[]

aile büyüğü alzheimer hastalığı yaşayan var mı?

babaannem yaşının etkisiyle 1-2 senedir bu hastalığın belirtilerini veriyordu. durum bizde aile olarak herkese büyük bir yük getirdi. yıllar geçtikçe daha kötüye gitmeye başladı. şuan kendisine halam bakıyor ama 00:00 itibariyle bütün aile ben hariç onun yanında..

yürümekte zorlanıyor, 2 adım atsa nefes nefese kalıyor. ama bir anda ölmüş annesine gidecekmiş. eşyalarını toplamak için ayaklanıyor. herkes dinlenmesi gerektiğini söyleyince avaz avaz ağlamaya başlıyor. sorum aslında bununla ilgili..

aramızda benimle aynı durumu yaşayan biri varsa onu nasıl oyalamak gerek? annesinin öldüğünü biliyor ama unutuyor. bunun üzerine yeniden annesinin öldüğünü söylemiyoruz. tam bir çocuk hali yaşıyor. halamda bazen sorumsuz davranmaya başladı. aslında bizim için sorun değil ama her gün her gün edirne'de kimsenin kalmadığını, gidemeyeceğimizi anlatmaktan sıkıldık. bazen bizimle oyun oynadığını düşünüyoruz ( hastalık gidişatında aynı olayları okudum arama motorlarından ). ne yapabiliriz? resim albümlerini mi göstersek sürekli, uzakta olan akrabaları mı davet etsek?

oturduğumuz yerde de hiç arkadaşı kalmadı herkes öteki tarafa göçtü.. 2 tanede oğlu var sorumsuz ikili - peder bey hariç..

 
Biz de ailecek üç alzheimer hastasına baktık(iki dede bir babaanne). Bizim yöntemimiz, "idare etme" yöntemiydi. Mesela bir yere mi gitmek istedi, "tamam dede gidicez ama önce bilmemkimler(bi isim sallarsın) gelip bi seni ziyaret ediceklermiş. Yarım saate burda olurlar. Şimdi çıkarsak evden ayıp olur onlara da" falan gibisinden sallayıp idare etmek.

Aslında tam anlamıyla çocuk avutmak. Ama kalbini kırmadan yapmak gerek.
  • alperz  (28.04.13 00:11:07) 
Aynen babaannem böyleydi, geçen sene kaybettik.
Valla nasıl demeli bilmiyorum ama oyalamanın pek yolu olmuyor. İleri düzey alzheimerda kişi dünyadan bir noktada kopuk yaşadığı için sürekli kafasında hatırlayabildiği eski zamanlardan kalma şeyler oluyor ve onları istiyor. Misal benim babaannem de sürekli annesini istiyordu, ağlıyodu. Hep eskilerden bahsedip yanında o insanları göremeyince üzülüyordu. Çünkü sizin de dediğiniz gibi öldüklerini unutuyor, söyleseniz yine unutur.
Babaannem rahmetlik sağolsun biraz paraya düşkündü, bizimkiler ona bozuk para veriyorlardı bol bol, bir de pazardan böyle altın rengi bilezikler alıyorlardı. Çok seviniyordu, onlarla uğraşıyordu falan. Saklıyordu bir yerlere, geri arıyordu vs. Gerçi o arama evresi de sıkıntı biraz ama. Belki öyle bir şey bulabilirseniz bir miktar oyalanır. Ne bileyim işte kuşları seviyorsa mesela bir kuş alabilirsiniz.
Ama dediğim gibi bir noktadan sonra oyalamanın bir yolu olmuyor ne yazık ki.
Geçmiş olsun, ne diyeyim.
  • buff  (28.04.13 00:11:25) 
inatlasmayin, dogruyu anlatmaya calismayin cunku anlayacak durumda degil. onun yerine gecistirin, konuyu degistirin, anneanne gel sana bi kahve yapayim bol kopuklu diyin mesela iste. orgu el isi yapabiliyosa onlarla oyalansin, yoksa tesbih ceksin mesela inancli biriyse rahatlamasina da yardimci olur. eski fotograflari cikarin sorun bu kimdi falan diye oyalansin.. anneannem de alzeihmerdi anneme sordum o soyledi bunlari. bi de alzeihmer derneginin hem hastalar hem hasta yakinlari icin yayinlari toplantilari falan oluyo, internet sitesinde de kapsamli bilgiler var bi bakin oraya.


