[]

Merkez Bankası Para Basılması sorunsalı

tamamen kurgusal.

ben merkez bankası güvenlik görevlisiyim, arkadaşlarımla anlaşıyoruz ve geceleyin içeri sızıp 2 şer milyon tl basıyoruz kendimize. bunları 2 sene evde sakladıktan sonra bengladeşe gidip parayı oradaki para birimine dönüştürdüm ve hayatımı öylece yaşadım. bunun ülke ekonomisine zararı ne olabilir?

soru salakça farkındayım bunu belirtmeyin, açıklamasını yapın lütfen.

 
hp printer'da basmıyorlar canım.
para basmak zor iş. defalarca inceleniyor. öyle tek kişi de yapılmaz. anca tek başına a4 kağıda internetten indirip para resmi print edersin.

  • apc  (02.01.14 23:54:58) 
ben bundan bahsetmiyorum, kayıt dışı basıldı ve çok fakirlere dağıtıldı atıyorum.

gidin gana'ya yaşayın dendi mesela. ne olur?
  • dokuz numara dort yildiz  (02.01.14 23:56:41) 
hacı o çok zor iş de; diyelim ki bastınız.

ülkenin parası ne kadar çok sirküle olursa, o kadar değeri düşer. yani senin basacağın iki milyon tl'nin işleme girmesiyle birlikte misal veriyorum dolar şu anda 2TL olsun, sen o parayı sokunca 2,1TL olabilir. Böyle bir etkisi var. Ekonomiye de nasıl zararı olacağını anlatmayayım yani.
  • otshe  (02.01.14 23:57:18) 
(bkz: enflasyon)


  • apc  (02.01.14 23:57:35) 
hani bazı sorular olur ya hatalıdır. dolayısıyla cevaplamak mümkün değildir. senin sorunda öyle işte.


  • mahone  (02.01.14 23:58:20) 
@otshe anladım, bu parayı atıyorum bengladeş parasına dönüştürdüğümüzde işleme sokmuş mu sayılıyoruz? ya da harcadığımızda?


  • dokuz numara dort yildiz  (03.01.14 00:05:10) 
para piyasaya çıkmayacağı için direkt olarak sorun yaratmaz. lakin merkez bankasında bırak para basmayı, hapşırsan baya kişinin haberi olur o yüzden pratikte böyle bir şans yok


  • bonjurkes  (03.01.14 00:06:37) 
Sen parayı ganadaki adama verdiğin anda, o ticarette başkasına verecek, o başkasına. Önceki arkadaşların dediği gibi, ne kadar çok paran varsa o kadar kötüdür durumun. (Tabi sadece bu değil, yoksa amerikan dolarıyla güneşe gidip geri gelebilirsin) Bu aynı zamanda neden ülkeler fakirse para basıp zenginleşmiyorlar sorusunun da cevabı.


  • ikametsiz  (03.01.14 00:15:00) 
başka ülkenin parasına çevrildiğinde herhalde o parayı yakıp atmayacaklar, ayrıca zaten şu dünyada tl'yi götürüp da ben sizin paradan istiyorum diyebileceğin çok az ülke var. :D

her para her ülkede geçmez.
  • cursor  (03.01.14 00:18:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.