[]

vejetaryen olmaya karar verirsem?

selamlar.

hayvan yemeyi kendime uygun görmüyorsam ve yemek istemiyorsam nasıl telafi edebilirim etten alamadığım vitamin mineral vs gibi şeyleri?

vejeteryan olanlar memnun mu hayatından? nasıl karar verdiler yememeye? eti severim. ama bir canlıyı yemek fikri zaman zaman hoşuma gitmiyor.

 
Sut ürünleri proteini karsilayabilir, soya falan yiyorlar sanirim.


  • bir ileti paylastim  (17.11.13 10:39:30) 
b12 vitamini alıyorlar.

evrimine aykırı hareketlere girme bence.etsiz yaşanır mı arkadaş.
  • ganyotçu  (17.11.13 10:39:38) 
1 ayı aşkın süredir et yemiyorum. internette çok fazla şey var nelerde ne var falan. etten alabileceğin her şeyi sebze, meyve, kuruyemişlerden alıyosun zaten. fındık, ceviz ve bademi muhakkak her gün tüketmelisin. vegan değil de vejetaryen olacaksan süt, yumurta, peynir tüketeceğini varsayıyorum, ki b12 ihtiyacını böyle karşılarsın. ki her şekilde b12 almak için hayvan ölüsü yemek benim içimi ferahlatmıyor, eczanelerde b12 takviyeleri var alabileceğin. ete vereceğin parayı onlara ver, hem vicdanın rahat olur, hem sağlığın iyi olur.

not: bu arada et yemenin evriminin bi parçası olduğunu söyleyenlere inanma. insanların et yemesi evrimimizde çok çok yeni ve asla et yemeye ihtiyacımız yok. kimseye bir şeyi dikte edecek değilim, fikrimi söylüyorum ama bana kalırsa bu et endüstrisini iyi araştır, zaten vejetaryen olmamayı için kaldırmayacak.
  • nathanieltroy  (17.11.13 10:41:36 ~ 10:43:23) 
baklagiller et yerine geçerler.


  • rock n roll  (17.11.13 10:42:33) 
vejeteryanler sadece et yemiyor, yani yannış bilmiyosam onların da farklı seviyeleri var ama süt yumurta falan zaten etten alacağını fazlasıyla verir sana ve elbette + baklagiller.
Ama onlardan da vazgeçeceksen vegan olmuş oluyorsun, asıl o zaman "ne yiyeceğim şimdi ben" diye düşünmen lazım, bazı şeyleri bulması bile zor, meşakkatli. Kökten bir yaşam değişimi demek. Vejeteryanlik pek öyle üzerinde düşünülecek bişy değil yani o kadar.

  • dafaiss  (17.11.13 10:46:11) 
vejetaryen olacaksan süt de içmeyeceksin. yoksa vejetaryen oldum deme.

edit: süt yumurta bal yemeyenler vegan oluyormuş hagaten. ben de şimdi öğrendim.
  • himmet dayi  (17.11.13 10:46:16 ~ 11:22:00) 
vejetaryenlik hayvan ürünü olan hiçbir şeyi yememektir.süt,yumurta,et vs..
et yemekten vazgeçeceksen vejetaryen olmuş olmuyorsun.onun yerine de baklagiller gayet etkili zaten protein konusunda.ha tam karşılar mı emin değilim tabi.

düzeltme: vejetaryen olanlar et ürünleri yememekle beraber bazıları süt,bal falan yiyebiliyormuş.et ürünleriyle birlikte balı,sütü,yumurtayı da reddedenlere vegan deniyormuş.
  • uzunuzunilgi  (17.11.13 10:51:09 ~ 10:53:46) 
et yememeyi tercih edebilirsiniz, ona kimsenin bir şey diyeceği yok. ama gaza gelmiş taze vejetaryenlerin, "et yemek evrimin bir parçası değil" ya da "hayvan ölüsü yemeyeceğim" gibi yanlış ve temelsiz söylemler kullanarak insanları manipüle etmesine prim vermeyin. kendiniz araştırın. şunu okumakla başlayabilirsiniz mesela:

evrimagaci.org
  • zgrydn  (17.11.13 10:53:01 ~ 10:56:45) 
arkadaş herkes beslenme uzmanı olmuş ahahhaha.kırmızı etten beyaz etten alınan proteinin bile kalitesi farklıyken,baklagillerden aynı proteini alıyorsun demek neyin kafası anlayabilmiş değilim.

ayrıca b12 yumurta süt ve kırmızı et dışında adam akıllı alabileceğin başka bir gıda yok.

