[]

Kitap Tavsiyesi, Kültür Birikimi Yapalım

Gunaydın duyurunun entelektüel abileri ablaları, sabah kahvenizi yudumlarken banada bir tavsiye verseniz mesela..
Hem entelektüel birikim yapmaya katkı sağlayacak, hem de sıkmayacak sürükleyici kitap tavsiyeleri alabilir miyim.. Çünkü çerez gibi okurken tamamen zamanı boşa harcayan kitaplardan baya sıkıldım,

Son zamanlarda okudugunuz ve cok sevdiğiniz bu tür kitaplar varmı mesela?

 
Tek l ile evladım. entelektüel olmanın ilk şartı entelektüel kelimesini doğru bir şekilde tek ''l'' harfi ile yazmaktır. Şaka bir yana önerim şu;

Sartre; Bulantı
  • kisa bisey olsun istemistim  (04.10.13 11:02:53) 
sartre, camus, gide, dostoyevski. ama kombo yap, araya baska kitap sokmadan 20 tane bu yazarlardan oku mesela. o zaman muthis oluyor.


  • game theorist  (04.10.13 11:11:36) 
oscar wilde - dorian gray'in portresi. (zira lord henry ayaklı aforiz'man')
albert camus - yabancı
ivan gonçarov - oblomov
a. hamdi tanpınar - saatleri ayarlama enstitüsü
  • papillon7  (04.10.13 11:13:08) 
İnsanın Hikayesi-James C. Davis


  • ontheroad  (04.10.13 11:19:35) 
90larda yazılmış ilginç bir bilim kurgu - tarih karışımı kitap vardı oldukça sürükleyici; "kıyamet kitabı" (bkz: doomsday book)
www.idefix.com

  • paradoxical  (04.10.13 11:27:53 ~ 11:28:12) 
murat menteş - dublörün dilemması yeni okudum bende çok beğendim.


  • hystarie  (04.10.13 11:35:50) 
Dünya Klasikleri bir kenarda dursun. Okuyacak kitap bulamadıkça el atın.

Ek: Sanırım bir yanlış anlaşılma olmuş, Dünya Klasikleri her zaman önde gelen, doyurucu, bazen de dikkat gerektiren eserler. Ancak her zaman peşpeşe okunmuyor. O yüzden belli başlılarını okuduktan sonra, bazılarını güncel, akıcı kitapların aralarına sıkıştırmakta fayda var.
  • son silahsor  (04.10.13 12:56:43 ~ 22:01:29) 
tezer özlü, yusuf atılgan, sabattin ali mutlaka okunması gerekli olan türk yazarlardan. bunlarıda bir ara okumalısın.


  • pompeininkulleri  (04.10.13 13:21:31 ~ 13:21:55) 
klasik diye yüzünüzü buruşturduğunuz kitaplardaki cevherleri keşfetmeye başlayın bence bir an önce. örneğin dostoyevski - suç ve ceza; ne kadar sürükleyici ve insan psikoloji tahlillerinin ne kadar başarılı olduğunu okuyunca göreceksiniz.

örneğin jack london - martin eden; idealler, sınıflar, entelektüelite, mücadele hakkında size pek çok fikir veren ve bir o kadar da sürükleyici bir kitap.

örneğin gabriel garcia marquez - kolera günlerinde aşk; aşkın her yaştaki her halini, migros kitaplarında bulamayacağınız bir dil zenginliği ile okuyabilirsiniz.

yerli yazarlarımızın da zihin açıcı süpersonik kitapları mevcut;

örneğin anadoluyu ve anadolu insanını anlamak için yaşar kemal - ince memed serisini okuyabilirsiniz. yaşar kemal'in dili, sanki kitap okumuyor da sinema filmi izliyormuş hissine kapılmanıza yol açacak. kitaptaki yemeklerin, dağların kokusunu bile alabildiğinizi görünce şaşıracaksınız.

ahmet hamdi tanpınar - huzur, peyami safa- yalnızız gibi kitaplar, insan psikolojisini anlamak içik birebir.

murat menteş ve tayfası benzeri yazarlar, eğlencelik, çabuk okunan ama okunduktan sonra ardında sabun köpüğünden bir balonun bıraktığından fazlasını bırakmayan yazarlar. elbet bu benim fikrim.
  • thracia  (04.10.13 13:45:11) 
Sartre, camus, dostoyevski, garcia marquez ,yaşar kemal, ahmet hamdi tanpınar, peyami safa.. Bu yazarların cogu kitabını zaten coktan okumuş bulunmaktayım. Entelektüel denilince acaba neden pek fazla gunumuz yazarlarından cıkmadı bunu da merak ettim şimdi?


  • dimia  (04.10.13 13:56:41) 
e çerez gibi okunan ve zamanı boşa harcayan kitaplardan sıkıldım dersen elbette senin bu kitapları okumadığını varsayarız. zira bu kitaplar zamanı boşa harcayan kitaplar değiller.

daha yoğun kitaplar istiyorsan örneğin umberto eco, jose saramago, john fowles gibi yazarların romanlarına yönelebilirsin. ya da slavoj zizek, noam chomsky gibi fikir adamlarının kitaplarına bir göz atabilirsin. ayrıntı yayınlarının bastığı seriler var. o serilerdeki kitapları takip edebilirsin. örneğin başlaangıç için lacivert kitaplar serisi güzeldir.

günümüz yazarlarından kastettiğin şey, murat menteş, emrah serbes, alper canıgüz gibi yazarlarsa, soru sorarken koyduğun " entelektüel birikimime katkı sağlayacak" filtresinden geçemedikleri için duymuyor olabilirsin.
  • thracia  (04.10.13 14:11:23 ~ 14:12:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.