[]

okulumdaki bilgisayarların yazılım giderleri

merhaba.

geçen gün üniversitenin kütüphanesinde bilgisayar salonuna girdim. 20 tane falan bilgisayar var. xp yüklü. bilgisayarlar çok hantal. düzgün çalışmıyor falan. o bilgisayarları kullananlar sadece google, mail, facebook gibi sitelere giriyor ve gerekirse pdf ve doc görüntülüyorlar. yani spesifik bir şey yapılmıyor. kimisinde virüs falan da var.

aklıma geldi. tüm bu bilgisayarlar lisanslı ve hiç bir işe yaramıyor neredeyse. paint bile yok (bi arkadaş printscreen almak istemişti).

rektörlüğe dilekçe falan yazsam, windows kullanmak yerine özgür yazılım kullanın. hem daha performanslı hem ücretsiz ve güvenli desem. dikkate alınır mı? kubuntu kurulu olsa o bilgisayarlarda çok daha yararlı olacak.

 
microsoft bir cogunu ucrersiz veriyor zaten. microsoft un dreamspark gibi projeleri de var sadece o bilgisayarlari dusunmemek lazim. dilekceyi o sekilde yazmak yerine avantajlari dezavantajlari nedir nasil microsoft secilmistir diye tazarsaniz hem cevap vermek zorunda kalirlar (bilgi edinme kanunu) hem de ona gote belki siz de haa tanam o zaman dersiniz ya da cevaba gore daha saglam argumanlarla unix teklif edersiniz.


  • sparkle kiddle  (03.07.13 10:27:02) 
pek fark yaratacağını sanmıyorum. microsoft'la toplu lisans sözleşmeleri imzalanıyor.


  • coder  (03.07.13 10:28:59) 
Üniversitenin kendi bilgisayar birimi bu tür işlerin farkındadır. Genellikle de zaten eskiyen bilgisayarlar bu tür uygulamalarda kullanılıyorlar. Bunlar için ek maliyet yaratmak istemiyor olabilirler, uğraşmak istemiyor olabilirler, yeterli geldiğini zannediyor olabilirler, vs.

Ama senin bu konuda uzmanlığın varsa, bu konuyu dile getirebilirsin. İyi yönlerini bilimsel olarak açıklarsın. Bu iş için gerekecek adam saati belirtirsin. Bu tür açık kaynak kodlu yazılımların kullanımının üniversiteyi hukuksal olarak hiçbir şekilde etkilemeyeceğini ispat edersin. Özgür yazılımın faydalarından söz edersin. Mümkünse eğer maliyet düşüşü yaratılıyorsa bundan bahsedersin.

Yani demek istediğim iki satırlık bir dilekçe yazdığında kaale alınmayacağın %100'e yakındır. Ama kaliteli, bilimsel bir rapor yazarsın; enine boyuna tüm yönleri ile ele alırsın. Bu raporun, yöneticide veya bu işlerle ilgili kişilerde motivasyon yaratır. Yahu bir bakalım ne demiş bu öğrenci arkadaşımız derler.

Şu var: çalışanlar yapmak zorunda oldukları işin haricinde bir iş yapmaya isteksizdirler. Bu durumları ancak güçlü bir talep gelirse değişir. Belki senin talebin bir işe yaramaz, ama bir kaç ay sonra senin gibi biri daha bu iş ile ilgili bir şeyler yazar. Böyle böyle bu işle ilgili kişiler ya şu işe bir bakalım demeye başlarlar.
  • puc  (03.07.13 10:49:38) 
Üniversitenin birimleri genelde bunun farkında ama devlet memuru oldukları için siklerinde değil.


  • roket adam  (03.07.13 13:41:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.