[]

Alevilik ile ilgili soru?

burdan yazmak istemeyen, mesaj atarsa da olur. soruların cevapları çok basit olmayabilir. bu sorulara cevap bulabileceğim, yönlendirmelerde bulunursanız da olur.

1- alevi nasıl olunur? kan bağı gerektiren bir şart mı var?

2- alevilik içinde, mezhepsel/kültürel ayrımların sayısı yüksek midir?

3- aleviliği, din/mezhep/kültür 3 lüsünde ( veya farklı bir açıdan) islamiyete karşı konumlayışta, türkiye aleviliğinin en kalabalık kolu hangisidir?

4- alevi aileler, çocuklarına kimlik gizlemesi hususunda ne sıklıkta uyarıda bulunur? kimlik saklamak çok sık görülen bir durum mudur? çocuk, alevi olduğunu gizleme konusunda kendisi mi meyilli olur?

 
çok koyu olmamakla beraber yine de alevi kökenli bir aileden gelen biri olarak (ben ateistim ama duyduklarıma, gördüklerime istinaden en azından)

- alevilik içinde mezhepsel değil de kültürel farklılıklar var evet, bölgeden bölgeye hafif bir değişim var. ama dikkat et ayrım demiyorum o kadar keskin değil.

- kültür. türkiye'de aleviler haklarını savunmaya çalışmaktan, biz de varız demekten din, mezhep olayına (en azından dışarıya yönelik olarak) çok odaklanamamış. hayatında ceme gitmemiş ama sürekli ben aleviyim diyen arkadaşlarım var.

- yerine göre değişir. kamuda cemaat bıyığı bırakan adam biliyorum sırf atama için (hakkı olmasına rağmen yine de atamadılar). eskiden sanırım bayağı bir saklanıyormuş bu alevi kimliği ama benim gözlemime göre son zamanlarda o kadar bir gizleme olayı yok. ama ben de mesela hatırlıyorum, ortaokulda cemaat okuluna gitmiştim ordakilerden gizlemiştim aleviliğimi. aforoz edilmek hele hele bu kadar faşistçe bir tutum yüzünden aforoz edilmek çok iğrenç bir duygu. bu sebeple kendine kendine bir savunma mekanizması oluşturuyorsun ister istemez.
  • nodrap  (03.03.14 23:05:02 ~ 23:05:49) 
1-anneden gelir alevilik diye biliyorum
4-ben çevremde pek hatta hiç görmedim öyle gizleme çabası. zaten memleket söylendiğinde tahmin etme üzerine kurulu bu alevilik kimse ben aleviyim demez memleket söyler oradan anlaşılır.

  • proletarier aller lander vereinigt euch  (03.03.14 23:07:46) 
4. iskenderunluyum, durup düşündüğümde sünni arkadaşım yok gibi bir şey. ne onlar bana sünniliğimi sordular ne ben onlara aleviliklerini. durum böyle olunca, böyle sorgulamalara girmeyince ne benim kuşağım, ne benden önceki kuşak, bu durumu saklama gereği de ön plana çıkarma gereği de duymuyor.

2. hatay tarafındaki alevilerin, iç anadoludakilere göre daha rahat olduklarını bizimkilerden duydum. mesela camiye falan böyle katiyetle girmem gibi bi durum yok hatayda. girilmesi gerekiyorsa giriyolar arada sırada. ama bu kültürel bir olay en nihayetinde.
  • golgem var iyi ki golgem var  (03.03.14 23:26:37) 
2- bölgeden bölgeye değişiyor, birçok yerde asimilasyon var zaten.
3- aleviliği okumuş bilgili yeni nesilden din olarak gören görmedim doğrusu ateist/agnostik/deist vs oluyor genelde insanlar; ama bu bir kültür diyorum ben, şahsen. yani birçoğumuz hala aleviyiz diyoruz, ama kültürü belirtmek amaçlı sadece.(bkz: #29608609)
4- büyük şehirler dışında birçok yerde hatta aslında büyük şehirlerde de gizlenmeye devam ediliyor aslında bizim sülalede çok duymuşumdur yani. biz de muhafazakar bir yerde yaşıyorduk annem bize öğütlemişti söylemeyelim diye, o da arkadaşlarına söylemiyordu. hatta ramazan'da ekmek almaya çıkmaktan çok çekiniyordu, mümkünse almıyordu. istanbullular tabii bilmez bunları. malatyalı bir arkadaşımın annesinin komşuları alevi olduğunu bildiği için mesela, annesinin onlara götürdüğü yemeği çöpe dökmüş zehirlidir diye... gazi üniversitesi'nde memur olan annemin kuzeni de yıllardır saklıyormuş bu sayede orada kalabiliyormuş. başka bir akraba evlendiği kadına çocuklarına bile söylememiş... ben de lisede mum söndü muhabbetinde kafayı yiyerek cevap vermiştim ama yine de söylememiştim. ilkokulda din hocası aleviler sapkındır vs derken de susmuştuk tabii... neyse örnekler epey çoğaltılır.
  • loralynn  (03.03.14 23:30:04 ~ 23:36:12) 
islamiyet>allah korkusu
alevilik>allah sevgisi

  • mutantking  (03.03.14 23:42:04) 
arap alevisi, kürt alevisi, zaza alevisi gibi farklılıklar var. ilk cevapta verildiği gibi keskin bir ayrım değil, farklılıklar var sadece.

bir kültür olarak kabul etmek daha doğru olsa gerek. sünni müslümanların çoğu alevileri müslüman olarak görmez. yeri geldiğinde "yüzde doksan dokuzu müslüman olan ülke" derler ama (yanlışsam düzeltin) belki sayıları 20 milyon olan alevileri de islamdan saymazlar.

eskişehirdeyim, daha öncesinde alevi kimse tanımamıştım. üstelik önceleri insanlar gizliyordu. hatta bi kaç senedir tanıdığım arkadaşımın bile alevi olduğunu sonradan öğrenmiştim. fakat artık insanlar gizleme gereği duymuyorlar. alevi bir arkadaşıma bunu sordum ve yanıtı bu şekilde oldu. eğitim seviyesinin yüksek olduğu yerlerde gizlemeye gerek duymadıklarını söyledi.

ben alevi değilim, yalnız bu kültüre çok büyük bir merakım var. işinize yarayan daha nitelikli cevaplar olursa mesaj yoluyla gelen, benimle de paylaşırsanız sevinirim.
  • dahinnotha  (03.03.14 23:50:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.