[]

Başlıkların Telaffuzu ile Açılması

Kimin kararı(ydı) bu ve niye?

(bkz: Novak Djokovic) değil de (bkz: Novak Cokoviç) gibi...


 
türkçede yabancı kelimeler okunduğu gibi yazılır ya ondan herhalde.


  • spy of soul  (08.05.13 15:25:24 ~ 15:25:41) 
"31. dedirten grubu duzenlemesi: "rusça, yunanca, arapça, japonca gibi latin yazı sistemi kullanmayan dillerdeki özel isimler (ve özel isim olarak sınıflandırılabilecek yerleşik kavramlar ve terimleşmiş sözcükler), türkçenin ses özelliklerine uygun olarak okunduğu gibi yazılır: çaykovski, vasabi, hiroşima, salman rüştü gibi.

bu tür adların geçtiği kaynaklarda o adın ingilizce veya başka bir latin yazı sistemi kullanan dilde yazılışı ne kadar yaygın olursa olsun o adın kökenine bakmak, latin yazı sistemi kökenli değil ise türkçe okunduğu gibi yazmak gerekir."

(bkz: #1152590)
  • fader  (08.05.13 15:28:46) 
Bütün yabancı kelimeler/isimler öyle yazılmıyor. Latin alfabesi olmayan dillerdeki kelimeler öyle açılıyor. Çünkü sözlük de Türkçe gibi latin alfabesini destekliyor. Böyle dillerde de bazı harfler var ki Türkçe'de karşılığı yok.

Mesela sen "Novak Djokovic" demişsin ama onun kendi dilinde aslı "Novak Đoković" şeklinde. Soyadın ilk ve son harfleri "D" ve "c"ye benzese de öyle değil. Türkçe'de de o harfler yok. O yüzden okunduğu gibi, sadece latin harflerle yazıyoruz.
  • long live rock n roll  (08.05.13 15:33:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.