[]

Neden tatlı dille istediğimizi yaptıramıyoruz?

İşyerinde işim olan herkesle arkadaş olmaya çalışıyorum. Herkese düzgün davranıyorum. Herkesi adam yerine koyuyorum, herkesin derdini dinliyorum. Adamlara iş yaptırırken abi diyorum, bi el atıver. Üstleri olduğum halde yap demiyorum, ters laflar geliyor sesimi çıkarmıyorum, sürekli normal davranıyorum zira yükselişimi çekemiyorlar. Benim görevimdeki en genç adam 29 yaşında ben 23. İşyerinde zaten herkes mutsuzluktan ölüyor.

Şimdi bi şirket aracı daha alındı, araç sorumlusu olarak ben ve 29 yaşındaki bi herif geçiyor. Araç bizim yani. Adam evimin dibinde oturuyor, bu araç bize verilene kadar zaten başkasının aracında beraber gidiyorduk aynı yere. Ona araba verilmesi için lobi yaptım, destekledim, uğraştım, ona özel araç almak yerine ikimize bir araba atadılar. Sonra her şey değişti.

Şimdi araç benden daha geride oturduğu halde onda kalıyor. İki üç sefer istedim, ki araç onun olduğu kadar benim de, kendi aracımı istiyorum adamdan sırf saygıda kusur etmeyelim diye. Garip garip suratlar, yaa işim var, öyle tatil günlerinde alamazsın, anca hafta içi onda da napıcaksan ahahah falan filan. Amına koyim illa genel müdürden kağıt mı getirtmek gerekiyor? İlla sike sike mi yaptırtmak gerekiyor bu koduğum yerinde, neden anlayışlı olamıyor bu siktiğim insanları?

İlla zorla mı yaptırmak lazım duyuru cevap ver bana. Yeni yıl planlarımın amına koyuldu. Herif de inancı gereği yeni yıl kutlamayan ve bunu bas bas bağıran bi herif. İki dakika önce boş bulunup öyle dedi. Şimdi bana araba lazım ahahha hafta içi anca.

Böyle tepeden inme bir biçimde işlerimi yaptıra yaptıra yalnız kalacağım şirkette, kimseyi üzmek istemiyorum ama beni buna mecbur bırakıyorlar. Benim nazım tüm yönetime geçiyor, biraz daha zorlasam yönetim kurulu üyeleriyle toplantıya girecem. Bir sürü kıyak geçiyorum hepsine. Yeri geliyo bu salak herifleri savunuyorum. Ama bakıyosun sonuç sik sik laflar, artislik. Hepinizin ta amına koyayım. Valla gidip istifa edecem. Şartlarım falan da gayet iyi ama siktir edip gidicem alayını. Neden böyle insanlar ya. Neden böylesiniz lan.

 
"Lan ver arabayı keserim kulağını" de.


  • mountaincat  (31.12.13 16:27:40) 
Farkında değilsin galiba ama araba ikimizin üzerine de. Küserse küser. Bir hafta sende bir hafta onda kalsın araba.


  • kelepir  (31.12.13 16:38:58) 
Maalesef bazı insanlar kendisine saygı gösterilince -bu hayatlarında ilkkez olduğu için sanırım- büyük değişikliklere uğruyorlar. Sizi kendilerine denk görüyorlar(üstleri olduğunuzu varsayıyorum) hatta çoğu zaman saygısızlık yapıyorlar.

Tek başınıza kalmak pahasına bile olsa sert davranın, kesinlikle taviz vermeyin. tabi işinizide en güzel şekilde yapın. Bir müddet zor olacaktır ama inanın çok dha rahat edersiniz. Ve tecrübeyle sabit yalnız kalmaz aksine daha çok çevreniz olur.
  • Absinthe75c  (31.12.13 16:43:53) 
kelepir +1

eşit bi sistem geliştirmeye mecbur olduğunu hissettir. yine yavşak yavşak konuşursa zorla yap. ama önce bi kendisiyle konuş. abi böyle olmaz falan de.
  • icim urperiyor  (31.12.13 16:47:05) 
Absinthe75c +1 bir ayrıca insanlar iyilik gördükçe arsızlaşıyor. iyilikten maraz doğar diye boşuna dememişler. siktir et git yönetimle görüş belli günlere bağlayın aracın kullanımını.


