[]

Bir Dili Unutmak

Sanirim bu yavas yavas benim basima geliyor,daha dogrusu gramerde degil ama pratikte koreliyormusum gibi hissediyorum.


Yaklasik 6 yildir fransizca biliyorum,5 yil kadar isvicre'de yasadim,okula gittim.Bu sure zarfinda da fransizca anadilim gibi oldu.2 yildir istanbul'da yasiyorum,fransizca egitimi olan bir universitede okusam da pratik cok fazla yoktu tabii.Ayni sekilde 4 5 ayda bir isvicre'ye gelip 2-3 hafta kaliyorum ama o sure zarfinda surekli yine turkce konusuyorum.Sadece arkadaslarimla 2 3 gun gorusursem veya magazada,cafede bir seyler istersem konusuyorum ki bunlar da cok zorlanilan seyler degil.Kisaca 2yildir toplasaniz 1 ay zor fransizca konusmusumdur

Bugun farkettim ki konusurken cok kullanmadigim bir kelime oldugu zaman 5-10 saniye dusunup ancak oyle cumleme devam ediyorum,kelimeleri unutabiliyorum.Onceden bu durum hic olmazdi,turkce gibi konusurdum.Babam da benzer bir seyi soyleyince cok moralim bozuldu,unuttugumu dusunmeye basladim.


Sanirim pratik eksikliginden kaynaklaniyor bu durum.Ben simdi ne yapabilirim ki?2-3 sene sonra iyice fransizcayi unutmam degil mi?Kitap,dizi,film ise yarayacak seyler degil zira ben konusmuyorum o durumda,e anlamamda da bir sorun yok.Aklima da bir sey gelmiyor su anda.Cok uzuldum duyuru sakinleri,fransizcam pratikte eskisi gibi olsun istiyorum..

 
kitap okuyup güncel fransızca gazeteleri, haberleri takip edebilirsiniz. en azından kelimeleri hafızanızda tazelemiş olursunuz.


  • dahinnotha  (01.05.13 02:03:05) 
unutmuyorsun aslinda, bildiklerin, daha onceden uyguladiklarin veya ogrendiklerin beyninde biraz daha geriye itiliyor sadece. sen onlari tekrar ettikce, yeniden ait olduklari yere gelecekler.

ama ne kadar geriye itersen, tekrar onlere gelmeleri de o kadar cok tekrar, zaman gerektirecek.

bu durumda bol bol pratik yapman, film izlemen, kitap okuman, fransizca diyaloglara girmen, fransizca gazete okuman vs. senin menfaatine.
  • emfuzi  (01.05.13 02:03:43) 
bende de aynı durum var, fransızcayı gün geçtikçe unutuyorum. ama arada bir skype'tan tanıdık kişilerle konuşarak biraz olsun kendine geliyor yeniden, sen de öyle yapabilirsin. veya fransız kültür merkezi'nde bu konuyla ilgili bir şeyler vardır belki, pratik yapma şansın olabilir.


  • philus  (01.05.13 02:04:48 ~ 02:05:11) 
birkaç sene hiç konuşmasan türkçeyi bile unutuyorsun. konuşmaya başladıktan 1-2 gün sonra düzeliyor, 1-2 hafta içinde de neredeyse fark kalmıyor merak etme.


  • bubezleeb  (01.05.13 02:20:12 ~ 02:20:27) 
her dil beynin farklı bir lobunda kodlanır. o bakımdan unutmak durumu söz konusu olmaz sadece daha önce de söylendiği gibi baskın olan dil öne çıkar bunu en aza indirgemek için eğer fransızca dışında başka bir yabancı diliniz varsa ikisini birlikte çalışın. ben ispanyolca öğrenirken öyle yapmıştım.

her iki dilin aynı seviyede olması pek mümkün değil ancak ara ara pratik yaparak aralarındaki farkı azaltabilirsiniz.

daha önce söylenenlere ek olarak uyumadan önce bir şeyler dinlerseniz mesela televizyonun karşısında uyursanız derin uykuya geçene kadar daha fazla bilgi depolanabiliyor. ben denedim %100 çalışıyor
  • lanetolsunicimdekitercumesevgisine  (14.05.13 16:43:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.