[]

on yüz bin milyon işletim sistemi

windows ve apple os dışındakilere bakınırken farkettim linux sadece ubuntu değilmiş, özgür yazılım da sadece debian değilmiş falan.

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1b/Linux_Distribution_Timeline.svg

ubuntu denedim, güzeldi.
kubuntu denedim, çok beğendim.

son kullanıcıya hitap eden cinsten, sorun çıkarmayan, meraklı kullanıcıların bırkalayıp özelleştirebileceği cinsten alternatif bir sistem arıyorsam kubuntu'yu biraz daha mı öğreneyim yoksa daha güzelleri de var mı?

 
ubuntu/kubuntu'yu öğren. diğer distrolarda (linux tabanlı os'ler) yardım/destek çok daha zayıf çünkü.


  • cari kacik  (16.09.13 16:26:52 ~ 16:27:05) 
gnome arayüzü daha iyi değil mi? kde niye kullanıyorlar?


  • srht  (16.09.13 17:14:23) 
Ubuntu, kubuntu, pardus vb. olabilir başlamak için. birisinden başla sonra diğerlerine de geçersin zamanla. temel olarak zaten hepsi aynı sayılır. en belirgin farkları masaüstü ortamları.

Büyük dağıtımların çoğu birden çok masaüstü ortamı ile birlikte gelir zaten. kde'nin yanında xfce, lxdm, enlightenment gibi masaüstü ortamları da yüklü olabilir ya da paket depolarından yüklenebilir. kullanıcı giriş ekranında ayarlar kısmında hangi masaüstü ortamını kullanmak istediğinizi seçebilirsiniz.

gnome/kde olayı da kişisel tercih meselesi aslında. mesela şahsen gnome'u hiç sevmem, hele ki ubuntu'nun unity zırvasını aklıma bile getirmek istemiyorum. kde'nin yüksek özelleştirilebilirliği ve widget olayı çok iyi bence. ama kurulacak bilgisayar düşük özellikli bir bilgisayarsa daha hafif masaüstü ortamları kullanılabilir.

şuradan da dağıtımlar hakkında güncel haberler, incelemeler vs. ile ilgili ayrıntılı bilgiler edinebilirsiniz:

www.distrowatch.com
  • nikmikdemebana  (17.09.13 09:10:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.