et yiyenlere leş yiyorsunuz falan denmesi gerçek çok komik bu arada.
  • ganyotçu  (17.11.13 10:57:06) 
@zgrydn et yiyebiliyor olmamız bizi etçil yapmıyor. bunun gaza gelmekle bir ilgisi yok hanımefendi/beyfendi. o linkteki hiçbir şey neden vejetaryen olunmamasıyla ilgili bir şey söylemiyor. insanların et yeme geçmişini anlatıyor yalnızca. insanlar diğer hayvanlar gibi doğaları gereği tecavüzcüdür, katildir, vesairedir. bunları bastırıyorsak et yemeyi de bastırabiliriz. kelimelerden değil, gerçekliklerinden korkmalıyız, sizi rahatsız eden "hayvan ölüsü" tanımı ise. vejetaryen beslenmenin ne kadar sağlıklı olduğuyla bir link koymayacağım ben; zira çok basit ulaşması. fakat yine de ingilizcesi olanlar için şu eğlenceli kanalı paylaşmalıyım. stupid meat eaters comments videolarına göz atabilirsiniz.

www.youtube.com
  • nathanieltroy  (17.11.13 10:59:24) 
işlenmiş et yemiyorum zaten. dışarıdan yediğim de çok olmuyor. normal eti de kurban bayramından sebeple yiyorum, yani yılın bir dönemi. konu vejeteryanlık tartışmasından çıksın diye bunu dedim. bu arada et yemeyi kessem bile peynirden ve yumurtadan vazgeçmem mümkün değil. artık buna ne isim veriliyorsa.

hadi diyelim paramız yok o yüzden et yiyemiyoruz. sağlıklı yaşama hakkını da kaybetmiş mi oluyoruz paramız yok diye?
  • dahinnotha  (17.11.13 11:00:50) 
@nathanieltroy, katılıyorum. insan hepçil bir türdür zaten. hem ot hem de et yiyebilir. makalenin linkini vermemin nedeni "evrimin hiçbir aşamasında et yiyiciliği yok" gibi düpedüz yanlış bir bilgiyi doğruymuş gibi sunmanız. makalenin bunu çürüttüğü düşüncesindeyim. ayrıca sıkıntı yaratan şey vejetaryen olunması değil. bazı vejetaryenlerin diğer sıradan insanlara tepeden bakarak aşağılamasına neden olan kaynağı belirsiz özgüven. aynı makalede geçen bir bölüm:

"Aklı başında ve bilinçli vejetaryenler ile hiçbir derdimiz olamaz ve kesinlikle bu tercihlere saygılıyız. Ancak bizim militan/radikal vegan adını verdiğimiz, fanatik ve gözü dönmüş, siyaset ve şahsi düşünceler ile bilimsel gerçekleri birbirinden ayıramayacak kadar bilgisiz bir kitle, hem Evrimsel Biyoloji gerçeklerine, hem de diğer alanlardaki bilimsel gerçekleri hiçe sayarak bazı argümanlar üretmektedir. Bu gruplar ve kişiler kendi görüşlerini savunabilmek adına yalanlar üretmekte ve hayali bilimsel veriler yaratmaktadırlar. Bu kişiler, insanların vejetaryenliğe şüpheyle bakmasına neden olmakta ve halk içerisinde önyargı oluşmasına neden olmaktadır. Kısaca bu kişilerin, kendi savundukları fikre faydadan çok zararı olmaktadır. Bu şekilde argümanlar ileri süren vejetaryenlere güzel bir örnek vermek ve bu örnek üzerinden fanatik vejetaryenlerin bilimsel hatalarını açıklamak istiyoruz:

Buraya tıklayarak izleyebileceğiniz bir videoda, militan/radikal bir vegan grubu bir dizi argüman ileri sürmektedir. Paylaşan grubun adı "vegankolektif", dolayısıyla tarafsız bir kaynak olmadığı oldukça açık. Ancak videodaki argümanları ve bunları sunuş biçimleri üzerinden giderek bu tür gözü dönmüş vejetaryen gruplarının gerçeklikten ne kadar uzak olduklarını ele alalım:

1) "Diş Yapımız Etçil Bir Tür Olmadığımızı Gösterir" Argümanı: Diş yapımızı anlatırken ciddi bir sahtekarlık yaparak insanın ağız yapısını diğer otçulların ve etçillerin yanına koymamışlardır. Koyulduğunda, ikisinin arasında bir yapısı olduğu görülür (köpek dişlerimiz avcılarınki gibi sivridir, molar dişlerimiz ise yassıdır). Ki zaten insan "etçil" bir tür değildir, "omnivor"dur. Ancak "otçul" bir tür de asla değildir!

