[]

E-Kitap Ne AMK?

Hiç sevmiyorum, sevenden hazzetmiyorum. Keyif alan var mı e-kitaptan? "La abi, okudum zaten, ne diye yan yana dizeyim onları, bilgisayarda / tablette dursun işte" diyen var mı hakikaten?

Not: "Okuduğunuzu yan yana dizip gösteriş yapmak" konulu savlarla gelecek arkadaşları Allah çarpar. Çarpsın. Lütfen.


 
kitabın fiziksel özelliğinden çok, ondan sağladığım kazanımı önemsiyorum ama benden hazzetmeyen birine bu açıklamayı bile yapmak istemem. sen de sikimi ye bilader. ne kolay birilerinden hazzetmemek, sindirememek amk.


  • hjarteblod  (08.01.14 23:15:48) 
eski kafalı desinler, hardcopy seviyorum ben.

basılmış fotoğraflara elimle tutup bakmak da bilgisayardan bakmaktan daha çok zevk veriyor.
  • proletarier aller lander vereinigt euch  (08.01.14 23:16:23 ~ 23:17:13) 
Günün birinde valize kitap doldurursanız belki anla..


  • birfincankahvedahaisteyenadam  (08.01.14 23:17:22) 
var arkadaş.pc başında yaşıyorsan hayatını onu da ekrandan okumak klasik kitaptan daha keyifli oluyor.ekstradan yakınlaştırıyosun ekranda font dana gibi oluo.sayfa çevirme derdi yok vs.oynayabiliosun


  • amusan  (08.01.14 23:18:07) 
  • slm  (08.01.14 23:21:11 ~ 23:21:29) 
Ekitap çok daha iyi. Elimde kitap taşıma derdim bitti. Telefondan okuyorum misler


  • sen git ben geliyorum  (08.01.14 23:22:31) 
@hjarteblod; yerim dostum, canın sağ olsun. Hazzetmemeye vize mi var? Küfür mü ettim, kalp mi kırdım? Niye sinirlen amk? İnsanız la'.

@birfincankahvedahaisteyenadam; tatil valizlerimin yekûnunun çoğu kitap oluyor zaten. Okuyacaksan, o çile çekilir gibime geliyor. Tek artı hafiflik / boyutsuzluk mudur?
  • Dunedan  (08.01.14 23:24:28) 
her taşındığımda bir sürü kitap kolisi yapmakla uğraşacağıma hepsini 300 gramlık bir alette taşımak kesinlikle çok daha mantıklı. hele paltonun cebine koyup kursa giderken trende okurken kazandığım zamanı falan saymıyorum bile.

bu arada ipad, telefon falan hikaye. e kitap olayına gireceksen kindle alacaksın. diğerleri olmuyor. çok pahalı bir şey de değil zaten 40 euroya aldım ben türkiyede 150 liradır taş çatlasa. 5 kitap parası.
  • fayfim  (08.01.14 23:26:41) 
@Dunedan

Benim önceliğim buydu. Yaz tatili dönüşünde, 550 km'den kitap getirmiştim valizle,annemden azarı yiyince tabi başka çözümler aramaya başladım. Bu ay içerisinde kindle paperwhite alacağım büyük ihtimal. Velhasılıkelam,taşınabilirlik önemli.
  • birfincankahvedahaisteyenadam  (08.01.14 23:30:59) 
kindle tarzı ekitap için optimize edilmiş bir aletin kolaylığıyla bir süre yaşamadan, tablet/bilgisayar/telefon örnekleri üzerinden çıkarım yapmak önyargıdan ileri gelir. bunlar gözleri yoran, kısa sürede şarjı bitiveren ve ekitap için optimize edilmemiş teknolojiler her ne kadar üzerlerinde buna uygun programlar yazılmış olsa da.

gösterişle de alakası yok durumun ben de elimde bir süredir hardcopy kopyaları bulunan kitapları okuyorum, fakat bu kindle'ı bir kenara fırlattığım, kullanmadığım anlamına gelmiyor. şuraya buraya dizme konusunda ise sizi desteklemiyorum ve bunu meta fetişizminden başka bir şey olarak görmüyorum.

