[]

yahudiler niye bu kadar başarılı

genetik?
birbirini tutma kollama?
para?


 
ticareti soruyorsan adamlar teknikleri çok iyi biliyor, ticareti çözmüşler, yeni nesillere de aktarıyorlar, 20 yaşındaki yahudi gelip iş açıp başarılı oluyor. türkler ticareti bilmiyor diyor, haklı da.


  • r_u_h  (08.01.14 11:35:43) 
eğer benim dediği sahip olduğu toprağı yoksa insanın, her an başka bir yere gidebilir şekilde yaşıyorsa taşınmazlar onun için bir anlam ifade etmez. bilgiye yatırım yapar.
kök salmaz, ticaret de bu duruma en uygun para kazanma yolu.

  • nwnd  (08.01.14 11:36:23) 
birbilrlerini tutma olabilir. ayrıca onların icindede cok farkli siyasal gorusler ve sosyal siniflar var. oyuzden bir genelleme yapmak dogru olmayabilir.


  • bluewhale  (08.01.14 11:38:40) 
kadim bir halk olduğu için.


  • baldur  (08.01.14 11:40:55) 
Ulan hic sevmem Yahudileri ama soyle yok bebek katiliymiş yok adam oldururlermis cart curt.

sacmalik. yahuduilere ozel birsey değil onlar, insan irkinin ortak pisliği.
  • archely  (08.01.14 11:54:31) 
Nefret ettiğim su gerceklik yuzunden
"NETWORK IS EVERYTHING"

  • sos fistik olsun mu  (08.01.14 12:05:36) 
Kesinlikle genetik kodlarında da bir şeyler vardır. Üstün ırk neredeyse. En iyi bilim adamlarının hep onlardan çıkması tesadüf olamaz.


  • zaxurani  (08.01.14 12:06:52) 
ticaret ve ağ cevapları verilmiş genelde ama eğitim kültürü gibi çok önemli bir cevabın atlandığını düşünüyorum.

nobel ödülleri şimdiye kadar yaklaşık 850 kişiye verilmiş, bu 850 kişinin yaklaşık %20'si yahudi bilim insanlarına verilmiş, ki yahudiler dünya nüfusunun %0,2'sine sahipler.

nobel ödülleri'nde tıp alanındaki ödüllerin %30'u, fizik alanındaki ödüllerin %25'i, kimya alanındaki ödüllerin %20'si yahudi bilim insanlarına gitmiş.

ben açıkçası kendilerinin başarılarını, iyi ticaret yapmalarından ziyade, bu belirtmiş olduğum gerekçelere bağlıyorum. dünya nüfusunun %0,2'sini oluşturmasına rağmen nobel ödülleri'nin %20'sini almış bir toplumun başarılı olmasının temel sebebini ticaret olarak görmek yanlış olur.
  • gogu delen adam  (08.01.14 12:21:58) 
ben açıkçası yurtdışında bir türkün diğer türke pek yardım ettiğini görmedim hatta lafı var "hemşeri hemşeriyi gurbette *****miş" ama yahudiler nerde olursa olsun birbirlerini kollar yardım ederler.


  • allstar  (08.01.14 12:22:53) 
1) habire bir yerlere sürülmüs ve hep bu potansiyel altında yaşadıkları için gayrimenkule yatırım yapmamışlar çok tarihte. çünkü bir ülkeden kovulsalar evi sırtlayıp götürecek halleri yok. onlar da altına ticarete yoğunlaşmışlar.

2) birbirlerini tutma mezusunu da aşmışlar. gittikleri yerlerde kimseye kendi vatandaşlarından daha fazla güvenmemişler ve hep azınlık olmuşlar. falan filan derken hep birbirlerinin arkalarını kollamaya yardım etmeye neyim yatkın olmuşlar.

3) genetik olduğunu zannetmiyorum, bana kalırsa toplumsal hafıza ile alakalı başarıları. her yahudi de başarılı diye bir şey yok. israil'de, rusya'da, amerika'da gayet senin gibi normal bir yaşantı süren, hayatta hiç bir başarısı olmamış yığınla yahudi de var, daha kötü şartlarda yaşayan cahil bilgisiz vs yahudiler de var.

4) ama gariptir ki nüfus/başarı oranına baktığımızda gayet yüksek bir ratio yakalamış durumdalar. garip olan da bu. ama normal de bir durum aslında.

5) ortaçağ'ı yaşayan avrupa'da yaşadıkları sürece hıristiyanlığın boğucu atmosferini hiç olmazsa kendi içlerinde yaşamamışlar. sonuçta bilimi engelleyen kilise yahudilerin günlük yaşamına karışsa da iç dünyalarında çok da etkili olmamış. unutmayalım yahudilerin o zamanlar bağlı oldukları, katolik kilisesi gibi bir oluşum yok. dini gelenekler kişiler ile sürüyor, cemaat oluşturan yahudiler küçük gruplar halinde dini aşantılarını geleneklerini sürdürüyorlar.

