[]

denizcilik/denizaltı terimleri //das boot spoiler//

//das boot spoiler////das boot spoiler////das boot spoiler////das boot spoiler////das boot spoiler////das boot spoiler////das boot spoiler////das boot spoiler////das boot spoiler////das boot spoiler////das boot spoiler//

merhaba. filmin director's cut versiyonunu (3:28) izledim. bazı teknik terimleri merak ettim:
1-"5-2-0 yönünde temas" derken, hedefin konumu mu, yoksa rotaların kesişme noktası mı kastediliyor?
2-yön belirtirken "5-2-0" falan deniyor, bu sayılar ne anlama geliyor?
3-bazen kuleye çıkarken taktıkları gözlük ne için?
4-2. dünya savaşı sırasında deniz araçlarının hangilerinde sonar bulunuyordu? bazen duyulan kesik kesik yankılı ses hangi cihaza ait?
5-dümenajda kullanılan "derece" tabiri normal 0/360 üzerinden mi, yoksa farklı bir birim mi?
6-dizel motorlar neden derinde çalıştırılamıyor? oksijen beslemesi yapılıp egzost sualtına bırakılamıyor mu?
7-koç müzesi'ndeki denizaltında motor dairesinde dizel motorları çalışırken sıcaklık kaç derece oluyor diye sorduğumda 35 civarı demişti kaptan. sorma fırsatım olmadı, nasıl bir soğutma sistemi kullanılıyor? daracık mekanda devasa motorlar çalışırken 35 derece bana çok az geldi.

şimdiden teşekkürler:)

 
1-hedefin konumunu
2-kerteriz açısı, açı yani onlar saat 6 yönünde filan deriz ya hani onun gemicesi en.wikipedia.org(navigation)
3-gözlerini korumak için, sert rüzgar dalga derken deniz altınında gövde alçak malüm paso damlacık sıçrıyordur(o kule sahnelerini barbi bebek filan kullanarak çekmişler helal olsun adamlara)
4-ses aktif sonarın sesi destroyerlerde olması lazım esas en.wikipedia.org
5-0-360 kullanıyorlardır muhtemelen
6-periskop derinliğinde şnorkelle kullanılıyor. en.wikipedia.org
7-alet komple çelik, ve deniz suyunun dipteki sıcaklığı malüm gayet güzel ısı transferi sağlıyordur.
  • kyha  (11.10.13 04:01:32) 
dizel motorlar neden derinde çalıştırılamıyor: "snorkels were equipped with automatic valves to prevent seawater from being sucked into the diesels, but when these valves slammed shut the engines would draw air from the boat itself before shutting down, causing a partial vacuum which was extremely painful to the ears of the crew and sometimes even ruptured eardrums"
çok hızlı biçimde çok oksijen çektiği için yarattığı vakımla kulakları mındar ediyormuş ondan, düşün kulak zarı patlacak hızda hava çekiyor geminin oksijen stoğu mu dayanır ona.

  • kyha  (11.10.13 04:04:37) 
4) sonar aktif ve pasif olarak ikiye ayrılıyor(kabaca), denizaltında sonradan pasif sonar kullanılıyor. o yankılı ses de destroyer bunları aradığı sırada onun aktif sonarının yolladığı ses dalgaları.


  • yakuza123  (11.10.13 07:26:38) 
yakuza+1
aktif sonar cevreye ses yaydigi icin denizaltinda genelde sadece pasif sonat kullanilir.
pasif sonar, hedefin attigi pingler disinda hedefin makina ve akis gurultusunu de dinler.
  • Sarix  (11.10.13 08:47:03) 
@esref
ben de zaten dairenin sıcaklığını kastetmiştim. kaptan da emekli denizaltı subayı yani, yanlış anlama varsa bizdendir:)

ayrıca, sonar sorusunu radar'la karıştırdığım için sormuşum. mürettebatın sessizce dinlediği hazin ses, uzun uzun devam ettiği için, "yerini ekranda göremiyor mu ki, neden dakikalarca sinyal atıyor" diye düşünmüştüm. şimdi ben sonar ile radara tekrar çalışayım:)
  • vizdilva  (11.10.13 13:30:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.