EDIT:bahsettiğim meta fetişizmi mevzusu yanlış anlaşılmış bu arada soruyu soran kişi tarafından. Benjaminci bir yorumu yapıştırıyorum bu hususta. Çünkü sanatı deneyimlemiyor bu şekilde ancak sosyal bir şekilde tüketilecek bir gofret gibi görüyorsunuz:
"In its inherent “reproducibility,” culture in twentieth-century capitalist societies distinguishes itself from all previous artistic forms, and contains a potentially progressive collective content. At the same time, however, this content is imprisoned within the fetish character of the commodity form, which cuts off the experience of the work from an appreciation of the social processes through which it is produced, received, and transmitted to future generations."
  • sanal hayvan  (08.01.14 23:35:38 ~ 09.01.14 20:11:10) 
@sovyetik; şu an keyifli, biraz ağzı bozuk moddayım. Nedir, hazzetmiyorum dedim, onları tutup öldürmek istiyorum demedim. Onlar benden hazzediyorlar mı? Umurumda değil. Niye bu kadar büyütüldü, anlamadım. Saygıda kusur edersem, o zaman gel küfür et. Ben herkesin keyfini hoş görüyorum da, o herkesten bir kısmı "Lan bu adam da şöyle önyargılı ama olsun, o kadarcık kısmı hoş görelim artık" demiyor? Çok kitap okudum, evet; çok deneyim edindim hayatlara dair. Ayırdına vardığım, saygısızlık etmenin sıkıntı olduğu oldu sadece. Biraz mübalağa ile yazılmış iki kelimenin bu kadar büyütüleceği aklıma gelmedi. Sıçmayın gece keyfimin içine, tamamen sizden değil, o keyfinizden hazzetmiyorum sadece. Sizden benim hazzetmemenden hazzetmeyin. Ödeşiriz la'. Seviyoruz yine birbirimizi.


  • Dunedan  (08.01.14 23:38:57) 
bende haz etmiyorum ama bir cihaz almak lazım kenarda bulunsun diye düşünüyorum. şahsen karton kapaklı kitapları bile sevmeyen biri olarak bunu hiç sevemem.

Cihaz alma amacımda yabancı kitaplar için daha çok, yabancı kitapları türkiyede bulmak ve getirmek uzun zaman alıyor. fiyatları da pahalı. bu sebepten ötürü bir kindle almayı düşünüyorum.
  • game of thrones  (08.01.14 23:39:34) 
@sanal hayvan; evet, haklısın. Bendeki durum fetişizme kayıyor biraz. Zira koleksiyonunu yapmak için uğraştığım seriler, dergiler, yayınevi dizileri var. Fakat fetişizmden dolayı kitap okumuyorum. Okuduğumdan dolayı fetişik durumlar geliştiriyorum. Metis Bilim-Kurgu serisini, seçkinin okuduğum kadarından büyük keyif aldığım için tamamlamaya çalışıyorum. Ama basılı okumaktan haz alanların tamamı benim gibi değildir herhâlde?


  • Dunedan  (08.01.14 23:45:30) 
Bu kadar kitap sever varken,bir soru sorsam olur herhalde. Cyberpunk denilen naneye merak duymaya başladım,Türkçe olarak okuyabileceğim neler var? Neuoromancer hariç.


  • birfincankahvedahaisteyenadam  (08.01.14 23:49:08) 
@sadecece; peki, ben misal kitaplarıma bir şey olur diye çekiniyorum. Deprem olur, evim yıkılırsa, yıkık evimden kurtaramadığıma en çok üzüldüğüm eşyalarım kitaplarım olur. E-kitap'ta da benzer bir durum gelişiyor mu? "Olur silinir, birkaç yerde yedekleyeyim" davranışı gelişiyor mu?