2) "Dişlerimizin Çoğu Yassı Olduğuna Göre Etçil Olamayız" Argümanı: Dişlerimizin bu yapıda olmasının sebebi, 4 milyon yıl öncesine kadar otçul ağırlıklı omnivor bir yaşam sürmemizdir. Ancak 4 milyon yıl öncesinde bu değişmiş, savanaya çıkmamızla etçil ağırlıklı bir diyete geçmişizdir. Beyin evrimimiz de bu sayede mümkün olmuştur.

3) "Yüzümüz Yassı Olduğuna Göre Avcı Bir Tür Olamayız" Argümanı: Dişlerimiz ısırarak avlanan hayvanlar gibi evrimleşmemiştir, zira asla böyle avlanmadık. Biz, beynimiz sayesinde hep silah kullanarak avlandık ve sonra yedik. Bu yüzden ağzımız ileri doğru hiç uzamadı, dişlerimiz tutucu şekilde sivrileşmedi. Bunlar, etçil doğamız olmadığı anlamına gelmez. Biz silahlarla avladık, elimizle parçalara ayırdık, sonra yedik. Bu yüzden diş yapımız diğer türlerinki gibi tam olarak etçil yapıda değil. Bilgi çarpıtması söz konusu yani.

4) "Avlanmaya Yönelik Adaptasyonlarımız Olmadığına Göre Etçil Olamayız" Argümanı: Gece görüşü, gece avlanan hayvanlar için geçerlidir. Her avcıda olması gerekmez. Diğer yetiler de aynı şekilde. İnsanın avlanmak için var olan bir silahı vardır: Zeka. Bu, nedense sayılmak istenmemiştir (zaten et yeme düşmanları, bunlara "vejetaryen" bile demek istemiyoruz, et yeme ile zeka arasındaki ilişkiye pek değinmek istemezler).

5) "Bağırsaklarımızın Yapısından Ötürü Etçil Olamayız" Argümanı: Bağırsaklarımızın uzun olmasının nedeni otçul atalarımızdır. Dediğimiz gibi, tam etçil bir doğamız olduğunu kimse iddia etmiyor. Ancak, tekrar edelim... Otçul da değiliz! Zira otçul olmamız için selülozu sindirebilecek adaptasyonlarımız olmalı (çok gözlü mide gibi, apandiks gibi). İnsanda ne rudimenter (geviş getiren) bir yapı vardır, ne de apandiks selülozu sindirebilecek yapıdadır. Tam tersine, türümüzün apandiksi diğer otçul ağırlıklı kuzenlerimize kıyasla yok denecek kadar körelmiştir ve neredeyse hiçbir işlevi bulunmamaktadır. Bunun sebebi açık bir şekilde otçul yaşamdan uzaklaşmamızdır.

6) "Midemizde Gerekli Bakteriler Olmadığına Göre Etçil Olamayız" Argümanı: Midemizde et içerisindeki bakterileri öldürecek birçok enzim ve bakteri zaten bulunmaktadır. Et sindirimine katkı sağlayan hiç bakterinin bulunmadığı veya bunu sağlayacak adaptasyonların olmadığı iddiası bir yalandır. Örneğin Bacteroides cinsi bağırsak bakterilerimiz hayvansal proteinleri sindirmemizde görev almaktadır. Ayrıca ikincil adaptasyonlar olarak midemizin asidik yapısı, yiyeceklerle gelen bakterileri ve virüsleri işlevsiz hale getirmeyi hedefler (elbette sadece et tüketimine yönelik bir adaptasyon değildir; ancak işe yaramaktadır). Üstelik bağırsak enterotiplerimiz beslenme türümüzün ağırlığına göre adapte olabilmektedir (tam da hepçil bir türde görmeyi beklediğimiz gibi). Yani eğer hayvansal proteinleri ve yağları çok tüketirseniz bunları sindirmek için Bacteroides enterotipi artarken, karbonhidrat ve bitkisel proteinlerin tüketimi artınca Prevotelle enterotipi artar.

7) "Vejetaryenler Sporda Madalyalar Aldığına Göre Etçil Olamayız" Argümanı: Bunu bir argüman olarak ileri sürmek bile insan zekasına hakaret olacaktır. "Zenciler koşuda madalya alabildiğine göre insanlar beyaz olamaz." demek kadar düşük seviyeli bir argümandır. Kahahuluların madalya alması, onların sağlıklı oldukları veya etten alacaklarını ilaçlarla takviye etmedikleri anlamına gelmez. İnsan, et ağırlıklı beslenmesi gereken bir omnivordur. Elbette ilaçlarla veya planlı beslenmeyle eksikler kapatılarak et yenmeyebilir. Ancak aynı şekilde, ilaçlarla eksikleri kapatılarak ot da yenmeyebilir.