6) dediğim gibi zamanında avrupayı inim inim inleten kilisenin düşünsel baskısından pek de etkilenmiyorlar. okuyorlar vs. neden? çünkü paraları var artık, refah seviyesi yüksek olan insan okur. işte birinci madde ile bağlanıyor. önce ticarette tecrübelenip refah seviyeleri yükseliyor. ticarette geliştikçe kendi adamlarını daha çok tutuyorlar ve daha çok gelişiyorlar eksponansiyel olarak. zenginleştikçe eğitime daha fazla zaman buluyorlar.

7) işte kabaca günümüzün zengin ya da akademik anlamda yahudi populasyonu böyle bir sürecın meyvesi oluyor.

8) dediğim gibi her yahudi zengin ya da ticarete kafası çalışan ya da potansiyel nobel adayı değil. adamlar sadece tarihsel bir süreci kendi lehlerine çevirebilmişler. hepsi bu.

edit: tarihi biraz yalın okumak gerekiyor. yani "yahudiler seçilmiş ırktır o yüzden hep bunlar " demek bilimsel olarak gereksiz. herşeyin mantıklı bir açıklaması vardır.

mesela neden fenikeliler denizcilikte üstün bir ırk olmuştur? diye sorsak "dünyayı ele geçirip kendi emelleri için yontmak vs seçilmiş ırk vs" demeye gerek yok. adamlar lübnan sahil şeridinde sıkışıp kalmışlar. doğularında sümer ya da babil imparatorlukları ile çevriliyken kendilerini denizin soğuk sularına atmakan başka çareleri olmamış ve zamanın en büyük denizci uygarlığını kurmuşlar adamlar. onun gibi.
  • harrage  (08.01.14 12:25:08 ~ 12:30:44) 
planlılar.sektirmez hiçbirşeyi.titizler bir de cemaat,topluluk bilinci oturmuş.


  • enginornek  (08.01.14 12:26:00) 
canilik mi ?
avrupada yıllarca gayrımenkul almaları yasaktı. o yüzden altın biriktirdiler.
birbirlerini de kolluyorlar, para dışarı çıkmıyor. sonuç ortada
  • joe dalton  (08.01.14 12:36:50) 
ne kadar doğrudur bilmem ama akraba evliliği/dısarıdan evlenmemek diye duymuştum hocamdan. kötü genlerin birbirini çekmesi gibi süper genler de çekiyomuş.
benden bu kadar

  • yarmasimo  (08.01.14 12:52:37) 
genetikten ziyade disiplin sahibi insanlar,
işlerinde de insani ilişkilerinde de gayet saygılılar her şeye her konuda.
musevi iki patronum oldu. ikisi de on numara insandı, çok dindarlardı.
bizim dini bayramlarda müslüman işverenler yok arifede yarım gün bayramın ilk günü gelmeyen 2. gün gelecek gibi çalışanı sikerten cinslikler yaparken bu adamlar işleriniz bitti ise arife günü de gelmeyebilirsiniz diyerek çalışanı yumuşak bir şekilde motive ederler. bir çok bilim adamı musevidir. dünyadaki en önemli markalar, alanında öncü bütün şirketler musevi ve bütün ülkelerde musevi lobisi bu kadar etkili iken işkembeden sallamak süper zeka bir durumdur. adamlara bu kadar kinle söylemlerde bulunanları anlayamıyorum. kıskançlıktan başka bir şey değil bence bu.
adamları översen hemen cümle hazır -ulan ne yahudi sevdalısı adamlar varmış.
o zaman kullanma la musevi ürünlerini bakalım ne yapacaksın?
bebek eşyalarından tutun, petrol şirketlerine, ilaç şirketlerinden tutun gıda sektörüne kadar her şeyde musevi sermayesi 1 numara. bunu unutmadan konuşmak lazım derim.
zamanında israil başbakanı Ehud Olmert, Bush un bir açıklaması için yanlış olmuş düzeltecek dedi. bush 2 saat sonra tv açıklama yaparak düzeltti. adamların ceddi bırak 3 kıtayı 2 kıtayı bile yanyana görmemiştir patates efendi.
  • seyduna6687  (08.01.14 13:12:19) 
bu arada sigortayı eksik yatıran yahudi işveren göremezsin.
adamlar işçisinin hakkını yemiyor, böyle olunca da işçisi verimli çalışıyor.
bi de para dışarı çıkmıyor, yani bir şey alınacaksa illa yahudiden alınıyor.
14 milyon yahudi yarısı abd de yarısı israilde, anca ufak bir kısmı diğer ülkelerde ama bu disiplin ve iş ahlakı ile zirvedeler.
  • joe dalton  (09.01.14 07:19:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.