  • kakao  (31.12.13 16:49:59) 
Arabanın sahibi gibi davranma diye çıkış beklemediği bir anda. Ben de normalde yaşı ve mevkisi ne olursa olsun sakin ve saygili davraniyorum ama yeri geldiğinde de ortalıği ayaga kaldirma potansiyeli tasidigimi da biliyorlar.


  • jamalbsf  (31.12.13 16:53:26) 
askerlik yaptın mı bilmiyorum?

askere gitmeden önce bana insanlar birbirine niye bu kadar eziyet ediyor diye düşünürdüm. alt devre üst devre niyetine.

sonradan anladım ki, yüz verdiğim çocuklara emir verdiğim zaman, "yaa tamam yaparız bişeyler." gibi cevaplar alıyordum. kimisi laubali laubali hareketler görüyordum. bi tanesi enseye vurup kepimi düşürünce anladım, insanları yönetmek istiyorsan neden yüz vermemen gerektiğini.

şöyle düşün; hangisi, senin için istifa eder işinden. ya da hangisi senin için fedakarlık yapabilir?
iş dünyası bu arkadaşım. şartlar zorlaştığında en yakın arkadaşın aslan kesilir. seni bile tanımaz, hakkın olana saldırır. çünkü kendinin yaşaması gerekli ve bunun için ne gerekiyorsa yapar.

anlıyacağın, güleryüzlü olma. anlayış gösterme. sert ol, katı ol ki bir daha, "araba bende yarram, hafta içi alırsın anca, o da ne boka yarayacaksa" gibi muameleye maruz kalma. istediğin zaman, "tabi efendim" denip evinin önüne gelmeli o araba.doğa şartlarının en çok benzeştiği ortamdır iş ortamı. güçlü olan kazanır.

ikinci bir mevzu olarak iş hayatınla sosyal hayatını ayır. iş arkadaşlarından başka arkadaş edin. iş ortamında yalnız kalacam diye bunlar yapılmamalı. iş arkadaşın mesai bittiğinde orda kalır. mesai başladığında kaldığı yerden devam eder. özel hayatına sokma. derdimi falan anlatayım hiç deme. birgün bakmışsın anlattıklarınla kuyun kazılmış.şimdiden hüsrana uğramamak için bunları yapmaya başla. ben bunları yapamam böyle bir insan değilim diyorsan, bu hep böyle olacak. ya vazgeç ya da böylesine razı ol.

vay bee uzun yazdım ama bunları çok gördüm abi. çok kazık yemiş biri olarak anlatıyorum ama bir yandan da içimi döktüm sana.
  • 1tam1ayran  (31.12.13 16:58:41) 
maksadini zorlasak da asacak birine benzemedigin icin, bu tur durumlarda "nasilsa basima bir sey gelmez" aliskanligiyla yapiyorlar, belki de karaktersizler ama bu durumun duzelmesi icin biraz daha cesur davranman lazim.

hakkim diyorsan yedirme, koru hakkini. zaten kutlamayan adam sirf kiskancliktan boyle yapiyorsa, biraz daha kiskanir. yalniz kalirsan da kal hakkini yedirmedigin icin ne olacak? istifa da etme isini seviyorsan.. onlar bozulsun, onlar yola gelsin sen zaten yolundasin.
  • idexo  (31.12.13 17:30:19) 
1tam1ayran +1000


