[]

bizi salak yerine mi koyuyorlar? (apartmanla ilgili bir mevzu)

merhaba. bizim apartman kömür kaloriferli ısınma sistemine sahip. her yıl, daire başı 2.5 ton kömür alınıyor. ancak kışın bitmesine bir kaç ay kala kömür kalmadığı için yeniden kömür alınıyor ve alınan kömürün parası eşit olarak bölünerek aidatlara yükleniyor. yaklaşık 3 ay falan da 250-300 tl ekstra kömür parası ödüyoruz.

çevre apartmanlar 1.5-2 ton kömür alırken ve bu kömür onlara 1 sene boyunca yeterken bizim apartmanda böyle bir durumun ortaya çıkmasının sebebi ne olabilir diye soruşturdum. apartmanın yönetim toplantısından onay çıkmadan bazı dairelerin keyfi olarak evine kaçak kalorifer petekleri döşetteiğini öğrendim. bazı daireler ekstra petek döşetme işini öyle abartmış ki salon ve odalarının duvarlarında boş yer kalmadığı gibi balkonlarına bile petek döşetenler var.

matematiksel işlere pek kafam basmaz. şimdi bu dairelerdeki petek sayısının arttırılmasıyla bizim kat be kat fazla kömür alıyor olmamızın bir bağlantısı var mıdır? eğer bağlantısı varsa bu durum hukuki midir? apartmanın yapım zamanından kalan peteklerle ısınmaya çlaışan biz salak yerine mi konulmuş oluyoruz? bu durumda ne yapılabilir?

 
elbette var. her ne kadar aradaki farkında tamamını bu ev sahiplerinin fazla petek kullanmasına bağlayamasak da (zira sizin binanın izolasyonu, güneşe alışı, hatlardaki kayıplar vs birçok faktör farklı olabilir), balkona da petek bağlatmışlar dediğin zaman şöyle bir durdum.

bu durumda benim aklıma gelen iki yol; kendileri ile konuşulur, ve fazla petekler veya orjinal halden daha farklı noktalara konulmuş petekler değiştirilir/eski haline getirilir. Veya bir ısıcı ile konuşulup ısı hesabı çıkartılır, bu hesaba göre daha fazla vermeleri gerekli kömür ücreti hesaplanır, bu şekilde ödemeleri istenir. Bunlar olmazsa hukuk devreye girmeli diye düşünüyorum.
  • puc  (28.08.13 09:47:56) 
Elbette ilgisi var. Merkezi sistem olduğundan, toplam güç artıyor ve bunu karşılamak için kazana daha fazla kömür atıyorsunuz. Hukuki falan da değil öyle saçmalık mı olur?


  • grgn  (28.08.13 09:48:46) 
evet aynen dediğin gibi. o kendini kurnaz zannedenler sizi salak yerine koyuyor.

alınan kömürden belli bir enerji üretiliyor atıyorum x kcal. bunu 10 daireye böldüğün zaman herkese eşit sayılacak oranda enerji ulaştırırsın. dairelerin kazana olan farklı uzaklıklarını filan hesap etme boşver.

neyse, birileri evine fazladan petek döşüyorsa size düşen enerji miktarından çalıyor ve kömürün erken bitmesine sebep oluyor demektir.

hatta ev çok ısındığında peteği kısmak yerine camı açan orospu çocukları bile var :)

işin hukuki boyutunu hukukcu arkadaşlar anlatırlar, ama bir yerlere başvurup sonuç alacağınız kesin.

zaten kalori ölçer sistemelr ve merkezi ısınmalarda bunu mecburi kılan yasa da bu yüzden çıkmıştı. hani ekşici piçler karşı çıkıyordu yanlış hatırlamıyorsam :p
  • cokilgincvesesgetirecekbirnickarayanadam  (28.08.13 09:57:30) 
bunu şikayet edebilirsiniz. mahkeme bilirkişi yollar ve tespit yapılır. ek yapanlar buna göre aidat öder.


  • icemanr  (28.08.13 10:05:07) 
Her dairenin kullandığı ısıyı ölçtürmek (petek sayısını hesaplamak) ve petek sayısına göre kömür parasını bölmek en doğru yol gibi görünüyor bana (balkona koyduğu petek elbette 2-3 kat fazla petek eşdeğerinde sayılabilir). Kimse yaptırdığı peteği söktürmez çünkü.


  • franz kafka  (28.08.13 10:12:40) 
ulan millet ne hırsız olmuş balkona kalorifer peteğimi olur layn


  • superjax  (28.08.13 11:14:26) 
Normalde fazla koyduğu petek kadar fazla yakıyordur ama balkonda falan da petek varsa ısı farkı çok daha fazla olacağı için çok daha fazla yakar o petek.

En iyi çözüm kalorimetre (pay ölçer) taktırmak. Herkes yaktığı kadar öder o zaman. Ama bunun için ortak karar alınması lazım. Yani biraz lobi yapmak gerekiyor.
  • zombi  (28.08.13 11:58:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.