun dışında tabii bir de zvyagintsev gibi bir adam var ki mutlaka adını duyup filmlerini izleyeceksinizdir (eğer izlemediyseniz) onun için ayrıca bahsetmedim yukarıda.
  • godsparticle  (21.04.14 22:38:08) 
Bol bol film izle. Sevdiğin bir filmi bulduğunda yönetmenine senaristine falan bak. Onların diğer filmlerini de izle. Beğendiğin film hakkında bir şeyler oku. Bergman veya Tarkovski veya Hitchcock veya Lynch sevmek zorunda değilsin. Kendini sevmeye sakın zorlama. Ha sevmesen de böyle büyük yönetmenleri izlemekte fayda var, kültür olur. Ama millet başyapıt diyor diye senin başyapıtın olmak zorunda değil. Ben mesela Lynch hiç sevmem ama hemen her filmini izlemişimdir. Kısacası kendi zevkini kendin oluştur. Zevkin giderek oturacaktır, zamanla kaliteli işleri seçmeyi başarırsın. Ve bence en önemli şeylerden biri festivalleri takip etmek. Gerek yaşadığın şehirdeki gerek yurtdışındaki. Sundance olsun, Cannes olsun bir programlarına ödüllere bakmakta bence fayda var. Şehrindeki festival filmlerine de git, hem bağımsız sinemaya destek olur hem güzel insanlarla tanışırsın hem sinema kültürün gelişir. Ha bir şey daha geldi aklıma illa festivali beklemek zorunda da değilsin bağımsız sinema için. Başka sinema diye bir oluşum var mesela. Bence çok güzel iş yapıyorlar. Oradaki filmleri de takip edebilirsin. Sitelerine göz atabilirsin.


  • evilinacloset  (21.04.14 23:19:32) 
sinema kültüründen kastın tarkovsky, bela tarr gibi avrupa yönetmenleri ise (özellikle de doğu avrupa) imdb ilk 250'yi izlemek pek bir işe yaramaz. imdb ilk 250 kötü liste demiyorum tabii ki. yönetmen ve akım odaklı izleyebilirsin. sinemanın tarihi gelişimi falan ilgini çekiyosa, fransız yeni dalgası, italyan gerçekçiliği, film noir, gibi akımları izleyebilirisin.


  • zero times infinity  (22.04.14 00:13:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.