8) "Et Yememiz Kültürel Evrimin Ürünüdür, Biyolojik Evrimin Değil" Argümanı: Videoda da görüldüğü gibi, et yeme evriminden çok kısa bahsedilmiş, uzak durulmuştur. Çünkü bu, Evrimsel Biyoloji'nin güçlenmesinden beridir var olan veganlar için ağır bir darbedir. Ancak itirazlarının aksine, kültürümüzden önce biyolojimiz et yiyecek şekilde evrimleşmiştir; daha doğrusu et yememiz evrimimize şekil vermiştir. Sonrasında ise kültürel evrimimiz et tüketimimizi arttırmış olabilir, bu doğrudur (ve apayrı bir tartışma konusudur). Ne var ki bunun temelinde biyolojik bir evrim olmadığı iddia edilemez.

9) "Hiç Et Yememeliyiz, Et Yemek Çok Zararlıdır" Argümanı: Emin olun hiç ot yemeden et yemek veya hiç et yemeden ot yemek; et ile otu bir arada yemekten daha ölümcüldür. Boş bir argüman daha...

10) "İnsan Yavruları Bir Tavşanı Avlamadığına Göre Etçil Olamayız" Argümanı: Son test ise muazzam bir bilgisizlik örneğidir ve yine, insan zekasına, insan onuruna, insan düşünme yetilerine ve milyonlarca yıllık insan evrimine hakarettir. Böyle bir test ancak modern dünyadan izole olmuş bir şahıs tarafından ileri sürülebilir. İnsan bebekleri asla avlanacak şekilde evrimleşmemişlerdir; her zaman anneleri tarafından beslenmişlerdir. Bu sebeple bir bebeğin tavşanı yememesi kadar doğal bir şey olamaz. Etçil olduğu tartışmasız olan bir kaplan yavrusu dahi, bir tavşan önüne konulduğunda onunla yemeden oynayabilir. Üstelik bebeklerin eğilimlerinin, insanın doğasını anlamak için yeterli olduğunu sanmak başlı başına bir hatadır. Bu şekilde bir argüman üretmek, bebeklerin bir kendilerini öldürecek kadar sıcak olan sobalara dokunabiliyor veya sarılabiliyor olması, insan türünün hayatta kalmak için evrimleşmemiş bir tür olduğunu iddia etmeye benzer. Halbuki alakası bile yoktur. Bu test, saçmalığın daniskasıdır.

Görüldüğü gibi bilime karşı tehdidin nereden geleceğini öngörmenin bir yolu yok. Çok basit bir konuda bile cehalet, bilim düşmanlığını doğurabilmektedir."
  • zgrydn  (17.11.13 11:08:11 ~ 11:09:19) 
insanların et yemeye yeni başladığını ve bunun bastırabileceğini söylediğimi hatırlıyorum. insanların evrimine etin girmesi bizim otçulluğumuza zeval getirmiyor. etçil de değiliz, hepçil de değiliz; et yiyebiliyoruz. istersek insan eti bile yiyebiliriz. sevgili ender saraç'ın değerli fikirleri şöyle:

www.aymavisi.org

daha fazla duyuruyu sabote etmek istemiyorum, ayıp oluyor. herkese sağlıklı günler.
  • nathanieltroy  (17.11.13 11:16:45) 
kendini entelektüel sanan cahillerden çektiği kadar çekmedi bu memleket,bu insanlık.
şimdide fanatik veganlar çıktı ve işin komiği bunu bi statü olarak görüyorlar.

ete saldırmaktan imtana eden bu tipler ,bilimsel düşünceye bi leopar edasıyla atlayıp, kendi hastalıklı düşünceleriyle,bilgiyi doğruyu parçalamaya çalışıyor.

böle insanlar ne olursa olsun vegan,budist,dinci.bu titrlerinden önce zavallıdır.
  • ganyotçu  (17.11.13 11:20:36 ~ 11:24:46) 
Olm gel yol yakınken dön.. Bugün seni Bi rakı balığa yarında kebap yemeye çıkarayım nasıl?


  • GibsonRules  (17.11.13 11:22:26) 
Bu arada Bi oturuşta 3 adana ve lahmacun ya da 400 gram steak veya iki porsiyon kokoreç vs yiyen Bi etetaryenim(hahaha çok komiğim yine)) ve çok sağlıklıyım,check uplarda zirveye oynuyorum. Et sağlıksızdır,leş yiyorsunuz,öleceksiniz diyen arkadaşlar ot yiye yiye ot gibi düşünmeye başlamış


  • GibsonRules  (17.11.13 11:30:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.