[]

Kira Kontratı ...

Arkadaşlar Merhaba,

Kira kontratı hakkında bir sorum olacak. Şimdi bir ev kiralıyorsunuz ve ev sahibi atıyorum 3 yıllık kira kontratı yapıyor. Bu kontrat tam olarak nasıl bir yasal güvence teşkil ediyor. Yani tarafların hakları tam olarak nedir? Örneğin ev sahibi 2'nci senede evimden çık derse sonuç ne olur? ya da kiracı 1 sene sonrasında evden ayrılmak isterse sonuç ne olur?

Zaman ayırıp yanıt veren herkese teşekkür ederim.

 
Merhaba;

Sözleşmeyi istediğiniz gibi belirlemekte serbestsiniz. 3 sene yazıyorsa kural olarak 3 seneden önce iki tarafta sözleşmeyi feshedemez. Siz nasıl bir madde istiyorsunuz? Yani erken çıkabilmek mi yoksa kolay çıkarılmamak mı?
  • dahili meddah  (04.12.13 14:33:26) 
hakli sebep disinda (kirayi ödememek, evin tamirat islerinde ev sahibinin ödeme yapmamasi gibi) sözlesme süresince evde kalinmasi durumudur. ev sahibi evden cikin derse ya da siz cikarsaniz sözlesme bitene kadarki kirayi alirsiniz / ödersiniz.


  • hosein  (04.12.13 16:01:29) 
Eğer ev sahibine kira sözleşmesinin 2'nci senesinde tahliye davası açması için haklı sebep yaratmadıysanız sözleşme sona ermeden size evi boşaltın diyemez.

Şöyle bir risk var; ev sahibiniz evi kiraladıktan sonra bu 3 yıllık süre içerisinde evi satarsa yeni malik size konut veya işyeri ihtiyacına göre tahliye davası açabilir. Burdada süreler çok önemli ve yeni elemanın ihtiyaç konusunda samimi olduğunu ispat etmesi gerekir. (bu tip davalarda hakim ihtiyaç konusunda çok somut,açık,net delillere bakar ispatı bazen zor olabilir).

Siz birinci sene dolduktan sonra evi boşaltırsanız sözleşme sonuna kadar kira borcundan sorumlu olmazsınız. Eğer bu ev sizden sonra tekrar kiraya verilirse bu süreye kadar, (ev sahibi kıl çıktı kiraya vermiyor ise) söz konusu taşınmazın bulunduğu muhite göre taşınmazın tekrar kiraya verilebilmesi için geçecek makul süre kadar kira bedelinden sorumlu olursunuz. Genelde uyuşmazlık çıktığında alınan raporlarda emlakçı bilirkişi bu süreyi aynı mahalle ve apartmandaki kira bedelleri, taşınmazın bulunduğu yer, taşınmazın değeri gibi faktörleri dikkate alarak 2 veya 3 ay diye hesaplar. Örneğin kışın ortasında evi boşaltırsan bu süre uzayabilir.

Özetle efendim sözleşme sona ermeden evi boşaltırsanız sözleşme sonuna kadar kira borcundan sorumlu değilsiniz.
  • jagdpantherhellcat  (04.12.13 23:41:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.