[]

Kontratım Mart başında bitti - Evden çıkma, ihbar süresi ve depozito

Şubat sonunda ev sahibiyle evle alakalı bir tartışma yaşadık(100 liralık bir masraf için)ve bu tartışma sonrasında ev sahibi bana "Tamam, ben ödeyeceğim. O zaman kontrat bitince evden çık." dedi. Kontratın bitmesine o sırada 2 hafta vardı. "Tamam, çıkacağım. Kontratın bittiği gün çıkayım mı yani?" dedim. "Ne zaman ev bulursan o zaman çık" dedi.

Şimdi ben halen ev bakıyorum. Kiraya zam da yapmıştı, onu da zamlı ödedim ay başında. Tartışma yaşamamıza neden olan masraf evin kendi sorunuydu ama sonradan benimle alakalı olduğu ortaya çıkınca onu da ben ödedim.

Ben bir ev bulduğumda bu evden bir ay önce haber vermeksizin çıkabilir miyim? Kontratım bitti ama otomatik devam ediyor sayılıyor mu?(Çoğu insan böyle söylüyor)Sözlü bir anlaşmaya vardık yani aslında çıkmam konusunda. Ev sahibi bu şekilde çıkarsam bana herhangi bir yaptırımda bulunabilir mi?

Bu konuda bilgi sahibi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum. Teoride ve pratikte bu durum nasıl çözülür? Depozitomun üzerine yatsın istemiyorum.

Teşekkürler.

 
tbk madde 347/3 e göre;
Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.

yani taraflar aralarında anlaşarak sözleşmeyi istedikleri zaman sona erdirebilirler.

evet sözleşmenizin sona ermesine rağmen otomatik olarak uzar, yine aynı madde şunu diyor çünkü;
MADDE 347- Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır.

yine de bence ev sahibinizle aranızdaki sözleşme aktini feshettiğinize dair sözleşme imzalayın, sonradan sıkıntı olabilecek bir durum var ortada, size tamam dedikten sonra ev sahibi "bu adam benden habersiz evden çıktı gitti" diyerek evin boş kaldığı süre zarfınca sizden kira parası alabilir. ispat açısından zorlukla karşılaşmamanız için fesih sözleşmesi yapın, yoksa evden çıkmam diye tehtid edin, 10 yıl olmadıkça evden çıkartamaz çünkü sizi.
  • trajikomix  (25.03.14 14:23:09) 
@trajikomix

çok teşekkürler cevabınız için. peki bu fesih sözleşmesini yaptıktan sonra evde kalabilir miyim/ne kadar süre kalabilirim? çünkü ben halen ev bulamadım ama bulduğumda da çıkabilmek istiyorum.
  • nilmiye  (25.03.14 14:25:56) 
ev sahibi böyle kıl biriyse yasal yollarla çözüm de süründürür. bence son kirayı vermeyip depozitoya sayın, bir ayda bulursunuz herhalde ev.


  • john lee hooker  (25.03.14 14:35:04) 
şuan kira sözleşmeniz uzamış durumda zaten, yani isterseniz o sizi çıkartamaz, o isterse sizden söke söke kirayı alır. o yüzden evden çıkmadan önce fesih sözleşmesi yapıp çıkmanızı önerrim, oturduğunuz gün kadarıyla kirayı vermek zorundasınız tabi (20 gün oturdunuz, kiranın 20 güne tekabül eden karşılığını vermelisiniz) sonra çıkabilirsiniz.

ha ev bulduktan sonra adama fesih sözleşmesi yapalım dersen o da kabul etmezse yapacak bir şey yok, bildirim sürelerini kaçırmışsınız çünkü.
  • trajikomix  (25.03.14 15:20:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.