  • kanzavuri  (28.04.13 00:19:02) 
@alperz
idare etmekte çok zorlanıyoruz. bütün gün özellikle sorunsuz geçiyor. gece vakti ayaklanıyor birde. ee yarın herkes işe gidecek. bunu anlatamıyorsun bir türlü. hoş dediklerini aynen uyguluyoruz demek ki herkeste aynı şekilde oluyor bu.. cevabın için teşekkür ederim dostum...

@buff
son kısımda söylediklerini ileteceğim bizimkilere belki uğraşır ama çok yaşlı dediğim gibi hareket sıkıntısı var ve günün büyük bir kısmında yatıyor / uyuyor. ve aynı babaannem bir anda enerjisini toplayıp genç çocuk gibi kalkabiliyor...

@kanzavuri
bizim aile biraz cins. derneklerle falan uğraşacak tipler değil. en nefret ettiğim huyları da bu zaten. yardımı profesyonel ortamdan almak yerine kendi bildiklerini yapıyorlar. ekstra söylediklerini ileteceğim...
  • synche  (28.04.13 00:22:37 ~ 00:23:46) 
Bu gece ayaklanma olayı babaannemde de vardı. Hatta dedem çok ağır işitiyor, bir gece kalkıp bahçeye çıkmış, bağırmaya başlamış. Dedem de duymamış. Komşular falan ayaklanmış, polis gelmişti eve. Ama bir çözüm bulamadık, yine geceleri kalkıyordu, evde akrabalarını arıyordu.
Avuntusu pek olmayan bir hastalık ne yazık ki. Eğer şu anda bakan kişinin tahammülü kalmamaya başladıysa (ki onu da anlamanız lazım, bakımı da çok zor cidden böyle hastaların) belki bir yardımcı tutabilirsiniz. Çünkü sıkılan insan sert davranmaya da başlayabilir bir süre sonra, bu da daha kötü olur babaanne için.

  • buff  (28.04.13 00:28:40) 
dernege gitmeseniz de telefonla bilgi alabilirsiniz faydali cidden orasi. bi de sisli belediyesinin bi mekani mi ne varmis istanbuldaysaniz ona bi bakin, gunduz bakimevi gibi bisey herkes resim falan yapiyomus iste takiliyolarmis. mesela anneme gidicem dediginde alin oraya goturun degisiklik olsun kadina. tabi yurume durumunu bilmiyorum ama.


  • kanzavuri  (28.04.13 00:31:11) 
@buff ~ @kanzavuri
doğru söylüyorsunuz. zamanınızı ayırdığınız için teşekkür ederim tekrar.. gidip söylediklerinizi ileteyim...

  • synche  (28.04.13 00:45:00 ~ 00:54:12) 
bizimle oyun oynuyor hissi bizde de vardı. hala bazen emin olamıyoruz:)
sadece alzeimer hastaları için hizmet veren bir yaşlı bakım evinde kalıyor. imkanınız varsa böyle bir şey tavsiye ederim.
ayda bir kalp yetmezliğinden, akciğer ödeminden vs hastaneye zar zor yetiştirilen kadın şimdi turp gibi, bir kere hastanelik olmadı, bşr kere tansiyonu yükselmedi vs.
bu hastalıkta en önemli şey kaldığı yerin aynı düzende devam etmesi şaşırtacak olayların olmaması.
sorulara kısa ve tatmin edici cevaplar ve her seferinde aynı cevabı vermek gerekiyor. süreklilik çok önemli.
bizimkisi kaldığı yeri okul biliyor (eskiden öğretmendi) ve bu yüzden herkes öyleymiş gibi davranıyor. arada küpe takanları azarlıyor, sigara içenlere tutanak tutuyor fln:) gerekirse onu da yapıyorlar.
kolay gelsin, çok sabır gerektiren bir durum.
  • goldentitan  (28.04.13 02:03:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.