[]

Yokuş Aşağı Giderken Vitesi Boşa Almak?

Merhabalar;

Manuel vitesli dizel bir arabamız var, dünyanın en pahalı benzinini kullanıyor oluşumuzdan ötürü de mümkün olduğunca yakıt tasarrufu sağlaak istiyorum :) sorum şöyle ki: araç belli bir hıza ulaştığında veya yokuş aşağı giderken vs. vitesi boşa aldığımızda yine de yakıt harcar mı? yoksa harcamaması için hızına bağlı olarak 3'e, 4'e filan mı almamız gerekiyor? birçok kişiden hurafeler duydum bu konuda, her biri farklı birşey söyledi. konunun uzmanı olan arkadaşlardan yardım bekliyorum.


 
minimum (rolanti) yakıt harcar. ama hayırlı bir olay değildir.


  • kjswbdlkjfdlkj  (24.03.14 11:52:43) 
bir fark olmuyor son araştırmaya göre.


  • eurhka  (24.03.14 12:00:54) 
boşa atarsan biraz da olsa benzin yakar. viteste olması lazım.


  • hayley williams ile evlenecek genc  (24.03.14 12:02:22) 
viteste tutup ayağını gazdan çekersen sıfır yakıt harcarsın. vites boşken de sıfır yakıt harcarsın ancak vites boştayken motorun stop etme ihtimali vardır.


  • kaptan memo  (24.03.14 12:09:11) 
vites bostaysa her turlu rolanti yakitini harcar. ayrica yokus asagi bosa almak iyi degildir. motor rolantide oldugu icin yuksek devirde calismaz. bu yuzden de hidroliklerin basinci yeterli seviyeye cikamayabilir. bu da fren yaptiginda frenlerin cok iyi tutmamasina yada hidrolik basinci bittiginde frenlerin bosalmasina neden olabilir. yani vitesi bosa almak tehlikelidir.(bkz: peygamber vitesi)

butun arabalar degil ama bazi arabalar eger tekerleklerde yeterli hiz varsa ve motoru durdurmayacak seviyede donmesine yetecek deviri saglayabiliyorsa yakit akisini kesen sistem vardir. bu durumda eger gaza basmiyorsan arac hic yakit harcamaz. burada onemli olan hiz veya vites degil. aracin deviri. 30-40la yokus asagi inerken 2. viteste bu islem gerceklesebilir. ama vitesi 4'e 5'e alirsan gerceklesmez. cunku vitesi cok yukselttigin icin motorun deviri dusecektir. ama 70-80 ile yokus asagi inerken 4 veya 5. viteste de bu islem gerceklesebilir.
  • crucio  (24.03.14 12:09:17) 
cevaplanmış ama biraz detay vereyim. yokuş aşağı inerken arabayı ilerletmek için herhangi bir ilave güç gereksinimi olmadığından, arabayı viteste tutup motorun neredeyse hiç yakıt harcamadan çalışır durumda olmasını sağlayabiliriz, çünkü pistonların hareketini engelleyen herhangi bir tepki yok, tam tersi krank milleri tekerlerden aldığı güçle pistonların hareketine yardımcı olmakta. boşta ise motor çalışmak için silindirlere yakıt göndermek zorunda, üstelik motor bu şekilde harcadığı yakıtı da boşa harcıyor.


  • khomaniac  (24.03.14 12:18:45) 
bu dediğiniz olay yeni audilerde vs lerde mevcut. vitesi boşa aldıgınızda ekranda tüketilen yakıtı sıfır olarak gösterir vs.
eger boyle bir donanıma sahip aracınız yok ise boştada olsa yakıt harcar.devirli kullanmaya devam.

  • tadutadu  (24.03.14 12:20:09) 
evet bir miktar tasarruf sağlar ancak şehir içinde kesinlikle kullanılmamalıdır. vitesi geçirene kadarki o 1 saniyelik süre çok şeye mal olabilir. şehirler arası yolculuklar dışında kullanılması çok tehlikeli


  • ko gotursun su seni  (24.03.14 12:20:15) 
yokuş aşağı giderken viteste yakıt yakmamasının aracın markası ile alakası yok, eğer araç enjektörlü sisteme sahip ise ki artık tüm araçlar öyle yakıt yakmazsınız fakat araç karbüratörlü ise ki eskidendi o zaman yakıt yakar


  • mirty  (24.03.14 12:38:18) 
aracın modeli yani motor tipi önemli. kara dizel diye tabir edilen eski motorlardan ise evet tasarruf sağlar ancak yeni modellerde ekzosun egzosun eksozun ekzozun işte her ne ise :) onun üzerindeki lambda zondası sayesinde boşa atıldığında, sürtünmeyi azaltmak için ekzos gazı geri gönderilir. bu sebepten az miktar da yakıt gelir. amaç parçaları korumak. ondan yeni modellerde boşa atmanın faydası yoktur. aksine yakıt tüketimine neden olur. zengin fakir karışımını da lambda sağlar ek bilgi olsun bu da. lambda bozulduğunda da , araç sapıtmış bir şekilde yakıt yakar. çünkü motor bir zengin karışım bir fakir karışım ister. ancak lambda bozuk olunca, hep zengin gelir. 7 litre yakarken 14-15 litreyi görebilirsiniz. aklınızda olsun. 1 tane lambda yok bu arada. 3 tane olan araçlar da var. hangisinin bozuk olduğunu cihaz bazen söyler bazen yanlış da söyleyebilir. her biri aşırı pahalıdır. alındıktan sonra geri iadesi yoktur. ustanın kazığına gelmemek için, iyi bir elektronikçi lamdbda değerlerini ölçmeli. ona göre bozuk için nokta atışı tespit yapmalı.

neyse çok uzattım, özet;

* eski araçlarda boşa atmak yakıt tasarrufu sağlar
* yeni araçlarda yokuş aşağı giderken viteste olmalı ve mümkün olduğu kadar yüksek viteste olmalı.

teşekkürler.
  • ykyt  (24.03.14 12:40:32 ~ 12:44:01) 
Yol bilgisayarı vites boştayken bir miktar anlık tüketim gösteriyor ama vitesteyken sıfır oluyor.


  • jamalbsf  (24.03.14 12:45:10) 
genel yorumlar viteste durmasının daha hayırlı olduğu yönünde oldu, uygulamaya çalışacağım :) teşekkür ederim tüm yorumlar için.


  • sevgikusunkanadinda  (24.03.14 13:09:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.