[]

Cumartesi mesaiye çağırmaya hakları var mı?

Çalıştığım yerde cumartesi günü işler yoğun diye mesaiye çağrılıyorum bu hafta sonu, ayrıca karşılığında da hiçbir ücret alamayacağım. bu nasıl bir haktır?

Not: Bilişim sektöründe çalışıyorum, günlük çalışma saatlerim 8:30-18:30 arasında.


 
(bkz: özel sektör)


  • archmage mahmut  (03.12.13 14:33:32) 
iş kanunu kapsamında haftalık çalışma süresi (istisnaları da mevcuttur) 45 saati aşamaz. sıradışı bir durum yoksa bu saatler haftaya eşit dağıtılır. haftada bir en az 24 saatlik de izin verilmesi zorunludur. bu şartlar mevcutsa, evet mesaiye çağırabilirler maalesef. günde kaç saat çalışıyorsunuz ve kaç saat molanız oluyor, sektör nedir, bunları belirtirseniz daha net cevaplar gelebilir.


  • starborn  (03.12.13 14:34:01) 
teknik olarak ucretsiz ekstra calistiramazlar tabi ki.

ama bu durum oldukca normallestiginden ve karsi cikildigi takdirde aninda ucretsiz calisacaklarla degistirilebilecegimizden dolayi herkes ipe ipe yapiyor bunu.
  • natnan  (03.12.13 14:41:32) 
157'yi arayıp ihbar edebilirsin şirketi, bakanlıktan gelip canlarını okurlar.


  • nazischwarzkopf  (03.12.13 14:45:51) 
benim sözleşmemde cumartesi mesai günüdür yazıyordu mesela. seninkinde yazmadığına emin misin?


  • nilmiye  (03.12.13 14:54:07) 
@nilmiye öyle bir şey imzalamadığıma eminim.
@nazischwarzkopf İhbar edersem benim tespit edilme durumum ne olacak?

  • kronik  (03.12.13 14:55:29 ~ 14:55:59) 
valla bilmiyorum bizim şimdiye kadar ihbar eden kimse olmadı :D


  • nazischwarzkopf  (03.12.13 14:59:43) 
@nazischwarzkopf İnsan ticareti mağdurları acil yardım ve ihbar hattı? Yani tamam bir nebze kölelik var ama o kadar da değil...


  • kronik  (03.12.13 15:18:39) 
bizdede çağırırlar ama biz ücretini alırız, ücretsiz çalıştırmaya hakkı yok.
En fazla karşılığında hafta içi bir gün izin verebilir.

  • basond  (03.12.13 16:09:57) 
Dostum bilişim sektöründe bu tarz işler olabilir. Şikayet edersen evet belki eline birşeyler geçer ama uzun vadede kaybedersin.

Tabii kuzu kuzu bedava mesai yapmak istemediğine göre ne yepacaksın değil mi? İşte bence işin sanatı burda. :)

Bu cumartesi konularının geçici olduğunu garantiye almalısınız ve son tarih konusunda amirinizi zorlamalısınız. Ayrıca mevcut işlerinizin yanı sıra gündem dışından bir iş gelirse arıza yapın. Zaten mesai yapıyoruz bir de bu çıktı falan gibilerinden. Bu katkılarınızın maaş zammı döneminden değerlendirilmesi konusunda toplu olarak beklentinizi belli edin.

Ben de IT sektöründeyim. Mesai yaptım ve hala da yaparım. Buradan kendine pay çıkarmaya bak derim.
  • hatali sifre  (03.12.13 22:01:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.