[]

çevre mi yatırım mı?

Selamlar,

www.eksiduyuru.com
bu duyurunun devamı olarak ikinci bir tartışma konusu için görüşlerinizi istiyorum.

soru şu:
günümüz ve sonrası insanını düşündüğünüz zaman, sizce hangisi öncelikli hale getirilmelidir? "yatırıma öncelik verilmelidir" ya da "çevreyi korumaya öncelik verilmelidir". Neden?

Şimdi, elimdeki tartışma konusunu anlatan yazı japonca ve japonca'dan ingilizce'ye çevirdiğimizde yatırım kelimesi için "development", "positive exploitation" anlamlarına ulaşıyoruz. türkçe'ye çevirdiğimizde yatırım kelimesi için kullanılan kelime "kalkınma" gibi anlamlar taşıyor. o yüzden Biz arkadaşlarla bu yatırım mevzusundaki kıstastan çok emin değiliz. yine de aslında gündemimizden çok farklı bir konu olmadığını düşünüyorum.

neden çevre öncelikli olmalıdır?
neden toplumun kalkınması öncelikli olmalıdır?

bu iki farklı soru için görüşlerinizi bekliyorum.

not: tartışma meselesi ile ilgili bilgi de vereyim. bunlar bulgaristan'da yapılacak bir öğrenci etkinliğinde tartışılacak konular. o yüzden, özellikle gündemimizden ötürü, türk öğrencileri, yani bizi çevre-yatırım konusunda konuşturacaklarını düşünüyoruz. haliyle çok daha fazla yardıma ihtiyacımız var. makale ve belgeler de getirebileceğimiz söylendiğinden, bildiğiniz makaleler, araştırmalar varsa onları da paylaşsanız olur.

 
Para herhangi bir yerden de bir şekilde kazanılabilir. Çevreyi ise bir noktadan sonra geri kazanmak mümkün olmayacak. Dolayısıyla öncelik olması gereken şey MUTLAKA çevredir mantıklı düşününce.

Toplumun kalkınması ile çevrenin korunması birbirine zıt görüşler değildir ayrıca, o şekilde tartışmak saçma bence bunu. Sürdürülebilir bir biçimde, çevreyi de koruyarak kalkınmak mümkün. Örnek olarak Almanya'ya bakabilirsiniz mesela.
  • roket adam  (14.06.13 01:26:35) 
Evet, zaten kalkınma ve çevrenin zıt kavramlar olmaması kafamızı karıştırıyor. Ama, "günümüz" ve "öncelik" kelimelerinden ipucu yakalamaya çalışıyoruz işte. Zıt olmasalar bile zıtmış gibi düşünerek çıkarım yapmaya çalışıyoruz. Yani mesela, çevreyi göz ardı eden bir kalkınma. Örneğin, Mersin'de doğal alana zarar vererek nükleer santral yapma projesi gibi.


  • kozmosta bir nokta  (14.06.13 01:30:55) 
sürdürülebilir yatırım.

yani bir şeylerin kökünü kurutmadan yatırım. çevre ile yatırım zıt şeyler değil.

her yere avm yapılması da yatırım değil zaten.
isterseniz göt içi kadar yere mikroçip fabrikası kurarsınız, 1 gemi malla gsmh'niz kadar para kazanırsınız. uç örnek oldu biraz ama, en azından örnek oldu.
  • kamera motor  (14.06.13 01:55:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.