[]

türkçeye hangi diller yakın

wikipedia.dan o dillerde yazıları okumaya çalıştım da azerbaycanca ve türkmence bi derece anlaşılabilirken kırgızca tamamen farklı bir dil, özbeçke ise çok zor anlaşılıyor, hatta neredeyse hiç.

bir yabancı bir türke sorsa, hangi dil türkçeye yakın diye, azerbaycanca anlaşılabilir fakat diğerleri neredeyse farklı diller demek yanlış olur mu?


 
özbekçe, kırgızca, kazakça, türkmence, kırım tatarcası, gagavuzca, azeri türkçesi bütün bunlar hep türkik diller. türkiye türkçesine en yakın bunlardır. bir türkün öğrenmesi en kolay dillerdir. yani en azından bir italyanın ispanyolca öğrenmesi kadar - belki de çok daha - kolaydır. bir türk bu dilleri belki bir-iki ayda bile öğrenebilir. bunlar dışında altayik diller olması sebebiyle moğolca, japonca, korece yine bir türkün anadili hint-avrupa olan birine göre çok rahat öğrenebileceği diller. ama türkik diller gibi sözcükleri anlamanız söz konusu değil, daha çok gramer, son ekler, sözdizimi vb. açısından kolaylığı var.

bir yabancı bir türke sorsa bu türkik dillerin türkçeye yakın olduğunu söylemek yanlış olmaz. bir dilin diğer bir dile yakın olması demek o dili hemencecik anlayabilmeniz demek değildir. bir ispanyol da italyancayı hemen anlamayabilir ama iki dilin akrabalığı sebebiyle çok kolay öğrenir. dillerin yakınlığı böyle bir şeydir.
  • microfiction  (05.05.13 17:19:05) 
nogay dili neredeyse azerice kadar benzer.


  • loser blueser  (05.05.13 17:21:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.