[]

faiz olayına nasıl bakıyorsunuz?

dinden bağımsız olarak soruyorum faizin ters bi durumu var mıdır?

rahat anlaşılması için bi örnek vereyim: hırsızlık yapmazsınız. hırsızlık yapmamanız için bir din emrine ihtiyacınız yoktur. istisnalar hariç hırsızlık kötü bişeydir.

peki faiz kötü bişey midir?

 
hayır. kötüye kullanımda -kredi çekimlerinde- çok zararlı ama uygun şartlar altında uygun şekillerde kullanıldığında da yararlı bir şey. zenginin daha da zengin olması için güzel bir yol, ben tercih ederim. dinden bağımsız olarak cevapladım.


  • trajikomix  (12.03.14 19:38:00) 
kapitalizm tümüyle kötü birşeydir.


  • ateyist_  (12.03.14 19:38:16 ~ 19:39:29) 
ateyist_ +1


  • dnznc  (12.03.14 19:43:06) 
duruma göre değişir bence.
güç durumdaki biri senden para isterse, sen de faizle borç vererek onun bu güç durumundan kendine çıkar sağlamaya çalışırsan hoş değil mantık olarak.

ama tabi ki hepimiz bankalardan kredi alıyoruz, faizle ödüyoruz. para koyuyoruz, faizini yiyoruz. Modern zamanın ihtiyaçları sonuçta. Ben bankaya koyduğum paranın fazini alırken bankayı veya insanları müşkül duruma sokmuyorum ki. Onların işi bu.
Eğer birşey haramsa, insanın beynini kullanıp bi düşünmesi lazım acaba neden haram kılınmış diye.
  • innerbliss  (12.03.14 19:43:34) 
Dinde haramdır, eyvallah.

Ama çalıştığım yerlerin kodaman ama hacı patronları (milyon seviyesinde) nedense faizsiz bırakmıyorlardı paralarını, hatta bankadan geliyorlardı bize yatır bize yatır diye..(tabi faiz oranları yükseliyordu).
Bu patronlardan biri bilinen bir figürün kardeşiyle iş yapmıştı hatta...

Herneyse, kısaca çok paran varsa haram değil, az paran varsa haram.. diye düşünelim (ya da düşündürttürelim)
  • anonymice  (12.03.14 19:51:17 ~ 19:51:39) 
faiz modern bir kapitalist ekonomi için olmazsa olmaz. sermayenin bir fiyatı olmazsa kim neden finansman sağlasın? Neden borç verme riskine girsin insanlar? Aslında islam dahilinde düşünürsek zekat da tam olarak bu işe yarıyor, bildiğim kadarı ile zekat sadece işlemeyen, yatan paradan veriliyor. Yani islamda para işletmeye ödül yerine işletmemeye ceza var. Ama sorun yaratan bu cezanın oranının sabit olması(0,025). Bir malın fiyatını sabitlersen sorun çıkar.


  • yakuza123  (12.03.14 19:54:08) 
enflasyon haram değil, zamlar falan haram değil, parayı vadeliye koyup değerini korumaya çalışmak haram. Oldu tüm paramızı vadesizde tutalım tl olarak, hepsi bize girsin zamlar, enflasyon, bankalarda hesap işletim ücreti bilmemne otu boku masraf kessin tırtıklasınlar paramı salağız zaten


  • freedonia  (12.03.14 19:57:10) 
faiz kadar saçma salak bi şey yok. Gel bu işin başlangıcına gidelim.

Dünyada 10 birim para var diyelim. Faizle borç verildiğinde geri aldığın para x birim + faizdir. X'e 5 diyelim. Geri ödenecek para 5 + 2 birim olsun. Şimdi, dünyada 10 birim para var. 5'i cebinde. 5'ini borç verdin. 7 birim alacağın var. Yani borcun ödenmesi için 10 + 2 birim para olması gerek. Bu durumda para basılacak. Para basılınca paranın değeri düşecek. Giren yine borç para almak zorunda olan ya da az parası olana girecek.

Sürekli faizle borç ver, sürekli para bas. Parası olan zaten faizle parasını koruyo ya da enflasyondan etkilenmemesini sağlayacak yollarla parasının değerini koruyo. Olan parası olmayana oluyo.