  • zombie0  (31.12.13 17:37:38) 
dostum, ahlakli ve adil bir insan olduguna inaniyor ve böyyle seylere deger veriyorsun madem, inisiyatifi kendi eline al.. ahlaksiz olmasa da görgüsüz olan cok innsan var memlekette.. iyi ve adil ve ahlaka uygun seyler olmasini istiyorsan etrafinda bunu diger insanlardan bekleme.. beklersen sansina ne cikarsa onu yasarsin..
olaya özel olarak: madem sevilen yetenekli bulunan, yasina gööre basarili ve yönetime sözünü dinleten birisin al araci kendi sorumlulugun altina ve aracla ilgili öncelikli söz sahibi sen ol.. sonra o arkadasi evine birakan taraf sen ol.. tepki vermezsen herhangi bir seyi degistiremezsin.. is yerindeki yaptirim güücünü iyiye ya da kötüye kullanmak senin ahlaki özelliklerine kalmis bir sey.. ama gidisten memnun degilsen, sen degistireceksin..

  • pollyx  (31.12.13 18:03:47) 
bu alemde herkes göt olmuş derler ya, daha da bir şey demiyorum. iyi davranılacak insan vardır, mesafeli davranılacak insan vardır, bir de sikilecek insan vardır.


  • cemiyetin unlu simasi  (31.12.13 18:13:56) 
hata sende. niye lobi yapıyorsun, niye kıyak yapıyorsun insanlara, sırf hoş görünmek için? iş yerinde iyilik yapma görevin olur.
ayrıca abi de deme, orası iş yeri. X bey Y hanım de.
hiç o gevşek herifle de muhatap olma. madem nazın geçiyor, git bildir ben aracı kullanamıyorum hiç de. işlerim aksıyor, X de zaten iş için kullanmıyor kendisi söyledi de. sana versinler arabayı.
  • quasiromantic  (31.12.13 18:15:34) 
yerinde olsam abi demeyi bırakır; bana yanlış yapanın alttan kuyusunu kazar, attırmaya çalışırdım.


  • slm  (31.12.13 19:44:08) 
Öyle bir çalışma stili yok arkadaşım malesef, iyiniyet bir yere kadar, dişini göstermezsen, sesini gerektiği zaman yükseltmezsen istediğin kadar çabala nafile. Hele de yaşın biraz küçükse tamam. Dişini göster yalnız kalırım diye korkmakla iş yapılmaz. Küçücük kızım ben koca koca insanlara iş yaptırıyorum, nasıl olacak yeri geldiğinde sesimi yükseltmezsem?


  • amelie poulain  (31.12.13 19:47:32) 
Bir bir bok olamamis insanlar bir bok olamadiklarini bilirler ama öyle degilmis gibi davranmaya calisirlar.
(bkz: aşağılık kompleksi)
Neden böyle? Insanin bircok davranisinin aynisini sürü halinde yasayan hayvanlarda da görürüz: "lider olma güdüsü". Biraz uzatirsak olayi evrime baglayabiliriz ama bunu elbette kanitlayamayiz, zaten bunun önemi yok...

Önemli olan bunu nasil degistirecegimiz!

Insanlarla sohbet etmek, sakalasmak, iyi vakit gecirmek, her seyden önemlisi onlara karsi zalimce degil adilce davranmak en dogrusu ve güzeli. Böyle davranarak is atmosferini var oldugundan daha iyi hale getirebilirsiniz ve calismak daha kolay hale gelir. Burada verilen bircok tavsiyenin aksine, ben sizin bu tutumunuzdan vaz gecmenize gerek olmadigini düsünüyorum. Tek dikkat etmeniz gereken sey, astlariniz, üstleriniz, müsterileriniz, kisacasi is hayatinda temas kurdugunuz herkes ile saygili bir iletisim kurmaniz ve karsinizdakinden de saygi beklediginizi anlamasini saglamaniz. Size saygisizca bir tavir takinan olursa, davranisi kabul edemeyeceginizi belirtin, örnegin "bu arabayi kullanmak ikimizin de hakki, tek karar verecek olan senmissin gibi davranman ayip oluyor" demekten cekinmeyin.
  • hans mustermann  (31.12.13 20:23:41) 
geç bir cevap olarak.. Madem yöneticisin, yönetici gibi davran... İnsanlar malesef bundan anlıyorlar


  • veilofsin  (02.01.14 08:03:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.