[]

Huyu değişen kedi

Selamlar,
8 aylık dişi kedim var, iki ay evvel yoğun kızışma döneminden hemen sonra kısırlaştırıldı.
Uysal bi cadı, beraber uyuyoruz, uyku saatlerimizi düzene oturttuk falan . Bi defa evden kaçıp geri gelince biz de daha esnek davrandık. Haftada bir ( havanın çok güzel olduğu pazar günleri) dışarı çıkmasına müsaade ettik, birkaç saat sonra geldi. Bu sefer yanında başka bi kediyle geldi.
Sorum şu; bizim kızın huyu değişti, yanımda mır meir uyuyan kedi,gece odanın kapısını açana kadar bağırıyor, salona salıyorum. Dün çok zor uyudum :( iki gündür böyle.
İştahında ve enerjisinde sorun yok. Yeniden kızışma ihtimali var mı ya da hamile olma durumu nedir? Kısırlaştırıldı evet ama böyle birşeyle karşılaşan var mı ? Eskisinden daha çok sırtüstü yatıp okşamamı istiyo.
Yanlış anlaşılma olmasın, biblo değil sonuçta tabi bağırıp çağıracak ama korkularımı yazdım yukarıda.

Veterinere en erken Cumartesi gidebiliyoruz, fikirlerinizi söylerseniz mutlu olurum.

 
kediler bildiğiniz gibi meraklı varlıklar, aynı zamanda da araştırma güdüleri çokça baskın. ancak en belirgin özellikleri, sosyalleşebilen hayvanlar olmaları. bu açıdan kediler ikiye ayrılır; sosyalleşebilenler, sosyalleşemeyenler. sosyalleşebilen kedileri evde veya sokakta rahatlıkla sevebilirsiniz, canayakın davranırlar veya sevmenize aldırmazlar. sosyalleşemeyenler ise iyi niyetli yaklaşsanız bile kaçarlar. diyelim ki mama veriyorsunuz, uzaktan uzaktan izlerler, siz gidene kadar yiyemezler (içleri gider o ayrı) ya da korka korka, kenarından yerler.
kediler için sosyalleşmenin sınırı yoktur.
misal ben kedimi sokaktan aldım. iki aylık filandı aldığımda ve sokakta büyümüştü. birgün evde otururken pencerenin önünde gezinen bir kediyle karşılaşmış, bunlar aralarında konuşmuşlar, beraber benim yanıma geldiler. neyse ki diğer kedi de uysal birşeydi. fakat sonradan dediğiniz gibi bir durum oldu, kucağımda ya da koynumda uyuyan kedicik en fazla kıçımın dibinde uyumaya başladı. ben evde otururken kucağıma uzanıp mırlardı, şimdi onu bile yapmıyor.
sanırım başka kedilerin varlığıyla tanıştıktan sonra psikolojileri değişiyor, dürtüleri baskın hale geliyor ve biraz uzaklaşabiliyorlar insanlardan.
bu açıdan baktığımızda durum biraz psikolojik ve kesinlikle ve kesinlikle üzerine gidilmemesi gereken bir konu. veteriner size psikolojik durumlar hakkında yardımcı olamayabilir, siz de bu konuya bir çözüm üretmeye kalkışmayınız, hayvanın psikolojisi tamamen bozulabilir.
özetlemek gerekirse; durum psikolojik ve bir çözümü yok gibi. huy, karakter, bunlar zamanla gelişen ve değişen şeyler. akışına bırakmak en iyisi.
  • paradoxical  (18.02.14 19:19:33 ~ 19:21:00) 
Bana anormal görünmedi davranışları. Kısırlaştırıldıysa hamile olması mümkün değil zaten. Kediler kapalı kapı sevmezler. Dışarı çıkarırsınız içeri girmek isterler, içeri alırsınız dışarı çıkmak isterler. Mümkünse kapınızı kapatmadan uyumaya çalışın. Olmuyorsa dışarı çıkmak istediğinde çıkarın. Bir daha da almayın o gece için. Zamanla öğreniyorlar sizi uyandırmamaları gerektiğini.
Sizden daha çok sevgi istemesi çok güzel bir şey değil mi? Yavaş yavaş oyunculuğu azalmaya başlar zaten.

  • auroraaurora  (18.02.14 19:20:52) 
hamile kalmaz, ama kısır kediler de kızgınlık döneminde bundan içgüdüsel olarak etkilenebilir.

kızgınlık dönemine girmeden kısırlaştırırsanız buna daha az rastlanır.
ama bir kere kızgınlık dönemi yaşayıp, sonra kısırlaştığı için bunu dönemsel olarak tekrar edebilir.

bir de dışarı bıraktığınız için diğer kedilerin kokularından da etkilenmiştir.
kısır olduğunu bilmiyor sonuçta.
yani o güdüler hâlâ yerinde duruyor.
sadece fiziksel olarak işlevsiz.

yılda 2-3 kere böyle olabilir.
daha çok sevilmek istemesi, uyku düzeninin bozulması, agresifleşmesi ya da hırçınlaşması vs dişilerde kızgınlık dönemi belirtisi zaten.
gayet normal, bir sorun yok.
  • blatta hiberna  (18.02.14 19:21:04 ~ 19:22:39) 
@paradoxical çok açıklayıcı olmuş yazdıkların teşekkür ederim, umarım @ balta hiberna'nın dediği gibi sadece kızışmıştır.
@auroraaurora teşekkürler,çok oyuncu sayılmazdı zaten ama samimiydik en azından :)
@ divit kaçarsa çok üzülürüm, ağzından yel alsın.
@ deneme yemin ediyorum kaynana adayım bunu bana yapmıştı :) !
  • al-se  (18.02.14 21:38:59) 
Of, aynı şeyi yaşamıştık biz. Kısırlaştırma ameliyatını yapan gerizekalı veteriner hayvanın içinde iplik unutmuştu, kist oluşmuştu. Kist oluşunca hormon salgılamaya başlamıştı kızımız ve kızgınlığa girmişti. Kızgınlığa girince şüphelenip doktora götürmüştüm ben, film falan çekilmişti. Yumurta büyüklüğünde kist bulununca hemen ameliyata aldılar. Şimdi iyi ama doktor o zaman bir süre daha getirmeseydiniz kist patlayabilir, hayvan ölebilirdi dedi. Aman sakın umursamazlıktan gelmeyin.

Edit: Kisti alındıktan sonra görmüştüm ben, bende olsa o kadar kist ağrıdan duramazdım eminim yani.
  • alicia dominica  (19.02.14 09:51:46 ~ 09:52:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.