  • Dunedan  (08.01.14 23:49:53) 
sağladığı mobilite ve ekonomik fayda çok büyük. ileride çok büyük param olsa, evimin bir odasının tüm duvarlarını kitaplıklarla doldurup binlerce kitap alıp dizmek isterim. ama şimdi bunu yapamıyorum. güzel bi e-kitap okuyucu aldım, ondan okuyorum, bence çok güzel bi teknoloji. bu kadar önyargılı olmaya gerek yok diye düşünmekteyim. asıl önemli olan okuduğum kitabın okuyunca bana kattığı şeydir sonuçta.


  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (08.01.14 23:52:59) 
@birfincankahvedahaisteyenadam; tam olarak o kültüre dâhil mi bilmiyorum fakat "Android'ler Elektrikli Koyun Düşler Mi" cyberpunk'a yakın, keyifli bir kitap.

Ayrıca, Neuoromancer'i hangi çeviriden, hangi yayınevinden okudun? Beğendin mi çeviriyi? Ne zamandır gözüm var, hangi okuyana sorsan "Çeviri kötü" diyorlar. Altın Kitap basmış bi' ara, birileri basmış arada, şimdi 6/45 basıyor sanırım.
  • Dunedan  (08.01.14 23:58:44) 
önemli olan kitabın içindeki bilgi değil mi?

bilgi edinmeye giden her yol mübahtır.

bazısı kitaptan okur, bazısı e-kitap okur, bazısı sesli kitap okur. bazıları da okumayı sevmez, video izler, deney yapar vs vs.

kütüphane kurmak, e-kitap stogu yapmak vs vs sadece kişisel tatmin içindir.

aslolan bilgidir.

diye düşünüyorum ben.
  • goldentitan  (09.01.14 00:02:36) 
@Dunedan

Tavsiye için teşekkürler.

Neuromancer'ın Sarmal Yayınevi'nden çıkan ilk baskısı var,98 model. 6/45 çevirisini kimse beğenmiyor maalesef. Altın Kitaplar'da yanlış hatırlamıyorsam "Matrix Avcısı" adıyla çevirmiş, 6/45'den önce ki çeviri ama azıcık daha iyi diyorlar. Günümüzün çaresiz hastalığı, "kitap yarım bırakma" hastalığına yakalandım bende. Yaklaşık 70 sayfa okudum ve biraz zorlasa bile,anlaşılırdı.
  • birfincankahvedahaisteyenadam  (09.01.14 00:03:47 ~ 00:04:46) 
türkçe yeterince e-kitap olsa bi reader alıp ekitaba geçerdim ben de kesinlikle. ki kitap kokusunun da aşığıyım basılı kitabın da, tüm kitaplarım yeni gibidir gözüm gibi bakarım.


  • tescillimarka  (09.01.14 00:16:22) 
kindle vs. denememiş olan yorum yapmasın artık e-kitap mevzuuna lütfen. açık bir şekilde normal kitaptan daha iyi, evet duygusal manada insan kimi eksiklikler hissedebiliyor, tıpkı müzikte kaset ve plaktan mp3'e geçiş gibi, fakat maddi fayda olarak altta kaldığı tek bir konu bile yok.


  • yakuza123  (09.01.14 00:48:07) 
e-kitap okumanın yararlarından biri de ist gibi insanın ortalama 3 saatini yollarda geçirdiği bir şehirde oldukça faydalı oluyor. bir roman okuyorsun diyelim 300 sayfa olsun, son 20 sayfasındasın ve dışarı çıkacaksın. nerden baksan o gün 3 saat yoldasın, geri dönerken ya öyle aval aval etrafı seyredeceksin ya da yanına başka bir kitap daha alacaksın sonra ver elini yok yere kocaman bir çanta ve omuz/sırt ağrısı. bu açılardan kolay oluyor.
makale, araştırma vs tarzı kitaplar ise yollarda okumaya pek müsait olmadığından (kendi adıma konuşuyorum) ikinci planda kalıyor e-kitap için ama şöyle de bir durum var, birkaç gün kalacağın bir yere gideceksen yolda romanını okuyup gittiğin yerde araştırmalarına devam edebilirsin.

