[]

hdd'de önbellek ne işe yarar?

şöyle bir baktım da, kimi diyor okuma/yazma hızına bir etkisi yoktur, kimi diyor direkt etkiler. laptop için bir tane alacağım da, mevcut kullandığım 16 mb, 8 alsam performansta büyük bir kayba uğrar mıyım? tabi şimdiki 5400 rpm, almayı düşündüğüm 7200; bunu da göz önünde bulundurmak lazım sanırım karşılaştırma yaparken.
ha bir de şu takıldı kafama, 16 mb önbellekli olup 1 tb kapasiteye sahip çok model yok sanki piyasada. yanlış bir izlenim mi edindim, değilse sebebi nedir acaba merak ettim.



 
16mb cache ve 5400 rpm
8mb cache ve 7200rpm

7200rpm olan daha hızlı olur, dönüş hızı daha çok etkiler gibi geliyor ama tamamen bir tarafımdan uyduruyor olabilirim.
  • rodriguez2  (19.04.14 01:36:09) 
usb 3.0 kullanacaksan 7200 rpm al kullanmayacaksan da 7200 rpm al


  • eys of speyds  (19.04.14 04:05:12) 
önbellek şu işe yarıyor;

disk 500 gb olsun. bunun 100 gb si dolu olsun. disk üzerinde son kullanılan veriler ya da yazılmadan önceki verilerin bir kısmı önce önvellekte birikip öyle yazılıuyor. son kullanılanların bi kısmının önbellekte kalmasıyla daha hızlı program açılması gibi sonuçlar oluyor. ne kadar büyük olursa o kadar iyi yani.

yazım hızına asıl etki eden şey; okuma/yazma başlıkları ve diskin kalitesi.

yeni nesil 5400 rpm bi disk eski 7200 lerden çok daha yüksek yazım hızlarına sahip olabilir. şayet hız meraklısıysan git ssd al uçuşa geç :) laptop için hangisini alırsan al ciddi bi fark hissetmezsin.
  • washe  (19.04.14 19:03:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.