[]

Kara delik yakınlarında zaman yavaşlaması (stargate sg1 bolumu spoiler)

efendim simdi bir bolumde kahramanlarımız kara delik yakınlarındaki bi gezegene gidiyorlardı. kara delik gezegenin bulundugu sisteme yaklastikca; zaman dedigimiz zimbirti dunyadakine gore oldukca yavas akıyordu. 1-2 saniyelik goruntuleri ve sesleri dunyadaki merkezde 6-7 dakikada ancak okunabiliyordu. goruntuleri hizlandirinca izleyebiliyorlardi.

bu olay teorik de olsa mumkun mudur? teorigi birak yasanmis midir? uzaydaki x gun bizdeki bilmem kac y'ye denk geliyordu diye bi seyler hatirliyorum okuldan felan... firsatimiz olsa ve bunu denesek, bolumdekine yakin bi sonuc mu aliriz? bolum gercekci mi? buna kara deligin etkisi ne olur? kara delik olmasa da zaman hep degisken midir yerine gore. soyle bilal'e anlatir gibi 2-3 cumleyle aciklayan birileri olsa da ufkumu genisletsem. tesekkurler.


 
orjinal kozmosun ilk bölümünde var. teorik olarak tabiki, daha kendi güneş sistemimizden çıkamadık ki karadeliğe ulaşıp tatbiğini yapalım.


  • paulie walnuts  (18.04.14 15:48:14) 
  • nereye bu gidis  (18.04.14 16:01:19) 
kara deliğin kütlesi ve sahip olduğu kütle çekim enerjisi bunda etkilidir.
biraz karmaşık bir konu ama en basit haliyle şöyle diyebiliriz; boyutları büyük kara deliklerin çekim kuvvetleri küçük kara deliklere göre daha azdır. büyük kütleli kara deliklerin yakınlarında kütle çekim enerjisi düşük olduğundan zamanın yavaşlaması, maddenin veya ışığın bükülmesi vs. durumlar daha bir ihtimal dahilinde oluyor.
fakat tabi bunlar hep teori.
  • paradoxical  (18.04.14 16:11:09) 
en azindan benzeri yasandi. karadelik degil ama uzaydaki astronotlar bize gore daha gec yaslaniyor. karadelik etrafinda da zaman yavaslar. hatta kara delige girersen zaman durur. biz senin goruntunu sabit olarak goruruz. tabi bu bize gore. oradaki fizik kurallari farkli isliyor olabilir. yani sen aslinda durmuyo olursun ve hayatina devam edersin. tabiki ongorulere gore karadeligin icinden sag cikamayiz. en azindan bizim bildigimiz anlamda olamayiz.


  • ergenpezeveng  (18.04.14 16:48:13) 
  • dunyanin dans eden sarki soleyen pisligi  (18.04.14 19:43:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.