[]

buz eriyince su seviyesi nasıl olur ?

şimdi koca koca adamlarız fakat iş yerinde bir arkadaşla lise fiziği tartışıyoruz.
soru şu, sizinde cevaplarınızı bekliyoruz.

bir kabın içerisinde su var, yüksekliği 10 cm. gittik bu kabın içine buz attık ve su seviyesi 15 cm oldu.

bu eridiğinde su seviyesi nasıl olur ?

ben değişmez diyorum, arkadaş 15 cm olur, 14 cm olur falan diyor.

açıklamalı cevap olursa seviniriz. bir de hani gerçekte olmasa bile öss mantığında sorular böyle cevaplanıyor da olabilir dedim. yani buz eridiğinde su seviyesi değişmez, öss ve fizik soruları böyle çözülür diye hatırlıyorum. doğru mudur ? yanlış mıdır ?

 
su seviyesi düşer. su/atılan buz oranına göre 10-15 cm arası bir şey olur. çünkü buzun yoğunluğu sudan küçüktür. suyu diğer sıvılardan ayıran özelliklerden birisi donduğunda hacminin büyümesidir.


  • temasettin  (25.11.13 10:56:41) 
"lise fiziği" bilgisiyla tartışıyorsanız cevap aynı kalır. çünkü aradaki sıkışabilirlik/hacimsel değişim küçük olduğu için ihmal edilir lisede. ama gerçekte yada üniversite seviyesinde ihmal edilmez.


  • HasanK  (25.11.13 10:56:51 ~ 10:57:19) 
Örnekle açıklayayım.. Dışarıda bir şey içmek istersin, bardağın içinde buz da olur.. Buz erirse içecek bardaktan taşacakmış gibi gelir.. Buz erir ama taşma olmaz..
Bu kadar salakça açıklanabilirdi herhalde ama ben bu olayı bu yöntemle test edip anlamıştım..

  • mutekebbir  (25.11.13 10:57:34) 
  • japon askeri  (25.11.13 10:58:03) 
şimdi su donunca hacimi artar
9 kilo 9 lt su yoğunluğu 1 olan su
9 kilo 10 lt yoğunluğu 0.9 olan buza dönüşür
ha şimdi buzun 9/10 u batar

dereceli kapta su buz karışımı 25 gösterdiğinde kapta buzun 9 ltlik kısmı suda 1 ltlik kısmı suyun yüzeyinde kalmış olur. Buz eridiğinde gene 9 lt suya dönüşeceğinden su seviyesi değişmez.
  • basond  (25.11.13 11:01:37) 
biz lisede ihmal etmiyorduk vallahi. 4 dereceden asagi da gidilse yukari da gidilse artar diye biliyorum su hacmi. oyle ogrenmistik.

su sekilde de dusunebilirsiniz pet siseyi agzina kadar su doldurup buzluga attiginizda nolur? patlar degil mi? e tam tersinde de yani buz erirken hacim kaybeder.

bunlar lise bilgim. yanlis olabilir o yuzden

edit: olum amma unutmusum ha. basond un dedigini unuttuk. buzun battigini yani. dogru seviye degismez.

bu arada "su seviyesi 15 cm oldu. ben degismez diyorum arkadas 15 cm 14 cm olur falan diyor." degismez demek 15 cm kalir demek iste
  • babamasoliimbananickaldirsin  (25.11.13 11:16:15 ~ 11:24:27) 
olm biz lisede termodimamiğe bile girdiydik ne ihmali.

buz eriyince su ısındığından dolayı suyun seviyesi düşer. salak salak espriler yapar. buzları eritmek deyimi buradan gelir. biz etimolojiye de girmiştik lisede:)
  • perferil  (25.11.13 12:08:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.