[]

Çizgi Romanları Kim Okurdu?

teksas tommiksler, zagorlar vs. kimler okurdu bunları? bugün penguen, uykusuz okuyan insanlar mı? yoksa 5-6 sene önce altyazılı yabancı dizi izleyen insanlar mı? bunu okuyan insanlar ile ilgili sınıfsal, sosyolojik bir tespit yapılabilir mi?

açıkcası çizgi roman denilen şeyi medyada,filmlerde, tvdeki konuşma programlarında vs. gerçekten yaygın bir okur geçmişi olduğunun vurgulanması dışında özellikle yakın çevremde böyle bir çizgi roman okurluğu geçmişi olmadığını görüyorum. eğitim hayatım boyunca da hocalarımdan böyle bir geçmişleri olduğuna dair izlenim edinmedim, çizgi roman okuduğunu söyleyenlerin de ( çocukluk zamanı okudum demeleri ) kaba bir tabirle entel görünmeye çalıştıklarını düşündüm.( elbette okuyan olmuş olabilir ancak bana nedense inandırıcı gelmemiştir okudukları. önyargılı olmuş olabilirim).

çocukluğum, haliyle yakın çevremin üstünkörü bir tabirle, asgari geçim seviyesi işçi sınıfı( köyden yeni gelmiş, fabrika ve inşaatlarda çalışmaya başlamış) olan bir çevre. kıytırıktan bir memuriyete sahip olan bir kaç komşunun bile "üst" olarak algılandığı 80ler sonu 90lar başı bir dönemin çevresi. çok uzattım farkındayım, ama çevrem ve ucundan o dönemleri yakalayan ben tv ve sokak üzerine sağlam bir, mazi sandığı açabiliriz ama bu çizgi roman mevzusu gelince benim üst kuşaklarımda bile nerdeyse bir boşluk oluşuyor. tv ve sokak bedava, ama bu çizgi romanlar çok mu pahalıydı?

bu sadece bir çizgi roman okumama veya genel olarak okumama kültürsüzlüğü mü( alışkanlık olmaması anlamında) , yoksa açıkça bir yoksulluk sonucu mu?

ek: tikler gelecek, pazara gidiyorum.

 
Okuyan bi ailedeyim evde zibilyon tane tommik teksaslar vardı en son taşındığımızda yer darlığından verildi onlar :(

annemde babamda okurmuş çizgi romanları, çocukkende ergenkende büyüdüklerindede okumuşlar ama hiç böyle muhabbeti geçmedi bunların, okundu ve unutuldular sanırım.

şuan penguen uykusuz okuyucusu değiller ben alırsam okuyorlar ya da tatilde deniz kenarında okumak için alıyorlar.

eskinin orta direği bizimkiler ama kitap için her zaman parası olan insanlar. ilginç bi şekilde gerçektende hiç muhabbeti donmedi çizgi romanların.
  • eja  (15.11.13 14:33:06) 
Genelde büyükşehirlede yaşayan genç kesimin 80 lerde yaygın olarak okuduğunu biliyorum.
Günümüzde de hala çok büyük bir kitle var ama zagor tommiks kalmadı tabi.

Penguen, uykusuz okuyan insanlar gibi bir kitle o dönem gırgır okuyordu.
Çizgi roman işi daha farklı.

Türkiyede yaygın olarak okunanlar arasında: Teksas, tommiks, zagor, conan, atlantis, spider man sayılabilir
  • thewishcaster  (15.11.13 14:34:30) 
bugünün yayınlarının okuyucuları ile kıyaslanamayacak kadar geniş bir kitle okurdu bunları. gırgır falan da öyleydi. sanayideki kalfalardan tutun da lise-üniversite öğrencilerine kadar. tabii bir de elden ele dolaştığı için tiraj rakamları gerçeği yansıtmazdı. pera'ya da kıravatsız çıkmazdık biz.


  • nereye bu gidis  (15.11.13 14:40:04) 
çok pahalı değildi, zaten çok kalitesizdi baskıları bu çizgi romanların. telifsiz melifsiz basılıyordu. ben ortaokuldayken bakkaldan alıp, kaldırıma oturup okuyup bitirdiğimi ve babam görüp kızmasın diye çöpe atıp eve gittiğimi hatırlıyorum. sonra da lisede birçok arkadaştan elime okunmuşları geçti, derslerde de alttan onları okurdum.


  • nereye bu gidis  (15.11.13 14:42:59) 
internet öncesi ve başlangıcı döneminde basılı yayınlara yönelik ilgi doğal olarak günümüzdekinden çok daha üst seviyedeydi. bu mizah dergileri açısından da çizgi romanlar açısından da geçerli. türkiye'de zagor vb. çizgi romanların hiçbir zaman o kadar da büyük satış rakamlarına ulaşabildiğini düşünmesem de satış rakamlarının okur kitlesinin büyüklük derecesini yansıtmadığı görüşüne katılıyorum.


  • zgrydn  (15.11.13 14:46:12) 
ögretmen aileden geliyorum, zamaninda bizde de teksas tommiksler vardi, leman alinirdi eve ve sürekli takip edilirdi. simdilerde ise ben uykusuz takip etmekteyim ama hicbir mizah dergisi 90'larin ortasindaki leman cizgisini yakalayamadi daha.


  • hosein  (15.11.13 14:49:04) 
bi faydası olur mu bilmem ama kendimden örnek veriyim, 83'lüyüm ve ben henüz okuma yazma bilmeyecek yaştayken babamın red kit, asterix, teksas ve tommiks okuduğunu, benim de o dönem özenip buna yeltendiğimi, ancak italyan çizgi romanlarını çok sevmediğimden ötürü red kit ve asterix'e yöneldiğimi, hatta okumayı da okul çağından çok önce red kit ciltleriyle öğrendiğimi hatırlıyorum. ben şu an mizah dergilerini takip ediyorum ama babamın gırgır'dan başka bişey okuduğunu zannetmiyorum. ekonomik olarak orta direk sayılırız ama annem de babam da gayet entelektüel insanlar, hatta annem 70 küsür kitabı olan bi yazar. dolayısıyla sadece çizgi roman değil her bir şeyi okurlar. hala da benden çok okurlar.


  • reso aga  (15.11.13 14:51:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.