bir de işin duygusal bir yönü var ki; mesela babamda agatha christie'nin bütün kitapları mevcut. onlara el koyduğum gün hepsini bir ciltciye götürüp düzelttirmek ve kendi kitaplığıma ekleyerek belki de en az 5'er kez babam tarafından okunmuş sayfaları ben okuyacağım. ya da annemin dünya klasikleri... ve bu kitaplar da aynı şekilde benimkilerle birlikte çocuğuma kalacak. bana göre en güzel aile yadigarı kitaplardır. hiç evlenip çocuğu olmayan halamın da türk edebiyatı kitaplarında gözüm var ama kimseye açık etmiş değilim şimdiye dek.

yanlış anlaşılmasın, kimsenin ölmesini filan dilediğim yok, yalnızca zamanı gelince kimse ne olup bittiğini bile anlamayacak demeye getiriyorum. yine olmadı sanki. aman neyse konudan sapmayalım.

özetle, zevkinden çok faydası olan bir şey.
  • supersonik turbo  (09.01.14 02:20:17) 
@supersonik turbo;
"özetle, zevkinden çok faydası olan bir şey." diyerek bakış açımı değiştirdin. Ciddîyim. Bahsettiğin bitmeye yakın kitapla yola çıkma durumu bende de çok oluyor. Dergiyle kapatmaya çalışıyorum ben de o açığı. Fakat bu yanıtlardan sonra bir ılımanlık oluştu e-kitaba karşı, ne yalan söyleyim...
Bu arada, eğer ciltleri, kapakları dökülmüyor ise lütfen ciltletme o kitapları. Orijinalitelerini bozma. Düşün ki, istediğin her an çıkıp ciltletebilirsin onlar, fakat bir kere ciltlettin mi orijinal görünümlerine asla geri dönemezsin. Babanın okuduğu şekliyle muhafaza etmen çok daha yakışıklı bir durum gibime geliyor. Gerçi ben işin fetişik boyutuna da giriyorum, çok kaale alma. :D
  • Dunedan  (09.01.14 12:13:59) 
- 350 tane kitabı tek elle tutabilir misin?
- Ucuz.
- İllegal yoldan bedavaya okuyabilirsin.
- Bir seyahate çıktığında belki okurum diye yanına yük almıyorsun. İpad'i zaten götürüyorsun, okumazsan yük olmuyor.

Ayrıca sepia teması, ekrana biraz uzak durarak ve ışığı en aza indirgediğinizde gözü de yormuyor.
  • alideemir1  (09.01.14 18:33:19) 
@Dunedan, benim de başıma sık sık geliyor o durum. ben de uykusuz-penguenle filan geçiştiriyordum ama çoğunlukla aklım bir sonra okumak istediğim kitapta kalıyordu. e-kitapla okuduğum ilk kitap beyaz diş'ti. e-kitap, koruyucu kabıyla birlikte beyaz diş kitabından daha kalın ama kitap biter bitmez başka bir jack london okumaya başladım ve bu da evde olmadığım bir zaman denk gelmişti. yani ben yanıma normal kitapla çıksaydım birkaç gün daha kitapsız kalacak ya da jack london serimin arasına başka bir kitap sıkıştırmış olacaktım, o zaman da jack london'a geri döndüğümde anlatım tarzında, hikayenin geçtiği zamanın dokusunda değişme olacağından kopacaktım, aynı yazarın kitabını okumanın yarattığı bütünlükten uzaklaşacaktım.

babamın kitaplarının hepsi olmasa da malesef bi kısmı bir hayli yıpranmış durumda. ön kapağın, sırtının ayrılmaya başlayıp iç sayfalara da sirayet etmesi gibi durumlar var hatta birkaç tanesinde.

tam bir örnek vermek gerekirse aynı kitabın (kapak resmi de aynı) kapağı neredeyse aynı yıpranmışlıkta şu linkte

images.gittigidiyor.com
  • supersonik turbo  (11.01.14 03:30:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.