[]

borsa grafiği okumak

selam dostlar.
gezi eylemlerinde boykot edilen yerlerden biri starbucks idi. hisseleri düşmüş mü diye google.da hisse starbuck şeklinde aradım. ilk çıkan site investing adında bi yer ve bir grafik var. lakin grafiğı doğru mu okudum bilmiyorum.

ekteki bu grafiğe baktığımızda yapacağımız yorum şu olur mu;
19 haziran'da başlayan düşüş 24 haziran.a kadar devam etmiştir. 5 günde yaklaşık 5 puan kaybetmiş fakat 24 haziran tarihinden sonra tekrar yükselişe geçmiştir. bu günlerde normal puan seviyesini tekrar yakalamış hatta geçmiştir. yani insanlar hiç bir şey olmamış gibi starbucks.tan alışveriş yapmaya devam ediyor.

img153.imageshack.us

*borsada puan olayı ne? 69 puan iyi mi kötü, neye göre ifade ediliyor? şirketin sahip olduğu pastanın büyüklüğü müdür?

not: burada sorum borsa, hisse ve grafik üzerine. starbucks ilk aklıma gelen örnekti.



EDIT

örneğe garanti bankasından gidelim.
i.imgur.com

mayısın 20lerine kadar her şey tıkırında giderken puan.ı 10 üzerindeyken gezi parkı olayları ile garanti bankası zarar etmeye başlamıştır.22 mayıs'tan 3 haziran'a kadar olan dönemde 11puan seviyelerinden 8li puan seviyelerine düşmüştür ve düşüş her geçen gün boyunca devam etmiştir. son 4 senedir ulaştığı en düşük rakam bu (ekteki grafikten bu anlaşılmıyor)

60 küsür olan starbucks en yüksek 11 puana ulaşmış garantiden yaklaşık 6 kat mı büyük yani? farklı borsalarda farklı puanlama birimleri mi söz konusu?

 
bu şirketin hisseleri bizim borsada işlem görüyor mu ki? kürsel çapta büyük şirketin ne çapta olduğu bile meçhul sözde türkiye boykotu yüzünden hisse senetleri pek zarar görmez herhalde.

hem boykot boykot diyorsunuz hani nerde boykot. millet dışarı taşıyor mekanlardan.

edit: notu şimdi gördüm, özür.
  • isildur  (08.07.13 10:45:59 ~ 10:51:24) 
dostum örnek çok saçma. starbucks hisseleri türkiyede işlem görmüyor. türkiyedeki olaylardan etkileneceğini hiç sanmam. ayrıca söylendiği gibi boykot moykot yok, hala kalabalık. sözlüğün gazına gelmeyin, hele de finansal işlerde.


  • dafuq  (08.07.13 10:49:54) 
olay starbucks değil yahu. dolu olduğunu ben de biliyorum.

web sitesi türkçe olunca tr.de de işlem görüyor sandım. bilmiyordum görmediğini. ama şayet türkiyede işlem görse idi, bahsettiğim şekilde konuşulabilir miydi?
  • dahinnotha  (08.07.13 10:55:55 ~ 10:57:42) 
rakamları birbirinden çıkararak 5 puan inmiş 5 puan artmış demenin bi önemi yok malesef. teknik grafik çok daha karmaşık bir iş.

şirketin hisse değerini müşteri sayısı etkiler tabi ama tek etken o değil. doğuş o kadar boykot edildi ama iki gün sonra 20% arttı hisseleri.

arkadaşların dediği gibi finansal konularda sözlüğü dikkate alma. onlara kalsa mısır'dan beteriz, ülke yanıyor vs.
  • tescillimarka  (08.07.13 11:03:27) 
@tescilli marka,
nasıl öğrenebilirim grafik okumayı. benim amacım da o zaten. ne boykotların ne de sözlükte yazılanların pek bir gerçeklik ifade ettiğini düşünmüyorum. o sebeple bu analizleri kendim yaparak doğru sonuca ulaşmak istiyorum. sözlüğün yazdığına he deseydim bu soruyu bile açmazdım zaten.

  • dahinnotha  (08.07.13 11:09:22) 
öğrenim dediğinde öğrenebileceğin bişey deilki
matrix, webfx, finnet gibi programlar var
aylık yaklaşık 400tlye verince hepsini sınırsız kullanabilirsin
üzerinde bi müddet çalışıncada fikir sahibi olursun muhakkak :)
starbucksla ilgili açıklamalar yapılmış bist100 de işlem görmüyo
  • lipsinas  (08.07.13 13:08:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.