[]

barış manço - ne ola yar ola

selamlar,

www.youtube.com

barış manço'nun bu şarkısında klibi anlamlandıramadım. sözlükte ilgili başlığa "çok iyi klip, sanat eseri"dir gibi şeyler demiş farklı yazarlar.
şarkının müziği harikulade, ona lafım yok. sözlerini de tam anlayamadım. olmayan bir kadının tasviri mi yapılıyor? "yaşam denen uykudan uyanmasını bilen yar ola" derken neyi kastediyor. yaşam bir aldatmaca, bir sarhoşluk hali, hakikat yaşamdan sonrası gibi bir anlam mı çıkıyor. peki burada "yar olan" dediği kısım ne?

sözlerini ve klibini irdelesek ya biraz.

(bkz: ne ola yar ola)

 
Dün gözüm değmişti duyuruya, gün boyu aklımın bir köşesi bundaydı.
Evet, müzikal olarak Barış Manço'nen en iyi parçalarından biri. Zaten, Yeni Bir Gün LP'si Barış'ın en iyi albümüdür kanaatimce.
Klip; Barış'ın ve o dönemin en iyi kliplerinden biri. Neden? Çünkü o dönemde, biliyorsunuz, vesikalık klipler revaçtaydı. Bir perdenin önündeki şarkıcı ufak jest ve mimiklerle playback yapardı, millete de klip diye yayınlardı bunu TRT. Bu takım işlerle karşılaştırılınca Ne Ola Yar Ola ve benzeri olan Little Darlin' klipleri gayet kaliteli işler. Fakat her iki klip de konu barındırmayan, bunun yerine imgesel anlatım altında çeşitli görselleri arka arkaya sıralayan videolar. Bir şey anlatan, hikâyesi olan işler gibi gelmiyorlar bana.
Sözlere gelince; bahsettiğin gibi ütopik bir sevgiliden dem vuruluyor bence. "Bir sevgilim olsun, kaşı gözü kara olsun" istemiyle aynı paralelde giden, fakat biraz daha entellektüel kaygıları da barındıran bir "sevgilide aranan özellikler" listesi gibi şarkı. "Yaşam denen uykudan uyanmasını bilen yâr ola" yıllardır benim de dikkatimi çeker. Biraz tasavvufî anlam yüklüyorum ben de senin gibi. "Asıl gerçeklik olan öte diyarı da bilen, bu hayatın geçiciliğinin farkında olan bir sevgili sevgili istiyorum" gibi mânâ yüklüyorum ben de.
İrdeleye'k az daha. Kalmasın böyle.
Ve Barış Abi'yi tekrar anma fırsatı yarattığın için teşekkürler @dahinnotha.
  • Dunedan  (23.01.14 20:31:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.