Faiz haram da olsa saçma sapan haksız bi kazanç, haram olmasa da...
  • amarikanya fitbolcusu  (12.03.14 20:05:59) 
tercih etmem. sadece krediyi verenin bitini kanlandırıyor. paradan para kazanmak götverence bir uygulama. kapitalizmin ana damarıdır faiz. fakiri fakir, zengini zengin eden bir bok işte.


  • ya ben lan neyse  (12.03.14 20:29:57) 
Faiz kötü bir şeydir.
Bazı yatırımcılar için bu finansman değerlendirilerek bir kalkınma sağlanabilir. Sağlanıyor da. Ancak bazıları için bu bir son da olabilir çünkü bankalar kendi menfaatleri için çalışan kuruluşlardır. Vicdan, acıma bekleyemezsin.

Emek hırsızlığı yahu en başında ötesi var mı? Herhangi bir banka ne üretmiş de neyi satıyor bana bunu söyler misiniz?
  • Piukh  (12.03.14 20:31:03) 
faiz yatırım mekanizmasının çalışması için en önemli araçtır. yatırım ise kişilerin istihdam edilmesi ve üretimin en önemli girdisidir. faizler her ne kadar makro anlamda gelir dağılımında adaletsizliğe yol açsa da mikro bazlı analizde düşük gelir gruplu kişilere fırsat eşitliği ve girişimcilik şansı tanır. faizin olmadığı bir dünyada sermaye bir azınlığın elinde kalacak ve bir kısır döngü neticesinde ekonomik ilerleyiş duracaktır. her şeyin bir fiyatı olduğu gibi paranında bir fiyatı vardır. adam smith'e göre faiz, tüketimden vazgeçmenin ödülü. keynes'e göre likiditeden vazgeçmenin ödülüdür. bu bakımdan haksız kazanç sayılamaz hiçbir suretle.


  • dreamsandcolours  (12.03.14 20:34:54) 
Seviyorum faizi. Kapitalizmi de seviyorum. Ateistim.


  • Beckwith  (12.03.14 21:24:33) 
Soru biraz "namaza nasıl bakiyorsunuz iyi mi kotu mu?" sorusu gibi... islam dinine inaniyorsaniz zaten bu o paketin icinde... Islama inanmiyorsaniz da, sorunun anlami pek yok.

Faiz, kapitalizmin bir parcasi. Kapitalizmden nefret ediyorsaniz faiz konusmanin geregi yok. "Kapitalizm iyi de, faiz kotu" diye de bir mantik olamaz cunku biri yumurta digeri tavuk.

Bence daha etkin bir soru soyle kurgulanmali:

Kapitalizmi seversiniz sevmezsiniz bilemem ama; bir sekilde olunceye kadar bu sistemde devam edecegimize gore: kapitalist bir sistemde faizi kim neye gore ayarlamali ve bunun hadleri ne olmali?

Faiz ozunde; bir ulke ekonomisindeki "tuketim-birikim" switch'ini degistirmeye yarayan kol sadece. faizi azaltirsaniz tuketim artar. arttirirsaniz da birikim artar. bu kadar basit. "iyi faiz kotu faiz" diye bir sey yok. faiz bir arac ve "iyi kullanimi" ile "kotu kullanimi" var.
  • 507  (12.03.14 23:31:08 ~ 23:34:15) 
valla bana işletilirken kötü, ben işletirsem iyi bakıyorum. dinden bağımsızım, ama bağımlı olanların da öyle baktıklarına eminim.


  • aranelsurion  (13.03.14 02:38:25) 
benim için yoktur. insanın zamanı kıymetlidir. para insan zamanı üzerinden biçilir. saatlik ücretin vardır, sen zamanını ücret karşılığı satarsın. bir ürünü altı ay önce 200 liraya satın alırsın altı ay sonra yüz lira olur ama sen altı aylık bir zaman dilimi boyunca kullanımını satın almışsındır o yüz liraya.
faiz de zamanında ödenmeyen borcun aynı anlayışta bedelidir. zaman paradır para zaman.

  • raavann  (13.03.14 02:42:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.